• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.5°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  72%
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρεμιέρα των πανελλαδικών με χαμόγελα

 • A-
 • A+
Αισιοδοξία για καλύτερες βαθμολογίες σε σύγκριση με πέρυσι. Κοινή διαπίστωση ότι η διατύπωση των ερωτημάτων ήταν καθαρή και υποστηρικτική για τους εξεταζόμενους. ● Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για τα στοιχήματα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και για το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο».

Kαλή αρχή, με όχι δύσκολα θέματα και ικανοποιημένους υποψηφίους, επιφύλασσε η πρεμιέρα των πανελλαδικών. Χωρίς προβλήματα, εκτός από καθυστερήσεις σε ορισμένα σχολεία, η χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν αυτό που χρειάζονταν οι φετινοί υποψήφιοι ύστερα από μια δύσκολη και ανορθόδοξη σχολική χρονιά. Κλήθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας -με βάση κείμενα στον Τύπο- να γράψουν για τα στοιχήματα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς, να διατυπώσουν άποψη για τον ρόλο τους σήμερα και αύριο. Θέματα, δηλαδή, που και τους απασχολούν και τα έχουν διδαχθεί.

Ηδη οι εκτιμήσεις ότι φέτος θα είναι καλύτερες οι βαθμολογίες σε σύγκριση με πέρυσι διαμορφώνουν το αποτύπωμα που άφησε το πρώτο μάθημα των πανελλαδικών. Και δεν ήταν μόνο τα θέματα. Η διατύπωση των ερωτημάτων, καθαρή και υποστηρικτική για τους εξεταζόμενους, συνέβαλε στην καλή κατανόηση και τη δυνατότητα ανταπόκρισης στα ζητούμενα.

Οι περισσότεροι άμεσα εμπλεκόμενοι (μαθητές, καθηγητές, φροντιστές) μιλούν για θέματα βασικής προετοιμασίας, ενώ ακόμα και οι πιο συγκρατημένοι, που επισημαίνουν την απαίτηση της «κριτικής σκέψης και οργάνωσης», τονίζουν πως τα ερωτήματα σε σχέση με το περσινό θέμα είναι πιο ξεκάθαρα. Βέβαια, τα εύκολα θέματα δεν προεξοφλούν παρά υψηλό ανταγωνισμό, ωστόσο ισχύει και η εκδοχή του οφέλους της καλής πρώτης επίδοσης εν όψει των δύσκολων μαθημάτων που έπονται.

Στους υποψηφίους, λοιπόν, δόθηκε διασκευασμένο ένα άρθρο από τον ημερήσιο Τύπο με θέμα «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο», ένα κείμενο επίσης από τον ημερήσιο Τύπο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και, τέλος, το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο», το οποίο ίσως να δυσκόλεψε λίγο περισσότερο τους υποψηφίους. Και πάλι, όμως, το θέμα του υπέροχου Σείριου είναι οικείο. Πέρυσι, θυμίζουμε, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για την αξία του βιβλίου, της λογοτεχνίας και στο τέλος... ειδικά για την ποίηση με έναυσμα ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου. Είναι σαφές ότι φέτος η επιτροπή έδωσε πιο εξορθολογισμένα θέματα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ): «Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι περίπου 100.000 μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται φέτος αντιμετώπισαν τρεις σημαντικές αλλαγές: την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το δεύτερο μηχανογραφικό και την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας.

Σήμερα, ξεκινούν την προσπάθειά τους και οι μαθητές των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ συνεχίζουν την Τετάρτη με την εξέτασή τους στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δύσκολη η τελευταία ημέρα
Θέματα απαιτητικά για όλα τα μαθήματα Προσανατολισμού, για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και με αυξημένη ικανότητα διαχείρισης του χρόνου περιελάμβανε η τελευταία ημέρα των Πανελλαδικών.
Δύσκολη η τελευταία ημέρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
Ο περιορισμός της μείωσης, στον οποίο προέβη πρόσφατα το υπ. Παιδείας μετά τις αντιδράσεις των υποψηφίων, βρίσκει αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η πρώτη αντίρρηση εκφράστηκε από τον πρύτανη του...
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εν αρχή ην η... Γλώσσα
Στον «ειρηνικό αγώνα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα περίπου 105.000 υποψήφιοι, με τον μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας «πανέτοιμο, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και...
Εν αρχή ην η... Γλώσσα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ψαλίδι 9.000 θέσεων στα ΑΕΙ!
Το υπουργείο Παιδείας κόβει θέσεις από τα κεντρικά Πανεπιστήμια όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνοντας νέο ρεκόρ μείωσης θέσεων από τη μια χρονιά στην άλλη τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια.
Ψαλίδι 9.000 θέσεων στα ΑΕΙ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας