• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 21.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανελλαδικές με SMS και... αποκλεισμούς

 • A-
 • A+
Από φέτος τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών θα καταφθάνουν με μήνυμα στο κινητό των υποψηφίων. ●Την ίδια ώρα όμως με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χιλιάδες θα είναι oι υποψήφιοι που αναμένεται να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ● «Το νέο σύστημα εισαγωγής σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για να αφήσει περίπου 30.000 νέους εκτός ΑΕΙ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Μπορεί η πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα να αποτελεί ένα δύσκολο και πολλάκις αποτυχημένο για τις κυβερνήσεις στοίχημα, όμως η ψηφιακή αναβάθμιση για τη Ν.Δ. δεν είναι τίποτα. Με τον κ. Πιερρακάκη, κάθε πλατφόρμα και συστηματάκι είναι «ευκολάκι».

Από φέτος και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, με SMS κατευθείαν στο κινητό των υποψηφίων. Μιλάμε για επανάσταση. Τεχνολογικώς μιλώντας μόνο. Διότι άλλα σοβαρά θέματα, όπως ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ (και τα SMS), είναι στενοχώρια άλλων, όχι της κυβέρνησης.

Από ηλεκτρονικές εγγραφές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και τα κενά θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών έως ψηφιακή ακαδημαϊκή ταυτότητα για φοιτητές, διαδικτυακή πλατφόρμα βεβαίωσης κτήσης τίτλων σπουδών για τα ΑΕΙ, αυτά και διάφορα άλλα καθώς και η προσπάθεια να αναβαθμιστούν περισσότερο τα υπάρχοντα συστήματα τόσο σε σχολεία όσο και σε πανεπιστήμια αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε στο Μαρούσι μεταξύ ηγεσίας και λοιπών αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Πιερρακάκη.

Ποιος μίλησε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; Ολοι πλην της κυβέρνησης. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το σύνολο των αναλύσεων στον Τύπο αλλά και τη σιωπή του υπουργείου Παιδείας, ζητεί: «Επειδή το ζήτημα αφορά τουλάχιστον 100.000 οικογένειες, ας απαντήσει επιτέλους το υπουργείο Παιδείας με τη δική του “εκτίμηση” για τις συνέπειες του νέου συστήματος και τον αριθμό των υποψηφίων που θα βρεθούν εκτός πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να φυγομαχεί και να κρύβεται, ας τολμήσει να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει τη σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα».

Οπως αναφέρει, δε, αντί το υπουργείο Παιδείας να αναλώνεται σε μικροπολιτική προπαγάνδα με ημερομηνία λήξης τη μέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ας απαντήσει:

1. Πόσοι και πόσες θα αποκλειστούν φέτος από τα πανεπιστήμια λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

2. Πόσοι και πόσες εισέρχονταν στα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια με «1 και 2 στα 20»;

3. Το «εξεταστικό Κεραμέως» αποκλείει μαθητές με «12 ή 13» αν τα θέματα είναι εύκολα και ο μέσος όρος διαμορφωθεί σε «15 ή 16», ενώ επιτρέπει την εισαγωγή με «5, 6 ή 7» -δηλαδή με «λευκή κόλλα» σύμφωνα με τη «μαύρη προπαγάνδα» της Ν.Δ.- αν τα θέματα είναι δύσκολα και ο μέσος όρος διαμορφωθεί στο «8 ή στο 9»;

4. Θα καλυφθούν οι 77.415 θέσεις εισακτέων που ανακοινώθηκαν και αν όχι, γιατί εξαγγέλθηκαν;

5. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να θεσπίσει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και για τα ιδιωτικά κολέγια;

«Οσες ανακοινώσεις και να εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο σύστημα εισαγωγής -συνεχίζει- στα Πανεπιστήμια και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για να αφήσει περίπου 30.000 φοιτητές εκτός ΑΕΙ, ήδη από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Η κυρία Κεραμέως, πάντως, επιμένει: «Οικοδομώντας στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, εργαζόμαστε καθημερινά για το αναβαθμισμένο σχολείο, το αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο του αύριο, με γνώμονα την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας. Στόχος μας, η συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, ο εκσυγχρονισμός αλλά και η απλοποίηση -γραφειοκρατικών, χρονοβόρων μέχρι σήμερα- διαδικασιών, για την καλύτερη, ταχύτερη και ακόμη πιο διαφανή εξυπηρέτηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Αυτό είναι αναβάθμιση, αυτό είναι ανάπτυξη, κατά την κυρία Κεραμέως. Ποιος ασχολείται με εκτοπισμούς παιδιών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εκβιασμό των οικογενειών να αρχίσουν να πληρώνουν ακριβά το «δημόσιο αγαθό» της εκπαίδευσης;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τσουνάμι διαμαρτυρίας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Χιλιάδες υποψήφιοι που επιχειρούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους έρχονται αντιμέτωποι με τον αυτόματο κόφτη του συστήματος και πετάγονται κατευθείαν έξω από δεκάδες σχολές.
Τσουνάμι διαμαρτυρίας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το τερατούργημα της Ν. Κεραμέως
Η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας δημιουργεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.
Το τερατούργημα της Ν. Κεραμέως
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ικανοποίηση για τους καλά διαβασμένους
Πανελλαδικές ● Με παρατράγουδο την καθυστέρηση στην έναρξη της εξέτασης, οι υποψήφιοι βρήκαν χθες απαιτητικά τα Μαθηματικά, βατά τα Αρχαία και με παγίδες στις λεπτομέρειες τη Βιολογία
Ικανοποίηση για τους καλά διαβασμένους
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ράβε-ξήλωνε για τους εισακτέους στα ΑΕΙ
O συνολικός αριθμός εισακτέων εν τέλει ψαλιδίστηκε κατά 555 θέσεις, ενώ επιλεκτική είναι η μείωση σε τμήματα κεντρικών ή μεγάλων περιφερειακών Πανεπιστημίων, κυρίως μεσαίων και χαμηλόβαθμων σχολών.
Ράβε-ξήλωνε για τους εισακτέους στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας