• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.9°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.0°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 23.6°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 21.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.9°C
  0 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 25.8°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  19%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με την πλάτη στον τοίχο η Ν. Κεραμέως

 • A-
 • A+
Αδιανόητο να μην είναι ακόμα γνωστό πόσοι εισακτέοι θα υπάρξουν τελικώς στα ΑΕΙ, δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. ● Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έκοψε πολλούς μαθητές με υψηλή βαθμολογία, ακόμα και αριστούχους. ● Πυρά από το σύνολο των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, για «διαβούλευση ερήμην της κοινωνίας», «ιδεοληπτικές εμμονές» αλλά και «πρακτικές καλλιέργειας φόβου», στο νέο νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση» του σχολείου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με το χειρότερο πολιτικό ανέκδοτο των τελευταίων δεκαετιών ξεκίνησε η υπουργός Παιδείας την κοινοβουλευτική της προσπάθεια προκειμένου να πείσει για τους στόχους του σχεδίου νόμου περί την εκπαίδευση. «Η Παιδεία συνιστά επιτέλους πεδίο συγκλίσεων» (!!!) είπε στη διόλου φιλική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου δόθηκε η πρώτη μάχη του σκληρού πολέμου που εκτυλίσσεται από χθες στη Βουλή σχετικά με τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Βροχή τα πυρά από το σύνολο των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων για «διαβούλευση ερήμην της κοινωνίας», «ιδεοληπτικές εμμονές» αλλά και «πρακτικές καλλιέργειας φόβου».

«Πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν πετύχει το ακατόρθωτο: να μην είναι ακόμα γνωστό πόσοι εισακτέοι θα υπάρξουν τελικώς στα ΑΕΙ», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναπροσανατολίζοντας τη συζήτηση στην ουσία της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής που σηματοδοτείται και από το σύστημα εισαγωγής, το οποίο δεν περιλαμβάνεται μεν στο παρόν νομοσχέδιο αλλά με τις δραματικές συνέπειές του για χιλιάδες υποψηφίους έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία. Κατηγορώντας την κυρία Κεραμέως ότι παραπλανά τους υποψηφίους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων, την κάλεσε «να ξεκαθαρίσει πόσοι πραγματικά είναι», υποστηρίζοντας πως «εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κόβονται χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν παραδώσει “λευκή κόλλα”, όπως μονότονα επαναλάμβανε η κυρία Κεραμέως και αναπαρήγαγαν οι βουλευτές της Ν.Δ., όταν όλοι μαζί ψήφιζαν τον σχετικό νόμο-λαιμητόμο. Αντίθετα, κόβονται πολλοί μαθητές με υψηλή βαθμολογία, ακόμα και αριστούχοι!»

Η κατάθεση από τον Νίκο Φίλη στα πρακτικά της Επιτροπής μιας από τις αναρίθμητες επιστολές διαμαρτυρίας μαθητών (και γονέων) για την αιφνιδιαστική εφαρμογή της ΕΒΕ οδήγησε σε μια σκληρή αντιπαράθεση με την υπουργό, η οποία όχι μόνο επέμεινε στη θέση της αλλά επέρριψε τις ευθύνες στα Πανεπιστήμια! «Η εισαγωγή προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας», είπε η κ. Κεραμέως, για να τονίσει ότι «τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο».

Δηλαδή, όχι μόνον δεν αναγνωρίζει τα κραυγαλέα λάθη της εφαρμογής ΕΒΕ ειδικά στα ειδικά μαθήματα, που οδηγεί ακόμα και αριστούχους εκτός σχολών προτίμησης και πολύ μακριά από τα σπίτια τους, όχι μόνον δεν παραδέχεται ότι στο όνομα της αριστείας παγίδευσε ακόμη και τους άριστους, αλλά ρίχνει το μπαλάκι στα «αυτοδιοίκητα» Πανεπιστήμια. Λες και η ΕΒΕ ήταν ιδέα κάποιου περαστικού από το κτίριο του Αμαρουσίου ή από κάποια πρυτανεία που την άκουσε, τη μετέφερε και έπεισε.

«Την κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν την ενδιαφέρει να εγκλωβίζει τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές» επέμεινε η υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη λιωμένη πια καραμέλα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «έμπαιναν με βαθμό ένα, δύο, τρία, τέσσερα». Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; ρώτησε. «Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα». Φυσικά, δεν διευκρίνισε αν έψαξε για τις πραγματικές αιτίες και τι έκανε γι’ αυτές. Ούτε για τους πραγματικούς στόχους του νέου συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για το σχολείο, η αντιπαράθεση ήταν το ίδιο σκληρή. Η Ν. Κεραμέως επέμενε στα περί «αυτονομίας», αποκέντρωσης εξουσιών και βελτιωτικής αξιολόγησης έργου και εκπαιδευτικών. «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει την εκπαίδευση και διαλύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, που ανοίγει την προοπτική να μετατραπεί το σχολείο της γειτονιάς σε σχολείο της αγοράς. Προωθείτε τον έλεγχο ή και τον εκφοβισμό των διδασκόντων και προετοιμάζετε την εγκατάλειψη του σχολείου από το κράτος» είπε ο Ν. Φίλης, αναφερόμενος «σε θατσερική ιδεοληπτική εμμονή».

Κατηγόρησε το υπουργείο για «παντελώς αναξιόπιστη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με διαδικασίες “αυλής” και τιμωρητικούς όρους, αποδιάρθρωση των συλλογικών διαδικασιών (ακραία υποβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων) και “παράδοσή” τους στον διευθυντή -μια επιστροφή στις προ δεκαετίας ‘80 εποχές-, αντικατάσταση του ενός και μοναδικού βιβλίου με... ένα και μοναδικό βιβλίο, αντί για δημιουργία βιβλιοθηκών, και αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια, από τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών. Αλλο ένα πισωγύρισμα - επιστροφή στον άκρατο κομματισμό στην εκπαίδευση».

Χωρίς διαβούλευση

«Το νομοσχέδιο που έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση, ενώ μιλά για αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καταλήγει σε ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Δ. Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι χαρακτηρίζεται «από εμμονές και ιδεοληψίες, δεν εκσυγχρονίζει και δεν εκδημοκρατίζει τις δομές της εκπαίδευσης, αντίθετα προκαλεί εντάσεις και τριβές στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ δίνει υπερεξουσίες στον διευθυντή, υποβαθμίζοντας τη συλλογικότητα του συλλόγου διδασκόντων».

«Τολμάτε και μιλάτε για ενδυνάμωση της εκπαίδευσης, ενώ εφαρμόζετε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαξιώνετε το έργο των εκπαιδευτικών και τους στέλνετε να υλοποιούν χωρίς κρίση άνωθεν εντολές. Καλός εκπαιδευτικός για εσάς είναι αυτός που κυνηγά χορηγούς και δεν φέρνει αντιρρήσεις» είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Δελής.

Για «ένα σύστημα μονόδρομης αξιολόγησης, μόνο από πάνω προς τα κάτω» μίλησε η Σοφία Σακοράφα, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25. «Μόνο η διοικητική δομή έχει ρόλο και μάλιστα με βάση την ιεραρχία της. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας καταδικάζεται σε υποχρεωτική σιωπή. Δεν προβλέπεται καν να έχουν δικαίωμα έκφρασης γνώμης οι οποιοιδήποτε υφιστάμενοι, απλώς υποχρεούνται να υπακούουν και να ανέχονται. Οι δε μαθητές και οι οικογένειές τους, επίσης χωρίς δικαίωμα γνώμης, απλώς θα υφίστανται τις συνέπειες αυτού του συστήματος».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τσουνάμι διαμαρτυρίας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Χιλιάδες υποψήφιοι που επιχειρούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους έρχονται αντιμέτωποι με τον αυτόματο κόφτη του συστήματος και πετάγονται κατευθείαν έξω από δεκάδες σχολές.
Τσουνάμι διαμαρτυρίας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το τερατούργημα της Ν. Κεραμέως
Η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας δημιουργεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.
Το τερατούργημα της Ν. Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σφαγή υποψηφίων με... 14.176 κενές θέσεις στα ΑΕΙ
Η σφαγή των αμνών και η χαρά των θυτών. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έκοψε 40.229 ● Χωρίς εισακτέους η Αρχιτεκτονική Ξάνθης και η Δασολογία Δράμας ● Αναμένεται κλείσιμο δεκάδων τμημάτων.
Σφαγή υποψηφίων με... 14.176 κενές θέσεις στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΙΕΛΕ: Ερευνα-χαστούκι για τα λάθη και τα ψεύδη σχετικά με την ΕΒΕ
Ανακρίβειες και λάθη που από τη μια οδήγησαν σε μαζικούς αποκλεισμούς υποψηφίων από τα ΑΕΙ και από την άλλη συνέθεσαν τα ψευδή επιχειρήματα της...
ΟΙΕΛΕ: Ερευνα-χαστούκι για τα λάθη και τα ψεύδη σχετικά με την ΕΒΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας