Γενική πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των πανεπιστημίων, εντυπωσιακή στις υψηλόβαθμες, μικρότερη στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτή είναι η εικόνα, όπως αναμενόταν, που «έδωσε» η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων χθες το απόγευμα. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Στο 62% των τμημάτων σημειώθηκε μείωση, με το 38% να μοιράζεται ανάμεσα σε αυξομειώσεις αλλά και μεγάλες ανόδους. Από το σύνολο των 74.847 υποψηφίων πέρασαν οι 52.171. Αν ληφθούν υπόψιν όλες οι κατηγορίες των υποψηφίων, υπολογίζεται ότι έμειναν εκτός περίπου 27.000-28.000. Πάνω από 20.000 δεν μπόρεσαν να καταθέσουν μηχανογραφικό εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Μεγάλος είναι ο αριθμός των κενών θέσεων.
Οι προσεκτικές επιλογές, οι εξαγγελίες των διορισμών στα σχολεία και η δυσκολία των μαθημάτων άφησαν σημάδι γερό στις φετινές βάσεις. Τα μόνα τμήματα που διέσωσαν κύρος, τα Παιδαγωγικά και τα δημοφιλή (ναυτιλιακά κ.ά.). Απογοητευτική η εικόνα στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές. Εικόνα απαξίωσης που δεν πρέπει να κάνει κανέναν να χαίρεται. Ειδικά το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση με τις απερίγραπτες «μεταρρυθμιστικές» παρεμβάσεις της.
Νομικές
Πτώση των βάσεων από 100 μόρια στην Αθήνα και 300 στη Θεσσαλονίκη, έως 325 στην Κομοτηνή. Αξιοσημείωτο ότι για μια ακόμη χρονιά μόνον η Νομική Αθηνών έμεινε έστω και λίγο πάνω από το όριο των 18.000. Οριακά. Για μόλις 25 μόρια. Η βάση είναι στα 18.025. Για πρώτη φορά της Κομοτηνής κατρακύλησε σχεδόν στις 16.650 μόρια.
Ιατρικές
Μεγάλη η μείωση των βάσεων και στις Ιατρικές. Από 225 (Αθηνών) έως και 350 μόρια (Ηράκλειο) έφθασε το εύρος της μείωσης. Και ύστερα από κάμποσα χρόνια η Ιατρική Αθηνών ξαναέπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια (πέρυσι ήταν ακριβώς στα 19.000). Δεύτερη μικρότερη μείωση της Θεσσαλονίκης. Ολες οι περιφερειακές σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης.
Πολυτεχνικές
Κατρακύλα. Η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές σχολές. Σχεδόν παντού. Είτε στα κεντρικά είτε στα περιφερειακά Ιδρύματα. Από 324 έως και 665 μόρια (!) κυμαίνεται η πτώση των βάσεων στις σχολές της κατηγορίας. Τη μερίδα του λέοντος στις απώλειες την παίρνουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ που από 17.497, πέρυσι, φέτος κατέβηκαν στα 16.832 μόρια.
Αλήθεια, είναι πραγματική αναβάθμιση να μπαίνεις στο ΕΜΠ με 16.000-17.000 μόρια; Είναι ενθαρρυντικό ότι στα αντίστοιχα τμήματα της Κρήτης και της Πάτρας μπαίνει κάποιος με λίγο πάνω από 14.000 μόρια; Είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας να μπαίνεις στο υψηλότερο, δυσκολότερο και δημοφιλέστερο τμήμα του ΕΜΠ με 18.490 μόρια (πέρυσι η βάση ήταν 18.820); Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μας «τάραξε» τα τελευταία χρόνια με την επωδό «Δεν μπορεί κανείς να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο με 3.000 και 4.000 μόρια». Ωραία. Τώρα μπαίνουν με 5.000 – 6.000 - 7.000 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες. Τώρα που στις υψηλόβαθμες σχολές μπαίνουν με όλο και λιγότερα μόρια είναι ευχαριστημένοι; Εκτός κι αν πρόκειται για στρατηγική. Που εύκολα συνδράμει στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Πολύ καλή συγκυρία τώρα που περιμένουμε και τα ιδιωτικά.
Οικονομικές – Χρηματοοικονομικές
Επίσης με εντυπωσιακές απώλειες οι μέχρι πρότινος δημοφιλείς για τους υποψηφίους σχολές. Και του Πειραιά και της Αθήνας. Από 244 έως 550 (!) μόρια η πτώση. Το τελευταίο αφορά το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ.
Πληροφορικής
Και σ’ αυτόν τον «ανεβασμένο» -τα τελευταία χρόνια- χώρο παρατηρείται πτώση. Και στην Αθήνα (με την τεράστια απώλεια των 710 μορίων) και στη Θεσσαλονίκη (λιγότερο) και σε περιφερειακά τμήματα. Μοναδικό τμήμα της Πληροφορικής στην Αττική που αύξησε τη βάση του είναι του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής. Εύλογο.
Παιδαγωγικά
Τα μόνα που διεκδικούν το βραβείο αναβάθμισης κύρους. Υστερα από χρόνια καταβύθισης σε βάσεις, πλέον άρχισε η άνοδος. Αυτά κάνει η εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση ή, αλλιώς, το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των διορισμών. Υποσχέθηκε 10.000 ο υπ. Παιδείας και θα ανακοινώσει κι άλλους. Ειδικά για την Ειδική Αγωγή. Βέβαια, οι βάσεις στα αντίστοιχα τμήματα της Ειδικής έπεσαν ακόμη περισσότερο. Αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Το αντίθετο. Επιβεβαιώνει τους υπολογισμούς των νεαρών υποψηφίων μιας και τώρα όχι μόνον οι πίνακες είναι μεικτοί αλλά μ’ ένα μεταπτυχιακό μπορούν εύκολα να διεκδικήσουν θέση κατευθείαν από τη Γενική στην Ειδική Εκπαίδευση.
Αξιοσημείωτα
● Δραματική πτώση, πάλι, στις στρατιωτικές, αστυνομικές κ.ά. σχολές. Η ΕΒΕ εξακολουθεί να βάζει φρένο. Φέτος, άρχισαν να προβληματίζονται σοβαρότερα. Δεν υπάρχει ούτε η λύση των επιλαχόντων. Φέτος, λέει, δεν υπάρχουν επιλαχόντες. Μάλλον κατάλαβαν ότι μόνη της η αύξηση των θέσεων δεν φτάνει. Στη Σχολή Ευελπίδων προβλέπονταν 307 θέσεις και εισήχθησαν μόλις 77. Οι υπόλοιπες θα μείνουν κενές. Ανάλογη η εικόνα και στις υπόλοιπες σχολές της κατηγορίας.
● Κακή εικόνα στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Χαμηλές βάσεις αλλά και διπλά φρένα για τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται. Η ΕΒΕ έχει θερίσει πολλούς υποψηφίους. Το παράδειγμα των τμημάτων Φυσικής θα το θυμόμαστε χρόνια. Σε όλα τα τμήματα Φυσικής έμειναν πολλές κενές θέσεις, οι περισσότερες απ’ όλες τις καθηγητικές σχολές. Να ρωτήσουμε αν και γι’ αυτό το φαινόμενο υπάρχει ικανοποίηση στους εμπνευστές της ΕΒΕ; Αντε και στους εκτελεστές (τμήματα) που δεν λένε να μάθουν πώς να διαχειριστούν τους συντελεστές της ΕΒΕ.
● Ολα τα Μουσικά Τμήματα γνώρισαν μεγάλη άνοδο. Πιένες. Εως και 4.500 η αύξηση. Αρχισε η ζήτηση.
● Τα δημοφιλή που έχουν ειδικό/ά μαθήματα πήγαν αρκετά καλά. Μερικά παραμένουν ανταγωνιστικά, όπως λ.χ. το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά που σημείωσε, μάλιστα, και τεράστια άνοδο στη βάση του κατά 440 μόρια (18.320 από 17.880). Μεγάλη εξαίρεση το διαχρονικά υψηλόβαθμο και περιζήτητο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα. Επεσε κατά 2.900 μόρια (!). Πέρυσι ήταν στα 17.720 και φέτος κατρακύλησε στα 14.820.
● Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε αρκετά τμήματα παρουσιάζει άνοδο. Είναι, πλέον, η εναλλακτική λύση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας