• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.2°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.5°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  63%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η Εθνική Ασφαλιστική δεν πωλείται»

 • A-
 • A+

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην παραχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ξένα fund πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της. Ξεκίνησαν από τα κεντρικά γραφεία στη Συγγρού και πήγαν κατά σειρά στο υπουργείο Οικονομικών, στη Βουλή και στην Αιόλου στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η Εθνική Ασφαλιστική είναι κατά 100% θυγατρική της.

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Εθνική» ζήτησαν να σταματήσει η διαδικασία της παραχώρησης στα ξένα fund καθώς -όπως υποστηρίζουν- πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, ενώ τα περίπου 2,3 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το 2015 έχουν πλέον αποπληρωθεί και άρα δεν προκύπτει η υποχρέωση παραχώρησης της θυγατρικής.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους  εξέφρασαν μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα και σωματεία και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων

«Ξεκινάμε της κινητοποιήσεις μας για την αποτροπή της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας επιχείρησης. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μέσα στις 20 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις. Μέτοχος σε 100% είναι η Εθνική Τράπεζα. Η παραχώρηση δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η Εθνική Τράπεζα αποπλήρωσε τα 2 δισ. που έλαβε από το ΤΧΣ τον Δεκέμβριο, τα οποία ήδη μείωσαν το δημόσιο χρέος. Δεν υφίσταται πια μνημονιακή υποχρέωση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάνης Πετσαλάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική.

«Κατά την άποψή μας είναι μια καθαρή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας με την ανοχή της κυβέρνησης. Δεν είναι μια απλή ιδιωτικοποίηση καθώς την Εθνική δεν θα αγοράσει μια άλλη ασφαλιστική, αλλά υποψήφια είναι κάποια ιδιαίτερα επιθετικά fund. Σε όλες τις χώρες παίρνουν τα αποθεματικά στο εξωτερικό. Η Εθνική έχει επενδεδυμένα 1,6 δισ. στην Ελλάδα. Αυτά θα φύγουν την επόμενη μέρα στο εξωτερικό. Εάν φύγουν θα είναι καταστροφικό για την εθνική οικονομία. Το 2008 που είχε ξανά η τράπεζα προσπαθήσει να πουλήσει την Εθνική ο πρωθυπουργός την είχε καταγγείλει ως έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας, άρα περιμένουμε και την παρέμβασή του», συμπληρώνει ο κ. Πετσαλάκης.

Οι συνταξιούχοι

«Η σκοπούμενη ως γνωστό πώληση της εταιρίας, που είναι κατά 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, είναι αποτέλεσμα της τιμωρητικής εμμονής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της μη επίτευξης του στόχου ανακεφαλαιοποίησης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο 2015.

Όμως παραγνωρίζεται έτσι εντελώς ότι η χρηματοδότηση (που αναγκάσθηκε να πάρει η Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), έχει ήδη πλήρως αποσβεσθεί λόγω της πώλησης της Finansbank και άλλων περιουσιακών της στοιχείων που επέτρεψαν στην Εθνική Τράπεζα να εξοφλήσει πρόωρα την «κρατική ενίσχυση» που έλαβε.

Είναι μια υγιής εταιρεία, με υψηλή κερδοφορία και φερεγγυότητα –παρά τον έντονο ανταγωνισμό με πολύ μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης–, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων και συνεργατών και αποθέματα 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. είναι επενδυμένα στην Ελλάδα, βοηθώντας στην ανόρθωση και ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Είναι καταφανές ότι η πώληση της εταιρείας θα έχει άμεσα αρνητικές συνέπειες στο προσωπικό της, στους συνεργάτες της,  στους ασφαλισμένους της  αλλά και γενικότερα στην μητρική της Εθνική Τράπεζα και στην Ελληνική οικονομία η οποία συνεχώς αφελληνίζεται. Πολύ περισσότερο αν επικυρωθεί η πώληση σε «κερδοσκοπικά κεφάλαια» τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των ενδιαφερομένων αγοραστών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση τραπεζικών υπαλλήλων ενάντια σε απολύσεις και περικοπές μισθών
Στο πόδι οι εργαζόμενοι γνωστής ελληνικής τράπεζας, οι οποίοι καταγγέλλουν αντεργατικές πρακτικές και «απειλές, φόβο και τρόμο, εκβιασμούς», εκ μέρους της Διοίκησης.
Κινητοποίηση τραπεζικών υπαλλήλων ενάντια σε απολύσεις και περικοπές μισθών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργίες για την απόλυση στη Wind
Σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Wind ύστερα από την αναίτια και «προς παραδειγματισμό», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόλυση συναδέλφου τους στις 31 Οκτωβρίου. Ο 35χρονος, πατέρας δύο...
Απεργίες για την απόλυση στη Wind
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνία για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
Ενώ είχε ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων του 2018, αυτά δεν δόθηκαν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, διεμήνυσε ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΕΤΕ έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την πληρωμή
Αγωνία για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία σε επισιτισμό-τουρισμό απέναντι στην 7ήμερη εργασία
Να ξεχάσουν κάθε εφαρμογή του επταήμερου και άλλων αντεργατικών πρακτικών στον τουρισμό διαμήνυσαν χθες προς κάθε κατεύθυνση οι εργαζόμενοι του κλάδου, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις.
24ωρη απεργία σε επισιτισμό-τουρισμό απέναντι στην 7ήμερη εργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Συλλαλητήριο των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με κύρια αιτήματα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης. Από τα βασικά τους συνθήματα,...
Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας