• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  2 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.3°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  72%
EUROKINISSI

Άρον-άρον με τα σχολεία κλειστά, οι δηλώσεις των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες

 • A-
 • A+

Αιφνιδιαστικά και με τα σχολεία κλειστά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να αλλάξει τις ημερομηνίες κατάθεσης των δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων μαθητών και μαθητριών και αποφοίτων λυκείων (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).

Έτσι, ενώ στο παρελθόν οι υποψήφιοι/υποψήφιες υπέβαλλαν τη δήλωση συμμετοχής τους τοn Μάρτιο του έτους των εξετάσεων, θα πρέπει πλέον να την υποβάλλουν κάθε Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Κοντολογίς, το ΥΠΑΙΘ, χωρίς δισταγμό επιβάλλει άλλη μια δοκιμασία για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα στην πανδημία και με τα σχολεία κλειστά. Τροποποιώντας την Υπουργική απόφαση με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στον Tύπο για την πρόσβαση των μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναγκάζει τους μαθητές να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις με fast track διαδικασίες επιβάλλοντας μια απαράδεκτη προθεσμία 5 μόλις ημερών.

Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά, η δήλωση θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, με υπουργική απόφαση που αναμένεται, στην οποία οι υποψήφιοι θα καταγράψουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν καθώς και τα ειδικά μαθήματα, εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους στις σχολές στις οποίες είναι υποχρεωτικά, όπως οι Αρχιτεκτονικές και οι ξένες φιλολογίες.

Στελέχη του Υπουργείου Παιδείας διατείνονται ότι με την ηλεκτρονική αίτηση ήδη από τον Νοέμβρη θα γίνει η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους υποψηφίους στη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων. Έτσι στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη δημιουργία τμημάτων ανάλογα με τον αριθμό και τις περιοχές στις οποίες εδρεύουν οι μαθητές. Τα τμήματα αυτά δεν θα αφορούν μεμονωμένα την κάθε σχολική μονάδα αλλά ομάδες σχολείων.

Συγκεκριμένα:

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων έχουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα και οι οποίοι δικαιούνται να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ αντίστοιχα. Οι ως άνω υποψήφιοι (μαθητές τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ή απόφοιτοι) δηλώνουν τα ειδικά μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν στην Αίτηση-Δήλωση που υποβάλλουν για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του έτους διεξαγωγής των εξετάσεων.

Με τη δήλωση των μαθημάτων που θα κάνουν φέτος από το Νοέμβριο, θα γίνει η διερεύνηση για το πόσοι και σε ποιες περιοχές δηλώνουν ειδικά μαθήματα. Το Υπουργείο ανάλογα με τον αριθμό αυτό  θα δημιουργήσει τμήματα για τη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων. Τα τμήματα θα λειτουργούν σε ένα σχολείο και θα καλύπτουν μία ευρύτερη  ομάδα σχολείων της περιοχής.

Οι δηλώσεις που θα υποβληθούν από τελειόφοιτους και απόφοιτους μέσω e-mail στις σχολικές μονάδες θα έχουν τις παρακάτω διαφορές σε σχέση με πέρσι διαφορά σε σχέση με πέρσι:

 1. Δηλώνεται η  Ομάδα Προσανατολισμού́ με τα τέσσερα (4) μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί́ πανελλαδικά́ για να έχει πρόσβαση σε ένα (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό́ Πεδίο.
 2. Οι μαθητές/τριες δηλώνουν υποχρεωτικά́ την Ομάδα Προσανατολισμού́ που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν.
 3. Οι μαθητές που παρακολουθούν την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας θα δηλώσουν ως εξεταζόμενο μάθημα αυτό των μαθηματικών εφόσον θέλουν να εισαχθούν σε σχολές και τμήματα του δεύτερου επιστημονικού πεδίου και το μάθημα της Βιολογίας εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές και τμήματα του τρίτου επιστημονικού πεδίου.
 4. Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού́. Ειδικότερα, αν επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού́ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τότε θα πρέπει να δηλώσουν ως τέταρτο μάθημα είτε το μάθημα των Μαθηματικών προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου Επιστημονικού́ Πεδίου, είτε το μάθημα της Βιολογίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τρίτου Επιστημονικού́ Πεδίου. Η Αίτηση - Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά́ από́ ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καμιά μέριμνα για υποψήφιους και εκπαιδευτικούς

Ωστόσο, όπως σωστά επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το ΥΠΑΙΘ για μια ακόμη φορά δεν υπολόγισε ότι λόγω των συνθηκών:

 • δεν έχει προηγηθεί από τα σχολεία καμιά ενημέρωση,
 • δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος που συνήθως προηγείται και καθορίζει τις διαδικασίες,
 • δεν είναι διασφαλισμένη η δυνατότητα απρόσκοπτης επικοινωνίας με τα σχολεία για τους μαθητές χωρίς πρόσβαση στο internet
 • δεν έχουν εφοδιαστεί όλοι οι μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ηλεκτρονική αίτηση.
 • δεν λαμβάνεται υπόψη το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έλλειμμα που έχει προκύψει από το γεγονός ότι η εκπαιδευτική λειτουργία συντελείται με κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ στις καλύτερες των περιπτώσεων
 • δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός στα σχολεία για να ανταποκριθούν σε ένα επιπλέον καθήκον που απαιτεί διαδικτυακές λειτουργίες ενώ αυτός που ήδη υπάρχει χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης
 • δεν επιτρέπεται λόγω των περιορισμών της κυκλοφορίας στους μαθητές και τις μαθήτριες να καταφύγουν στα σχολεία τους για να πληροφορηθούν και να τύχουν συνδρομής για την υποβολή της αίτησής τους
 • οι εκπαιδευτικοί  αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι και παρίες εφόσον είναι πλέον πρόδηλο ότι το ΥΠΑΙΘ αδιαφορεί για την περιφρούρηση της υγείας τους, εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο να παραβρίσκονται επιπρόσθετες ώρες στις σχολικές μονάδες για τη διεκπεραίωση ενός ακόμη αχρείαστου στην παρούσα φάση εξωδιδακτικού καθήκοντος.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Την 1η Ιουνίου οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που ανακοινώνεται το πρόγραμμα των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια πριν καν ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
Την 1η Ιουνίου οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πρόωρη λήξη στις 2 Ιουνίου των μαθημάτων για τη Γ' Λυκείου
Ο φόβος να κολλήσουν κορονοϊό οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, λίγο πριν τις εξετάσεις, οδηγεί το Υπ. Παιδείας σε αναθεώρηση των αποφάσεών του.
Πρόωρη λήξη στις 2 Ιουνίου των μαθημάτων για τη Γ' Λυκείου
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ν. Κεραμέως: Ο ΕΟΔΥ θα κρίνει τις πανελλαδικές
Βασική στόχευση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να διενεργηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σε ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες τους, ανέφερε η υπουργός Παιδείας,...
Ν. Κεραμέως: Ο ΕΟΔΥ θα κρίνει τις πανελλαδικές
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
Η επιλογή των εισαγομένων γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων που αντιστοιχεί στο ποσοστό θέσεων που διατίθεται για την κατηγορία αυτή. Το «ηλεκτρονικό...
Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εγκύκλιος για όλη την διαδικασία των πανελλαδικών
Εγκύκλιο σχετικά με την υπουργική απόφαση, που ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και αφορά σε τροποποιήσεις στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων, σχετικά με την...
Εγκύκλιος για όλη την διαδικασία των πανελλαδικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας