• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.8°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.5°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανελλαδικές: οδηγούν στην αποτυχία παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

 • A-
 • A+
Με υπαιτιότητα του υπ. Παιδείας μαθητές στερούνται το δικαίωμα να εξεταστούν προφορικά. ● Το υπουργείο εμμένει στο γράμμα του νόμου, το περιεχόμενο του οποίου, όμως, δεν φρόντισε να το κοινοποιήσει εγκαίρως στις σχολικές μονάδες.

Μαθητές και υποψήφιοι των Πανελλαδικών με μαθησιακές δυσκολίες αποκλείονται από την ενδεδειγμένη προφορική εξέταση με υπαιτιότητα του υπουργείου Παιδείας, που εμμένει στο γράμμα του νόμου, το περιεχόμενο του οποίου, όμως, δεν φρόντισε να το κοινοποιήσει εγκαίρως στις σχολικές μονάδες, καταδικάζοντας ουσιαστικά σε αποτυχία τα παιδιά αυτά.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης σχετικής αίτησης στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) από τους ενδιαφερόμενους γονείς ορίστηκε η 1η Αυγούστου 2022. Ωστόσο, η διευκρινιστική εγκύκλιος (αριθ. 114766/Δ3) στάλθηκε στα σχολεία στις 5/10 και φέρει ημερομηνία έκδοσης την 21η Σεπτεμβρίου 2022 (!)

«Ο νέος νόμος (ν. 4823/03-08-21) με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως ούτε στους διευθυντές των σχολείων ούτε στις Ενώσεις Γονέων. Ενημερώθηκαν όλοι εκ των υστέρων, από μια μεταχρονολογημένη εγκύκλιο, όταν η προθεσμία είχε λήξει. Το αποτέλεσμα αυτού του αιφνιδιασμού για πολλούς μαθητές που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά δεν είχαν ακόμη ζητήσει την αξιολόγησή τους συνιστά κατάφωρη στέρηση του δικαιώματός τους να εξεταστούν στις Πανελλήνιες έχοντας την ίδια αφετηρία με τους συμμαθητές τους» τονίζει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, στο οποίο φοιτούν δύο μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Οι γονείς των παιδιών υπέβαλαν αιτήσεις αξιολόγησης στο αρμόδιο ΚΕΔΑΣΥ στις 21 και στις 28 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως, αλλά έλαβαν απορριπτική απάντηση με την αιτιολογία ότι ήταν εκπρόθεσμες, ενώ, όπως μας λένε, το Κέντρο δεν λειτουργούσε τον Αύγουστο.

«Εχουμε στείλει πολλές επιστολές προς τις υπηρεσίες του υπουργείου, ακόμη και στην ίδια την υπουργό. Μας λένε ότι “αυτός είναι ο νόμος”, ενώ σε πρόσφατη απάντησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπουργείου υποστήριξε ότι “υπήρξε ικανό χρονικό διάστημα για ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας”, όταν αποδεδειγμένα η ενημέρωση καθυστέρησε» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Ελένη Δημητρακάκη. Και προσθέτει: «Οταν εμφανίζεται ένα τέτοιο ζήτημα μέσα σε μια οικογένεια, δεν υπάρχει ούτε η γνώση ούτε πολλές φορές και η θέληση να αποδεχτούν όλοι την κατάσταση. Ούτε για τους γονείς αλλά ούτε και για τα παιδιά είναι εύκολο. Κυρίως όμως, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση για αναγνώριση αυτών των αναγκών μέσα στα ίδια τα σχολεία».

Ο Σύλλογος ζητά την παράταση της τελικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης, ούτως ώστε τα παιδιά που έμειναν, χωρίς υπαιτιότητά τους, εκτός διαδικασίας να μη στερηθούν το δικαίωμά τους να εξεταστούν στις Πανελλήνιες επί ίσοις όροις με τους συμμαθητές τους. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Χολαργού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Προσφυγή γονέων για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην τριτοβάθμια.
Προσφυγή γονέων για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Λήξη των μαθημάτων στις 2 Ιουνίου για τη Γ΄ Λυκείου
Η ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων έφερε αλλαγή στην ημερομηνία λήξης της σχολικής χρονιάς για τους υποψηφίους.
Λήξη των μαθημάτων στις 2 Ιουνίου για τη Γ΄ Λυκείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών είναι προαιρετική, όπως επίσης και για τους οδηγούς και συνοδούς σχολικών λεωφορείων.
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δεν μετράνε οι απουσίες λόγω γρίπης
Να καταχωρίζονται αλλά να μην προσμετρώνται οι απουσίες έως πέντε ημερών που οφείλονται σε ασθένεια από την εποχική γρίπη προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Δεν μετράνε οι απουσίες λόγω γρίπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας