• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 36.5°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 32.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.5°C / 35.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 35.4°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  0 BF
  29%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμηλές πτήσεις στις πανελλαδικές

 • A-
 • A+
Μαθηματικά, Ιστορία, Αρχαία και Φυσική «κόβουν» φέτος τους περισσότερους υποψήφιους • Κάτω από τη βάση ποσοστά από 40% έως 60% σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία • Σε πτώση αναμένεται να οδηγηθούν και οι βάσεις εισαγωγής

Τα Μαθηματικά (για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής), η Ιστορία και τα Αρχαία (για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών) και η Φυσική (για το 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας αντίστοιχα) αναδεικνύονται στους μεγάλους ρυθμιστές των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, γεγονός που θα επηρεάσει βεβαίως τις βάσεις εισαγωγής.

 • Συγκεκριμένα, με βάση ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών από βαθμολογικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης καθώς και εκτιμήσεις βαθμολογητών, στα Μαθηματικά φέτος κάτω από τη βάση φαίνεται ότι θα βρεθεί πάνω από το 60% των υποψηφίων του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για τους υποψηφίους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 75-80%.
 • Αντίστοιχα στην Ιστορία τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένας στους δύο υποψηφίους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ δεν είναι και πολύ καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών όπου πάνω από το 45% των υποψηφίων δεν φαίνεται να ξεπερνούν τη βάση.
 • Κοντά στο 45%-48% κάτω από τη βάση φαίνεται να βρίσκονται και οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας στο μάθημα της Φυσικής, με τους δεύτερους να έχουν ελαφρά υψηλότερο μερίδιο στο παραπάνω ποσοστό.

Με το φανάρι έψαχναν οι βαθμολογητές άριστα γραπτά (κλίμακα 18-20) σε πολλά μαθήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (που είναι βεβαίως ενδεικτικά, αλλά καταγράφουν μια τάση) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα άριστα γραπτά δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1,5%, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών το 3,5% και στα Μαθηματικά το 8%.

Τα συγκριτικά στοιχεία

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ένα ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αχρείαστη παρεξήγηση. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις βάσεις του 2021 με τα μόρια που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι το 2022, διότι ακόμη και με την ίδια βαθμολογία οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες καθώς η εισαγωγή διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας σε κάθε μάθημα και σε κάθε τμήμα δημιουργεί ένα διαφορετικό τοπίο.

Εξηγούμαστε: Μέχρι και το 2021 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν δύο για όλες τις σχολές κάθε πεδίου. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά με τους συντελεστές βαρύτητας και δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα, σε κανένα Πεδίο δεν ήταν πέρσι μάθημα αυξημένης βαρύτητας η Νέα Ελληνική Γλώσσα, ένα μάθημα το οποίο αφενός δεσπόζει στους συντελεστές πάρα πολλών τμημάτων και αφετέρου φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχει το μικρότερο ποσοστό υποψηφίων στην κλίμακα του άριστα (18-20).

Η κίνηση των βάσεων

Αν επαληθευτούν οι τάσεις που φανερώνουν τις χαμηλότερες «βαθμολογικές πτήσεις» των φετινών υποψηφίων, τότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα δημιουργηθούν αντίστοιχες πτωτικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα ο γενικός αριθμός εισακτέων (-9.021 θέσεις φέτος) και οι διαφοροποιήσεις στην κατανομή του αριθμού εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Με λίγα λόγια, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (περίπου -2.200 θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι) δημιουργεί ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα αυτά (και σε πολλά τμήματα μη κεντρικών Πανεπιστημίων).

Πτωτικές τάσεις στις περιζήτητες σχολές, ανοδικές στις Παιδαγωγικές

EUROKINISSI

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ο αριθμός των εισακτέων στις λεγόμενες περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Νομικές κ.λπ., παραμένει ο ίδιος, ενώ οι διαφοροποιήσεις στις σχολές του ΕΜΠ είναι ελάχιστες. Σε αυτές τις σχολές ο ανταγωνισμός είναι πάντα υψηλός και θα παραμείνει υψηλός καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που παραδοσιακά τις διεκδικεί είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Ωστόσο, εάν επαληθευτεί η μείωση των άριστων γραπτών, είναι φανερό ότι στις σχολές αυτές θα ενισχυθεί μικρή πτωτική τάση. Αντίθετα, εάν επαληθευτούν στοιχεία πρόσφατης έρευνας που καταγράφουν αυξημένη στροφή υποψηφίων σε Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές, δεν αποκλείεται να σημειωθεί ελαφρά άνοδος εκεί.

Παράλληλα, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από την «κατασκευή» της «βρέξει-χιονίσει» αφήνει εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων, αναμένουμε αφενός να έχουμε φέτος λιγότερες κενές θέσεις από πέρσι, αφετέρου να εισαχθεί περίπου ο ίδιος αριθμός υποψηφίων με πέρυσι (58.000-61.000).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
Η επιλογή των εισαγομένων γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων που αντιστοιχεί στο ποσοστό θέσεων που διατίθεται για την κατηγορία αυτή. Το «ηλεκτρονικό...
Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Με σημαντικές αλλαγές το φετινό μηχανογραφικό
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2017: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι. Στις 10 Μαρτίου λήγει η υποβολή αίτησης-δήλωσης συμμετοχής. Τον Ιούνιο οι εξετάσεις. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων. Αριθμός τμημάτων ανά επιστημονικό...
Με σημαντικές αλλαγές το φετινό μηχανογραφικό
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Γρίφος φέτος η κίνηση των βάσεων εισαγωγής
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους πάνω από 100 χιλιάδες φετινούς υποψήφιους στην τελική πορεία για τις πανελλαδικές του 2016, οι οποίες αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα. Μεγάλες ανατροπές...
Γρίφος φέτος η κίνηση των βάσεων εισαγωγής
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πώς θα κατανεμηθούν οι σχολές από το 2016
Με την ανακοίνωση της ένταξης των σχολών, των τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων στα επιστημονικά πεδία καθώς και των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων ολοκληρώθηκε, τυπικά, η «φυσιογνωμία» του νέου...
Πώς θα κατανεμηθούν οι σχολές από το 2016
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εκτιμήσεις για χαμηλό ποσοστό αριστούχων
Ενα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποψηφίων του 4ου Πεδίου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνάει και το 75%, θα πάρει βαθμούς κάτω από τη βάση, κάτι όμως που δεν θα ισχύσει για τους υποψηφίους του 2ου Πεδίου.
Εκτιμήσεις για χαμηλό ποσοστό αριστούχων
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων
Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στα κατά τόπους λύκεια της χώρας.
Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας