• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 28.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 28.3°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 13.9°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.2°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 28.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.0°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  38%
Οπισθοχώρηση Μπουτάρη στο θέμα του δανείου
MOTIONTEAM/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Οπισθοχώρηση Μπουτάρη στο θέμα του δανείου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε τακτική οπισθοχώρηση, για να μη μοιάζει με ήττα, προχωρά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο θέμα του δανείου που επιδιώκει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η αρχική επιδίωξη για 50 εκατομμύρια ευρώ συρρικνώθηκε στα 20 για να βγει από τον μπελά της αδυναμίας έγκρισής του από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου. Τώρα του αρκεί η απλή πλειοψηφία κι αυτό έχει περιορίσει -αλλά δεν έχει σβήσει- την ενδοπαραταξιακή «πυρκαγιά». 

Τέσσερις ώρες συνεδρίασε η «Πρωτοβουλία» αυτή την εβδομάδα, αλλά ο δήμαρχος χρειάστηκε να «τρίξει τα δόντια» στους διαφωνούντες για να πάρει τη συγκατάβασή τους να συνεχίσουν την πορεία στη δανειακή… Γεδρωσία. Επιπροσθέτως και μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, το θέμα «Εγκριση σύναψης και όρων χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» πέρασε κατά πλειοψηφία και από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου όπου εισήχθη με τη μορφή του επείγοντος, γεγονός που κατήγγειλε αποχωρώντας ο σύμβουλος των «Εντάξει», Εφραίμ Κυριζίδης. 

Το δάνειο θα έχει σταθερό επιτόκιο (με ανώτερο 3%), περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια, περίοδο χάριτος 6 χρόνια και αποπληρωμή σε εξαμηνιαίες δόσεις. Η εκταμίευση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, με την πρώτη να φτάνει έως το 30% του συνολικού δανείου (έως 6 εκατ. ευρώ). Η καθεμία από τις τέσσερις εκταμιεύσεις θα ισοδυναμεί με ξεχωριστό δάνειο, θα έχει τη δική της εξαετή περίοδο χάριτος, το δικό της τέλος αποπληρωμής (στην 25ετία) και το δικό της σταθερό επιτόκιο. Το βασικότερο όλων; Ο δήμαρχος λέει ότι εξασφάλισε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση την κάλυψη από το ελληνικό Δημόσιο της ίδιας συμμετοχής, δηλαδή το 1/3 του δανείου, περίπου 6,5 εκατομμύρια. 

Το δεδομένο είναι πως μετά την «αποτυχία» του δήμου να εντάξει έργα στο ΕΣΠΑ και τη σύγκρουση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, υπήρχε η πιθανότητα να εξαερωθεί το τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό και ο κ. Μπουτάρης, πέρα από το «μασάζ» με τις τεχνικές εξηγήσεις στους δημοτικούς συμβούλους, προειδοποίησε πως «όποιος δεν θέλει να ψηφίσει υπέρ της δανειοδότησης να μην έρθει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου». Οχι πως δεν άκουσε και τον θερμό αντίλογο, από τον Ανδρέα Κουράκη, που σχολίασε πως «αυτά τα κάνουν στο ΚΚΕ, όχι παρατάξεις που έχουν ανοιχτό τρόπο λειτουργίας». Σφοδρή ήταν η σύγκρουση -η οποία αναμένεται να έχει συνέχεια- του δημάρχου και με τον Γιώργο Αρβανίτη. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως, το οποίο προφανώς ήταν η αιτία για τον «εξοβελισμό» από το ΕΣΠΑ, είναι ο μικρός κατάλογος των ώριμων έργων, καθώς, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος είπε, «αυτά που προτείνονται για χρηματοδότηση είναι ενδεικτικά», οπότε προχωρά μόνο με την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, την επέκταση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας ώς την παραλία, την επέκταση της παλιάς παραλίας με κατασκευή καταστρώματος και την αποπεράτωση και επισκευή σχολικών κτιρίων. 

Το θέμα αυτό αποτέλεσε μάλιστα και την αιτία έντασης ανάμεσα στον Ανδρέα Κουράκη και τον Θανάση Παππά: η κριτική του πρώτου αντιμετωπίστηκε με ειρωνείες από τον κ. Παππά για έργα που δεν έγιναν όταν ο κ. Κουράκης ήταν αντιδήμαρχος. Πάντως ο κ. Κουράκης είπε ότι θα ψηφίσει το δάνειο, όπως και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, παρά τις παρατηρήσεις του ότι «το πρόγραμμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, δεν υπήρξε επαρκής ετοιμότητα για ώριμες μελέτες, όμως στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι». Λευκό επελέγη από τον Ανέστη Τελίδη, ενώ σιωπηλός παραμένει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

Το θέμα πάντως δείχνει να δημιουργεί «ρήγμα» στην παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» καθώς, ενώ η επικεφαλής Ρία Καλφακάκου δήλωνε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4» πως «δεν είμαι αρνητική, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες είναι καλοί και το δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί», ο σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Αβαρλής με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» λέει ότι δεν θα το ψηφίσει διότι «δεν αποδέχομαι τη φερεγγυότητα των υπολογισμών του δήμου, τα έργα δεν έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και, τέλος, χρεώνονται οι επόμενες δημαρχιακές αρχές με νέο δανεισμό». 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
Ο Γ. Μπουτάρης στο παρά πέντε της παράδοσης της δημαρχίας υπέγραψε σύμβαση με δάνειο για την πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Σοφίας, με την οποία διαφωνεί ρητά ο νέος δήμαρχος.
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η παράταξη Μπουτάρη... ξίνισε
Ακριβώς τρία χρόνια έπειτα από τη δεύτερη εκλογική επιτυχία τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης συγκρούονται μεταξύ τους χωρίς προσχήματα. Αυτή τη φορά, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας με την...
Η παράταξη Μπουτάρη... ξίνισε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατανόηση και ψήφισμα εισέπραξαν οι παρατασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
Θα ανεβαίνουν τον «Γολγοθά» της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους και μετά το Πάσχα οι παρατασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αν και τρεις μήνες απλήρωτοι, από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό...
Κατανόηση και ψήφισμα εισέπραξαν οι παρατασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο υπερδανεισμένος από τα δάνεια πιάνεται
Με 26,5 εκατ. ευρώ απλήρωτα δάνεια, με τις εισπράξεις από τα τέλη με το σταγονόμετρο, τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λπ. να αγγίζουν τα 25 εκατ. και τις οφειλές σε προμηθευτές (ΔΕΗ, ΟΤΕ,...
Ο υπερδανεισμένος από τα δάνεια πιάνεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
Διώχουν έμπειρους και αποδοτικούς ΑμεΑ εργαζόμενους και μοιράζουν χρήμα σε «ημετέρους» ● Επιστολή διαμαρτυρίας από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλλη.
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
Με το «καλημέρα» της νέας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε και η πρώτη καταγγελία για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά και μάλιστα αφορά τον χώρο της καθαριότητας.
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας