Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνο-ιταλική κόντρα για τις ευθύνες της τραγωδίας

Ο καπετάνιος του «Norman Atlantic» κατηγόρησε τις αρχές της χώρας μας ότι δεν απάντησαν στις εκκλήσεις του για βοήθεια. Κατόπιν αυτού το ΥΝΑ υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομερές ιστορικό των ενεργειών του πλοιάρχου που τον διαψεύδουν

Ελληνο-ιταλική κόντρα για τις ευθύνες της τραγωδίας

  • A-
  • A+

Οι ευθύνες για την τραγωδία που συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στην Αδριατική προκαλούν μια γερή ελληνο-ιταλική κόντρα. Αφορμή για να ξεσπάσει αυτός ο «πόλεμος» ανάμεσα στις λιμενικές αρχές των δυο χωρών στάθηκαν οι δηλώσεις του πλοιάρχου Αρτζίλιο Τζιακομάτσι του «Norman Atlantic» σε ιταλικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «στις εκκλήσεις μου για βοήθεια δεν ήλθαν από την Ελλάδα απαντήσεις».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής και μετά τις κατηγορίες του πλοιάρχου αλλά και του Ιταλού εισαγγελέα, το υπουργείο Ναυτιλίας υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον πλοίαρχο του «Norman Atlantic».

Παράλληλα κοινοποίησε την αλληλογραφία που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο προωθήθηκαν εγκαίρως προς την ιταλική πλευρά (MECC/ROME) οι καταστάσεις των επιβατών και του πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.

Επικοινωνία με το πλοίο

Από τα στοιχεία αυτά, τα οποία ήδη έχουν παραδοθεί στην Εισαγγελία Πειραιά και αν ζητηθούν θα παραδοθούν και στις ιταλικές εισαγγελικές αρχές, προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για τη φωτιά στις 5.42 το πρωί της Κυριακής, όχι όμως από τον πλοίαρχο, όπως θα έπρεπε αφού το πλοίο έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά από έναν πανικοβλημένο επιβάτη, ο οποίος μέσω της τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 έκανε γνωστό ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο πλοίο «Norman Atlantic» που βρίσκεται ανοιχτά της Κέρκυρας και επικρατεί πανικός.

Η πρώτη επικοινωνία που είχε η Ελλάδα με το φλεγόμενο πλοίο ήταν στις 7.03 το πρωί έπειτα από μεγάλη δυσκολία και αφού ήδη το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Ρώμη τούς είχε ενημερώσει ότι αυτοί είχαν μιλήσει με τον πλοίαρχο, που τους δήλωσε ότι η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι για να καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με το φλεγόμενο πλοίο και να έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, αναγκάστηκαν να παραβιάσουν τη συχνότητα που μιλούσε ο Ιταλός πλοίαρχος με τις ιταλικές λιμενικές αρχές.

Οταν στις 7.03 οι Ελληνες κατάφεραν να επικοινωνήσουν τελικά με το πλοίο και τον πλοίαρχο, αυτός δήλωσε ότι έχει καθελκύσει αριστερή λέμβο χωρητικότητας 150 ατόμων και ότι λόγω φωτιάς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δεξιά. Εκανε γνωστό επίσης ότι έχει 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, πως η κατάσταση της πυρκαγιάς είναι πολύ άσχημη και δεν έχει ρεύμα.

Οπως σημειώνει το υπουργείο Ναυτιλίας, για όλα αυτά υπάρχουν εγγραφές σε Υπηρεσιακά Ημερολόγια Συμβάντων, ανταλλαγή επίσημης αλληλογραφίας (έγγραφα-σήματα) καθώς επίσης και επίσημα καταγεγραμμένες συνομιλίες οι οποίες μπορούν να απομαγνητοφωνηθούν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία.

Καθυστέρησαν οι Ιταλοί

Μέσα όμως από το υλικό του ΥΝΑ, εκτός από τις ανακρίβειες που υποστηρίζει η ιταλική πλευρά ότι υπάρχουν, προκύπτει πεντακάθαρα και η καθυστέρηση που υπήρξε στη διάσωση των επιβατών τόσο από την πλευρά της Ιταλίας όσο και της Ελλάδας.

Τα στοιχεία του ΥΝΑ καταγράφουν: στις 6.05 το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του ΥΝΑ ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να αποστείλει εναέρια μέσα. Στις 6.22 το υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε το ΥΝΑ ότι «δεν υφίστανται μονάδες στην περιοχή».

Οπως έχει γίνει γνωστό, στη 1 το μεσημέρι, δηλαδή τρεις ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης διάσωσης από την Ιταλία και ενώ οι επιβάτες βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο κατάστρωμα, αντιμέτωποι με καπνούς, χαλάζι και βροχή, εμφανίστηκαν τα πρώτα ιταλικά ελικόπτερα.

Οσο για τα πρώτα ελληνικά Super Puma αυτά έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις 3 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα στις 3.10 το μεσημέρι το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή να φύγουν τα πρώτα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από το Αιγαίο.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τραγικά ανεπαρκές το πλήρωμα 56 ατόμων»
Σοβαρές παραλείψεις που αφορούσαν την κατάσταση του πλοίου, η μη ισχύς του απαγορευτικού απόπλου κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και σοβαρά λάθη και καθυστερήσεις που έγιναν εντός και εκτός πλοίου...
«Τραγικά ανεπαρκές το πλήρωμα 56 ατόμων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ με τους νεκρούς και τους αγνοουμένους
Εξι μέρες μετά την τραγωδία του «Norman Atlantic» επικρατεί χάος για τον αριθμό επιζώντων και τεθνεώτων. Χαρακτηριστικό του κομφούζιου είναι ότι χθες οι ιταλικές αρχές... ανέστησαν τον Γιώργο Δούλη, θεωρώντας...
Αλαλούμ με τους νεκρούς και τους αγνοουμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμορφες μάζες στα γκαράζ του «Norman Atlantic»
Δεκαοκτώ μέρες μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στην Αδριατική με το ιταλικό επιβατηγό-οχηματαγωγό «Norman Atlantic» και ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι συγγενείς δεν έχουν παραλάβει τις σορούς των...
Αμορφες μάζες στα γκαράζ του «Norman Atlantic»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θα τα πούμε στο δικαστήριο
Αγωγές κατά και των δύο εταιρειών, πλοιοκτήτριας και ναυλώτριας, μπορούν να καταθέσουν οι με κάθε τρόπο ζημιωθέντες από το ναυτικό δυστύχημα του «Norman Atlantic» στην Αδριατική, ενώ οι νομικοί εξηγούν στην...
Θα τα πούμε στο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών
Το μόνο στοιχείο που είναι βέβαιο μέχρι αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τους Ελληνες, είναι ότι πλέον έχουν ταυτοποιηθεί τρεις Ελληνες άντρες νεκροί, ενώ εννέα άντρες δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής και...
Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνία χωρίς τέλος
Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία και η αγωνία των συγγενών των δέκα Ελλήνων αγνοουμένων του ναυτικού δυστυχήματος στην Αδριατική με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic». Επτά μέρες μετά και ακόμα δεν...
Αγωνία χωρίς τέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας