Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 33.0°
2 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.7° 31.6°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 30.5°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 29.6°
2 BF
50%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.4° 29.5°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 31.5°
2 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
31.2° 28.3°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 29.9°
2 BF
42%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
0 BF
43%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.6° 31.5°
2 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 35.0°
2 BF
24%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.5° 30.3°
1 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
31.7° 30.3°
3 BF
73%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
20%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
panelladikes
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Οι Πανελλαδικές, το Βαρβάκειο και... ο «βόθρος» που άνοιξε

Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το θέμα της Φυσικής επιβεβαιώνεται ακόμα και από την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. ● Οσοι βιάστηκαν να αποδεχθούν ελαφρά τη καρδία αιτιάσεις για «ανθρωποφαγία, ανεξέλεγκτη, τυφλή και διψασμένη για αίμα» πρέπει να μην ξεχνούν ότι υπάρχει και δημοσιογραφία που δεν γίνεται επιλεκτικά.

Οι δονήσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το θέμα της Φυσικής φαίνεται ότι έχουν συνταράξει πολλούς κύκλους που συνδέονται και εμπλέκονται με τις Πανελλαδικές. Απόδειξη, η βιαστική και κυρίως ελαφρά τη καρδία ταύτιση της εφημερίδας με ό,τι κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντιαλ αν και πρόκειται για εντελώς διαφορετικές αναφορές. Απόδειξη ότι οι ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.». Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται η προσπάθεια υποβάθμισης της εφημερίδας σε λαϊκίστικα επίπεδα που ποτέ δεν επέλεξε η ίδια προκειμένου ν’ ασκήσει τον ρόλο της ως μέσου ενημέρωσης. Και όχι εντυπώσεων.

Οσο για εκείνους που εγκαλούν την «Εφ.Συν.» για προσφορά «όπλων» στην κυβέρνηση, ειδικά ενόψει του νέου εξεταστικού, να επισημάνουμε το αυτονόητο: Η ανυπαρξία ελέγχου και εποπτείας σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, όπως η διοργάνωση των Πανελλαδικών, αποτελεί πρωτίστως ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Και ποιος το παραβλέπει; Και για ποιο λόγο αν δεν πρόκειται για ανοησία;

Πολλοί εκπαιδευτικοί και διάφοροι «αναλυτές» του χώρου έσπευσαν υπερασπιστούν έναν άνθρωπο το όνομα του οποίου η εφημερίδα ουδέποτε ανέφερε, να ταυτίσουν ένα έγκυρο ρεπορτάζ με «ανθρωποφαγία, ανεξέλεγκτη, τυφλή και διψασμένη για αίμα» και, εν τέλει, να εκτονώσουν ό,τι πιο σαθρό υπάρχει στις μικρομεγάλες «οικογένειες» που ενυπάρχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα μαζί με όλα τα υγιή και πάντα στις επάλξεις μέλη της.

Αν η μόνη αντίδραση είναι η διαμαρτυρία και η εύκολη καταγγελία της στάσης της «Εφ.Συν.», τότε το πρόβλημα -αποδεικνύεται ότι- είναι πολύ μεγαλύτερο. Και θα πρέπει η ίδια η κοινότητα και τα όργανά της να υπερκεράσουν φόβους και αγκυλώσεις διότι οι πόλεμοι που συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπερβαίνουν τα μικροστοιχήματα στους κόλπους της.

Και για όσους δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να πάρουν το μήνυμα της αποκάλυψης της «Εφ.Συν.» θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι υπάρχει και δημοσιογραφία που δεν γίνεται επιλεκτικά. Εν προκειμένω, στόχος του ρεπορτάζ ήταν η ανάδειξη ενός ακόμα φαινομένου παθογένειας που χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και τις Πανελλαδικές. Πρόκειται για τον τρόπο επιλογής των θεματοδοτών.

Δεν μπορεί να εξαντλείται κυρίως σε εκπαιδευτικούς από Πρότυπα Σχολεία. Κάθε κατάσταση που παγιώνεται, εύκολα μπορεί να αναχθεί σε πεδίο διαπλοκής που καθιστά ανενεργούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το κυριότερο, δε, δίνει ώθηση σε μια παρα-βιομηχανία ενισχυτικής εκπαίδευσης η οποία αναπόφευκτα αιχμαλωτίζει μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και σχολεία που μετατρέπονται σε κράχτες αριστείας προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν στον ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό που τροφοδοτεί η κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική.

Οποιος ξέρει να διαβάζει μπορεί να καταλάβει ότι η ίδια η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Ανάμεσα στις εξηγήσεις της αναφέρει: «Στην Επιτροπή των θεματοδοτών της φετινής εξέτασης για τη Φυσική δεν συμμετείχε ως μέλος κανένας καθηγητής από συγκεκριμένο Πρότυπο Σχολείο που αναφέρεται στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης». Γιατί περιορίζεται στο «συγκεκριμένο Πρότυπο Σχολείο» και δεν διευκρινίζει πλήρως αν και πόσα από τα μέλη της είναι καθηγητές σε άλλα Πρότυπα Σχολεία;

Η ανάδειξη των κινδύνων αδιαφάνειας και διαπλοκής ήταν ο στόχος των δημοσιευμάτων της «Εφ.Συν.». Και θα συνεχίσει να είναι, όπως και η ανάδειξη όλων των πληγμάτων που δέχεται η εκπαίδευση στη χώρα. Δεν μετακινήθηκε ποτέ από αυτό. Και χωρίς να σκέφτεται κάθε φορά σε ποιους και πόσο θα γίνει αρεστή. Σε ποιους και πόσο θα πρέπει να κάνει έκπτωση.

Σε ποιους και πόσο θα απολογηθεί. Μοναδικό χρέος της η αντίληψη της ευθύνης του έργου που κάθε φορά αναλαμβάνει. Οχι η διαχείριση συναλλαγών. Γι’ αυτό η αμετροέπεια είναι ανεπίτρεπτη σε χώρους όπου έχει αποδειχτεί η δουλειά και ο ρόλος του καθενός, ειδικά όταν πρόκειται για δημοσιογράφους και πρόσωπα του χώρου της δραστηριότητάς τους.

Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους. Και τα προφανή αλλά και τα ανομολόγητα, τουλάχιστον, δημοσίως.

Α) Η «Εφ.Συν.» ουδέποτε ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής Φυσικής ήταν μεταξύ των θεματοδοτών της ΚΕΕ. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε θεματοδότης. Φέτος, όχι.

Β) Ναι, είναι σκάνδαλο τα «αφύσικα» θέματα της Φυσικής. Αλλά όχι μόνον αυτά. Δεν υπολείπεται σε πρόκληση η μόνιμη -τα τελευταία χρόνια- διαδικασία επιλογής των θεματοδοτών στην ΚΕΕ. Δεν ανακοινώνονται ποτέ αλλά ο κοντινός μικρόκοσμος γνωρίζει πώς έχει καταλήξει να γίνεται. Και γνωρίζουμε κι εμείς. Γιατί οι διευκρινίσεις περιορίστηκαν στο «συγκεκριμένο Πρότυπο Σχολείο»; Για τα άλλα τι έχει να μας πει; Για τα προηγούμενα χρόνια;

Γ) Ο υπουργός Παιδείας γιατί σιωπά; Του έχουν πει ότι η διοργάνωση των Πανελλαδικών είναι εντός χαρτοφυλακίου του;

Δ) Ξαναλέμε. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι έχουν γίνει και χειρότερα. Θέματα έχουν βγει στον «αέρα» (βλ. ιστοσελίδες, φόρουμ, φροντιστήρια) από καθηγητές που αποδείχτηκε ότι ήταν θεματοδότες. Τότε σιωπή. Τώρα πανικός. Γιατί;

Ε) Προφανώς και ο σκοπός των δημοσιευμάτων δεν ήταν η «δυσφήμηση των καθηγητών και του Βαρβακείου», για τα οποία διαμαρτυρήθηκε δημοσίως το σχολείο το οποίο, σημειωτέον, επίσης δεν αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Οσο για τη διάψευση συμμετοχής του εκπαιδευτικού της στην ΚΕΕ, προφανώς απευθύνεται αλλού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι Πανελλαδικές, το Βαρβάκειο και... ο «βόθρος» που άνοιξε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας