Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθίζηση στις βάσεις, αλλά με λίγες εξαιρέσεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθίζηση στις βάσεις, αλλά με λίγες εξαιρέσεις

  • A-
  • A+
Μεγάλη πτώση στις καθηγητικές σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης και στα περισσότερα παιδαγωγικά ● Ανοδικές τάσεις στις οικονομικές σχολές και ιδιαίτερα σε τουριστικά και διοίκηση επιχειρήσεων ● Πτώση στις ιατρικές, άντεξαν οι νομικές ● Στα αζήτητα τα περισσότερα πρώην ΤΕΙ της επαρχίας.

Οι δύο στους τρεις υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών μπόρεσαν να περάσουν σε μια πανεπιστημιακή σχολή, διατηρώντας έτσι την αναλογία που ισχύει τα τελευταία χρόνια. Μόνο που φέτος έγινε πιο εύκολα καθώς σημειώθηκε ευρεία πτώση των βάσεων στις περισσότερες ομάδες σχολών, με εξαίρεση τις οικονομικές στις οποίες παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 20%.

Στα φετινά ειδικά χαρακτηριστικά, ο μεγάλος αριθμός τμημάτων με βάση εισαγωγής κάτω από το 10 και η σαρωτική πτώση στις βάσεις τμημάτων της περιφέρειας. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνονται οι χρονίζουσες παθογένειες του συστήματος εισαγωγής αλλά και, πιο καθαρά από ποτέ, η αδυναμία της ελληνικής οικογένειας να στείλει το παιδί της μακριά για σπουδές. Παρήλθε ανεπιστρεπτί το κοινωνικό δόγμα «σπούδασε κι ό,τι να ‘ναι».

Εντυπωσιάζουν ακόμα η πτώση-ρεκόρ των ιατρικών σχολών, η συγκράτηση των νομικών, η κατρακύλα των λεγόμενων καθηγητικών σχολών και, από την άλλη, η αλματώδης αύξηση των τουριστικών τμημάτων και η... μεγάλη εκδίκηση των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων. Οι νέοι αφουγκράζονται επιταγές της εποχής, αλλά με πολύ περισσότερο ρεαλισμό. Η (συνεχιζόμενη) κρίση αφήνει ανεξίτηλα σημάδια.

Αναλυτικά η φετινή εικόνα της εισαγωγής στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

● Γενική πτώση στις ιατρικές σχολές, η οποία κυμάνθηκε από 474 μόρια (Αθήνα) έως και 723 μόρια (!) τα οποία έχασε η Ιατρική Θράκης που κατέχει και το αρνητικό ρεκόρ της κατηγορίας με 17.400 μόρια. Δεν είναι η μόνη όμως. Κάτω από τον πήχη των 18.000 έπεσαν και οι Ιατρικές σε Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο. Το γόητρο διέσωσαν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη (με 18.250 και 18.075 αντίστοιχα).

● Οι Νομικές γλίτωσαν από την καθοδική τάση σημειώνοντας μάλιστα ελαφρά άνοδο. Η Νομική Αθήνας ανέβηκε 37 μόρια φτάνοντας στα 18.050, η Νομική Θεσσαλονίκης με… ένα μόριο παραπάνω ανέβηκε στα 17.825 και η Κομοτηνής με 25 μόρια έφτασε στα 17.250. Μαζί με τα τμήματα Ψυχολογίας ανήκουν σ’ εκείνα που παρέμειναν στο επίπεδό τους.

● Πτώση καταγράφουν και τα περισσότερα τμήματα θεωρητικών σπουδών, με τις καθηγητικές σχολές να γνωρίζουν ιστορική ήττα. Υπάρχουν σχολές στην περιφέρεια με βάση κάτω από 10.00 μόρια. Σημείωση: Οι σπουδές, όπως και να τις αποκτήσει κάποιος, μόνον όφελος έχουν να δώσουν. Για όσους τουλάχιστον μπορέσουν να το διαχειριστούν. Η μόρφωση δεν μπορεί να μην είναι ελεύθερα προσβάσιμο αγαθό. Ωστόσο, αφενός μεν είναι σημείο των καιρών καθηγητικές σχολές να διαμορφώνουν βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια και, αντιθέτως, τουριστικά τμήματα να φτάνουν έως και 15.055 μόρια (Πανεπιστήμιο Πειραιά), αφετέρου δε, έχει ιδιάζουσα σημασία το γεγονός ότι πρόκειται για σχολές από τις οποίες θα βγουν καθηγητές που θα κληθούν να διδάξουν, να μεταλαμπαδεύσουν γνώση. Απαιτούνται ειδικά κριτήρια.

● Καθοδική η πορεία και των Παιδαγωγικών. Κάποτε έπρεπε να γράψεις άριστα για να μπεις. Ανεξάρτητα αν έχεις πραγματικά το χάρισμα της διδαχής. Ηταν καθαρά ζήτημα επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως είναι και τώρα, αλλά… από την ανάποδη. Με εξαίρεση τα Παιδαγωγικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που σημείωσαν άνοδο (268 και 13 μόρια αντιστοίχως), όλα τα υπόλοιπα γνώρισαν πτώση. Η χαμηλότερη βάση στη Ρόδο με 11.872 μόρια όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση (-972). Σημαντική μείωση επίσης στο τμήμα της Αλεξανδρούπολης με -867 μόρια (βάση 11.800) και της Φλώρινας με -572 (βάση 12.647).

● Οι πολυτεχνικές σχολές σημειώνουν αυξομειώσεις, στις περισσότερες όμως, και ειδικά σ’ εκείνες των αστικών κέντρων, καταγράφεται πτώση. Ενδεικτικό το γεγονός ότι από τις εννέα σχολές του ΕΜΠ μόνο δύο δεν έπεσαν, Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί που σημείωσαν και μικρή άνοδο (115 και 5 μόρια αντιστοίχως).

● Στο πεδίο των οικονομικών σχολών παρατηρούνται αυξομειώσεις, με περισσότερες πάντως τις αυξήσεις. Είναι η ομάδα προσανατολισμού που ακόμα κρατά το ενδιαφέρον των νέων σταθερά υψηλό. Η Πληροφορική, από την άλλη, δείχνει τάσεις καθόδου, αφού αρκετά τμήματα, κυρίως από την περιφέρεια, έριξαν τις βάσεις τους.

● Μεγάλη έκπληξη τα τουριστικά τμήματα και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ναι μεν γνώριζαν αύξηση τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα καλπάζουν. Αν εξαιρέσουμε τη Ρόδο, που είναι μακριά, όλα τα υπόλοιπα τμήματα της κατηγορίας σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση εκατοντάδων μορίων, ενώ σε ορισμένα Ιδρύματα συναγωνίζονται σχολές σημαντικών επιστημονικών αντικειμένων. Ενδεικτικά, το τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Παν. Πειραιά που έφτασε στις 15.055 μόρια (με αύξηση 361 μόρια), ενώ το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού με άνοδο 516 μορίων ανέβηκε από τις 10.619 πέρσι στις 11.135 φέτος.

● Ανάλογη η εικόνα στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μετά την απόπειρα «εξαφάνισής» τους από τον χάρτη μέσω του περιβόητου σχεδίου «Αθηνά» του κ. Αρβανιτόπουλου, επανέρχονται με αξιώσεις. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με αύξηση κατά 714 μόρια ανέβηκε στα 14.900 μόρια, στο Παν. Δυτικής Αττικής με αύξηση 989 μόρια (!) ανέβηκε στα 12.125, ενώ στο ΟΠΑ, αν και ήδη δημοφιλές, ανέβηκε κι άλλο στην κλίμακα μορίων (από 16.087 στα 16.400).

● Είναι εμφανής η αποτυχία των πρώην ΤΕΙ και νυν Πανεπιστημίων να πείσουν για το επίπεδο σπουδών τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα ενδιαφέροντος. Στον αντίποδα η διατήρηση της αξιοπιστίας από τα ανέκαθεν δημοφιλή τμήματα, όπως Πληροφορικής, Γραφιστικής κ.ά.

● Η περιφέρεια κατά κανόνα δεν μπορεί να προσελκύσει σπουδαστές από μακριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο το μακρινό Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και τα πιο κοντινά, Πάτρας και Ιωαννίνων, είδαν την πλειονότητα των τμημάτων τους να ρίχνουν τη βάση τους. Βέβαια η τελική έκβαση δεν οφείλεται μόνο στην επιλογή σχολών, αλλά και σε πολλούς παράγοντες ακόμα. Φέτος ρόλο έπαιξε και το νέο σύστημα, το οποίο βοήθησε μεν πολλά παιδιά να αποκτήσουν το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά, από την άλλη, συνέβαλε σε μια τάση καθοδική κυρίως εξαιτίας της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας και της συνεξέτασης Εκθεσης και Λογοτεχνίας που ανέβασε τον βαθμό δυσκολίας. Η υπουργός Παιδείας, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, έριξε τις πολιτικές της σπόντες (οι αλλαγές έγιναν από τον προκάτοχό της υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ). Οπως είπε: «Η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Εκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα».

● Οι φετινές βάσεις έδειξαν τα καλά ανακλαστικά των νέων. Δεν επιλέγουν επαρχία παρά μόνο αν πρόκειται για σπουδές που προσφέρουν εχέγγυα για την επαγγελματική αποκατάσταση κι αν μείνουν Αθήνα, δεν τυφλώνονται από τη δημοφιλία, παρά μόνο αν κυνηγούν κλασικές υψηλόβαθμες σχολές. Παράδειγμα χαρακτηριστικό οι άλλοτε παραϊατρικές σχολές των πρώην ΤΕΙ. Δεν προσέλκυσαν φέτος κι ας είναι πλέον πανεπιστημιακές. Κορέστηκε ο χώρος. Να σημειώσουμε ακόμα πως πρώην ΤΕΙ με αντικείμενο παρεμφερές σχολών γοήτρου, όπως Πολυτεχνείου, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πείσουν.

● Στα παράδοξα, αναμφισβήτητα η βάση των 3.125 μορίων στο Μαθηματικό Σάμου, των 5.800 μορίων στο Φυσικό Καβάλας και των… 1.700 μορίων στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι μπαίνουν στα Τουριστικά και Διοίκησης επιχειρήσεων με 11.000, 12.000, 15.000 και 16.000 μόρια.

Στατιστικά στοιχεία

● Από τους 105.420 υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων εισάγονται στα ΑΕΙ 81.413, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.
● Το 77% των φετινών υποψήφιων είναι επιτυχόντες.
● Το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια.
● Στη σχολή πρώτης προτίμησης πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.
● Το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%.
● Το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.
● Συνολικά 134 τμήματα είχαν άνοδο βάσεων φέτος και 325 πτώση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σε ποιες σχολές θα πέσουν οι βάσεις
Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ – Β, δίνοντας έτσι μια πιο καθαρή εικόνα για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και φυσικά για την πορεία των...
Σε ποιες σχολές θα πέσουν οι βάσεις
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αυλαία με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Ολοκληρώνονται, σήμερα, οι πανελλαδικές με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τους υποψηφίους να αρχίζουν τους υπολογισμούς για την πορεία των βάσεων. Εκτιμήσεις για πτωτικές τάσεις, αν και μόνος...
Αυλαία με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ποιες σχολές προτιμήθηκαν στις φετινές πανελλαδικές
Στον δρόμο που οδηγεί με τις περισσότερες δυνατές εγγυήσεις στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών και μάλιστα από χρόνο σε χρόνο εμφανίζονται πιο καλά ενημερωμένοι.
Ποιες σχολές προτιμήθηκαν στις φετινές πανελλαδικές
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις και οι επιτυχόντες των πανελλαδικών
Πέρυσι, οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου. Φέτος, αναμένεται να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση με την κρίσιμη ημερομηνία να μετατίθεται στις 31 Αυγούστου ή το αργότερο...
Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις και οι επιτυχόντες των πανελλαδικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αδικήθηκαν υποψήφιοι του 3ου πεδίου
Τον επανακαθορισμό του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια αυτών που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα ζητούν χιλιάδες υποψήφιοι του τρίτου επιστημονικού πεδίου («Επιστήμες Υγείας και Ζωής»).
Αδικήθηκαν υποψήφιοι του 3ου πεδίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας