• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
Οι οκτώ άξονες των αλλαγών στον «Καλλικράτη»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι οκτώ άξονες των αλλαγών στον «Καλλικράτη»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη θέσπιση απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με διατήρηση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης (β' γύρο) για την ανάδειξη δημάρχων ή περιφερειαρχών -όπου θα απαιτηθεί ποσοστό 50+1%- φέρνουν μεταξύ άλλων οι προτάσεις της Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Η Επιτροπή συνεδρίασε για τελευταία φορά σήμερα (Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017), με την παρουσία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη και όλων των αυτοδιοικητικών φορέων, πλην της ΚΕΔΕ που έχει αποχωρήσει.

Στην τελική εισήγηση της Επιτροπής περιλαμβάνονται οκτώ γενικοί άξονες, με τις προτάσεις που αφορούν τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα να είναι περισσότερο διευκρινισμένες συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, προτείνεται η αποσύνδεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από την αντίστοιχη των ευρωεκλογών, πρόταση που φέρνει την προοπτική οι τοπικές εκλογές να γίνονται το φθινόπωρο και οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η ημέρα του έτους που ακολουθεί.

Για τις τελικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβούλευσης. Υπενθυμίζεται ότι χρονικός στόχος είναι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να έχει ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου καλοκαιριού.

Τα βήματα που θα μεσολαβήσουν έχουν ως εξής: Το πόρισμα με τις προτάσεις της Επιτροπής θα καθαρογραφεί και θα παραδοθεί επισήμως στον υπουργό Εσωτερικών (οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα).

Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Πάνω στην πρόταση αυτή θα ακολουθήσει νέος διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ.).

«Εάν εργαστούμε με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τα μέσα της χρονιάς, θα έχουμε καταλήξει σε κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο», είπε μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας:

«Δεν θεωρώ υπό τις παρούσες συνθήκες και εννοώ, πια, τις ευρύτερες συνθήκες, τις οικονομικές, ότι έχουμε την άνεση να κάνουμε πράξη όσα θα θέλαμε. Είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις το 2008 και το 2009 και άλλο το 2016 και το 2017, όπου υπάρχουν δουλειές πολύ συγκεκριμένες».

Τα οκτώ σημεία της πρότασης

Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρός της και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και είναι τα εξής οκτώ:

1) Προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.

2) Εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

3) Επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες -σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής- αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

4) Αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του δημάρχου και του περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

5) Προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των ΟΤΑ, που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

6) Ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

7) Προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ, βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός ΟΤΑ και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων ΟΤΑ, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ.

8) Επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βέλη προς ΚΕΔΕ

«Οι κατατεθειμένες απόψεις είναι αντιπροσωπευτικές των πραγματικών ζητημάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι ως προς αυτό, το πετύχαμε. Αυτή την προϋπόθεση την εκπληρώσαμε, με την αντιπροσωπευτικότητα και τη σύνθεση αυτής της Επιτροπής», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας ακόμη την απόφαση της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από την Επιτροπή, κάνοντας λόγο για «ολίσθημα» και για μια αποχώρηση «προσχηματική» και «υποκινούμενη προφανώς από άλλα πολιτικά ελατήρια, τα οποία υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες».

«Η ΚΕΔΕ έχει 325 δήμους και ο καθένας από αυτούς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Όποιος λοιπόν εκπροσωπεί τους δήμους, θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις κινήσεις του. Ήταν, λοιπόν, ένα ολίσθημα αυτό που έκανε η ΚΕΔΕ, η οποία προσπάθησε να απαντήσει σε δικά της λαθεμένα συμπεράσματα, ότι αυτή η Επιτροπή το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με το εκλογικό σύστημα. Και κατέληξε σε τοποθετήσεις του τύπου ότι εν πάση περιπτώσει “εμείς δεν συζητάμε το εκλογικό σύστημα αποσπασματικά”.

»Γιατί; Ποιος συζητάει μόνο αυτό; Εδώ έχουμε ανοίξει όλο το εύρος των ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της αντιπροσώπευσης των πραγματικών συσχετισμών στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειών. Ένα από αυτά. Και εν πάση περιπτώσει σε όλους τους τόνους είπαμε ότι δεν ολοκληρώνεται αυτή η δουλειά εδώ πέρα.

»Είναι, βέβαια, δικαίωμά της, να μην συμμετάσχει, έστω και στο“παρά πέντε”. Είδα χθες και μια μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει διάλογος, αλλά ταυτόχρονα και να ικανοποιήσει τις δικές της εσωτερικές της, εν πάση περιπτώσει, αντιπαλότητες και διαφορετικές προσεγγίσεις», είπε ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης.

Από την άλλη ο υπουργός στάθηκε με θετικό τρόπο στη θέση της ΕΝΠΕ, «η οποία συμμετείχε από την αρχή μέχρι το τέλος στην συζήτηση και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαφοροποιηθεί όπως η ΚΕΔΕ. Και τον κ. Αγοραστό, τον οποίο συνάντησα την προηγούμενη εβδομάδα, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΝΠΕ, συζητήσαμε για όλα αυτά τα ζητήματα και θεωρώ ότι έχουμε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, μια καλή ανοιχτή επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα σημαντικό έργο. Η εισήγηση της Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πλευρές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και εκτεταμένου δημοκρατικού διαλόγου.

»Και, με την έννοια αυτή, είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι πάνω από εκατό άνθρωποι –στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των βασικότερων αυτοδιοικητικών φορέων– εργάστηκαν με μεράκι για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, παρά την αδικαιολόγητη εμμονή κάποιων πλευρών να προσπαθούν να δυναμιτίσουν, ανεπιτυχώς ευτυχώς, τη διαδικασία», είπε, με εμφανή κριτική διάθεση απέναντι στην ΚΕΔΕ, ο κ. Πουλάκης στις δηλώσεις του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διευρύνεται» ο Καλλικράτης
Για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» για τις οποίες προϊδέασε ο υπουργός Εσωτερικών στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο κατέληξε να είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Η ΕΝΠΕ καλεί το...
«Διευρύνεται» ο Καλλικράτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασπάται ο Δήμος Λέσβου
Γόνιμη και σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, αλλά η μεγαλύτερη είδηση αφορούσε την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Π. Σκουρλέτη...
Διασπάται ο Δήμος Λέσβου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καλλικράτης» με σκληρή κόντρα
Ο υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, και ο γ.γ. Κ. Πουλάκης, έδωσαν το 442 σελίδων πόνημα της αρμόδιας επιτροπής για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις απαντήσεις τους για την...
«Καλλικράτης» με σκληρή κόντρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης,...
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπολογίζεται να έχει διαμορφωθεί η τελική μορφή του νέου «Καλλικράτη» και των αλλαγών στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα....
«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021
Περικοπές εκατομμυρίων ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Εντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ.
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας