• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 6.1°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.2°C
  4 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.7°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 9.6°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 5.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  4°C 2.5°C / 5.4°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  46%

Φέτος οι βάσεις θα πέσουν πρόβλεψη την οποία θα επιβεβαιώσει τις επόμενες μέρες με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας

PHASMA / Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Πτώση των βάσεων και... πόρτα στους αριστούχους

 • A-
 • A+

Εχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και την εισαγωγή περίπου 68.500 υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής (πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου).

Θα «πέσουν» ή «θα ανέβουν οι βάσεις»; Σ’ αυτό, ακριβώς, το ερώτημα επικεντρώνουν εκπαιδευτικοί φορείς και πρόσωπα, στον άξονα αυτού του ερωτήματος περιστρέφονται χιλιάδες γονείς και υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ίδια η κίνηση των βάσεων ντύνεται με μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, και αναδεικνύεται άλλοτε ως φορέας σωτηρίας και άλλοτε ως φορέας ολοκληρωτικής καταστροφής.

Φέτος, λοιπόν, οι βάσεις θα πέσουν. Αυτή την πρόβλεψη θα επιβεβαιώσει τις επόμενες μέρες με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας. Και η πτώση θα αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των σχολών, και ιδιαίτερα τις «ναυαρχίδες» και των πέντε Επιστημονικών Πεδίων, δηλαδή τις Νομικές, Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, καθώς και τις υψηλόβαθμες Οικονομικές.

Ωστόσο, πριν παρουσιάσουμε τις εκτιμήσεις μας για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και τα φετινά αποτελέσματα θα αναδείξουν για ακόμη μια φορά τις στρεβλώσεις ενός συστήματος που θα αποκλείσει εκατοντάδες αριστούχους από την εισαγωγή σε σχολή της πρώτης επιλογής τους.

Παρ’ όλη την αναμενόμενη πτώση, το σύνολο σχεδόν των υψηλόβαθμων και περιζήτητων σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων (Νομικές, Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, στα οποία συγκεντρώνεται και η πλειονότητα του πληθυσμού), δεν θα χωρέσουν τις επιλογές των υποψηφίων που σημείωσαν πολύ καλές και άριστες βαθμολογίες (πάνω από 16.000 μόρια).

Την ίδια ώρα, 25.000 υποψήφιοι, περίπου ο ένας στους τρεις που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, κατέγραψαν βαθμολογίες κάτω από τη βάση και εκ των πραγμάτων θα «αναγκάσουν» δεκάδες τμήματα να ανοίξουν τις πύλες εισαγωγής τους με 4.000-9.000 μόρια.

Σαν ακορντεόν που κλείνει...

Τα σαφώς δυσκολότερα φετινά θέματα είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις. Από 7.428 το 2014 οι αριστούχοι φέτος έκαναν «βουτιά» στους 4.010, που είναι ο μικρότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας.

Αν όμως οι χειρότερες επιδόσεις στη βαθμολογική κλίμακα 16-20 θα ρίξουν τις βάσεις των υψηλόβαθμων και μεσαίων σχολών, αναμένεται να υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης (στο 2ο, 3ο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο), κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (10-13), όπου φέτος υπήρξε συγκέντρωση υποψηφίων.

Επίσης διαφοροποιήσεις στη γενική κατεύθυνση της πτώσης των βάσεων εισαγωγής θα έχουμε σε μια σειρά από σχολές, οι οποίες απαιτούν ειδικό μάθημα.

Ετσι, για παράδειγμα, οι υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κυρίως του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης, μάλλον δεν θα ακολουθήσουν τη γενική πτωτική πορεία, καθώς φέτος, αφενός οι υποψήφιοι είχαν καλύτερες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και αφετέρου υπάρχει μεγάλη μείωση θέσεων.

Παράλληλα, θα αντισταθούν στην πτωτική πορεία των βάσεων και τα Μουσικά Τμήματα, τα Τμήματα των Ξένων Φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής), αλλά και τα τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, τα οποία αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, με μικρές αυξομειώσεις.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στη Θεωρητική Κατεύθυνση, που τροφοδοτεί το πεδίο, είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας. Τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, όπως π.χ. η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα κινηθούν οπωσδήποτε πτωτικά και η πτώση τους θα συμπαρασύρει και ένα μεγάλο μέρος μεσαίων κυρίως τμημάτων (Ψυχολογίες, Φιλολογίες κ.λπ.).

2ο-4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο πτώση θα έχουν όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα συμπαρασύρουν και τα μεσαίας βαθμολογικής απαιτητικότητας τμήματα τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας.

Η μεγάλη σχετικά μείωση των αριστούχων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, που τροφοδοτεί το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και η μεγάλη μείωση των αριστούχων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας θα ρίξουν συνολικά σχεδόν τις βάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα (κυρίως στα υψηλόβαθμα και τα μεσαία).

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Και οι επτά Ιατρικές θα υποχωρήσουν. Και μαζί τους θα υποχωρήσουν όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Το γεγονός ότι οι αριστούχοι του πεδίου από 1.957 πέρυσι γίνονται φέτος 1.384, καθώς και το γεγονός ότι στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία) έχουμε φέτος χαμηλότερες επιδόσεις (στη Θετική Κατεύθυνση μεγάλη μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας, ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης) αναγκάζει τα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά Τμήματα να γίνουν λιγότερο απαιτητικά από πέρυσι.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο που «στρατολογεί» υποψηφίους από την Τεχνολογική και Θεωρητική Κατεύθυνση, η πτώση θα έχει πολύ μικρότερη ένταση, καθώς στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις. Και σε αυτό το πεδίο θα έχουμε τμήματα που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια.

Γενική εκτίμηση

Αν και οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν συνολικά πτωτική πορεία, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι σχολές και τα Τμήματα της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.

Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα την οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του πεδίου θα είναι τα τμήματα Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Στο 2ο και 4ο Πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα. Στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.

Ηλεκτρονικά από φέτος η εγγραφή νέων φοιτητών

Από φέτος το υπουργείο Παιδείας θα θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα εγγραφής των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες να μη χρειαστεί να μεταβούν στο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ που πέτυχαν για να εγγραφούν, ούτε να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Θα εισέλθουν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας με τον προσωπικό τους κωδικό και στη συνέχεια θα τους αποσταλεί από το σύστημα νέος κωδικός για να κάνουν την εγγραφή τους.

Ταυτόχρονα, οι πρωτοετείς φοιτητές θα παραλάβουν και το Δελτίο Ταυτότητας Φοιτητή, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν άμεσα ώστε να έχουν έκπτωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταδιοδρομία... μετ' εμποδίων
Πίσω από το καθιερωμένο «μπράβο» του υπουργείου στους επιτυχόντες αλλά και σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν, ξεπροβάλλει μια σειρά από προβλήματα βαθιά ριζωμένα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όπως η διαδικασία...
Σταδιοδρομία... μετ' εμποδίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιστορικό χαμηλό, με υψηλή ζήτηση
Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώς και τις...
Ιστορικό χαμηλό, με υψηλή ζήτηση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μετατρέψτε τους βαθμούς σε μόρια
Η πτώση των βάσεων θα είναι ισχυρότατη στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, όπου συγκεντρώνονται οι Φυσικομαθηματικές και οι Πολυτεχνικές Σχολές και η έντασή...
Μετατρέψτε τους βαθμούς σε μόρια
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τα μυστικά για ένα σωστό Μηχανογραφικό
Η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή» στον σκληρό αγώνα δρόμου «για μια...
Τα μυστικά για ένα σωστό Μηχανογραφικό
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
Σε Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών) και Μαθηματικά (για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)...
Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ακόμη πιο δύσκολη η μάχη για τις περιζήτητες σχολές
Σήμερα άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ αύριο στη μάχη των εξετάσεων ρίχνονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και...
Ακόμη πιο δύσκολη η μάχη για τις περιζήτητες σχολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας