• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 14.5°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 10.5°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 11.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.2°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.6°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.8°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  80%
EUROKINSSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέματα υπερ... Φυσικής δυσκολίας

 • A-
 • A+

Mε πολύ απαιτητικά θέματα η Φυσική, με εύκολα θέματα τα Λατινικά, χθες, πρώτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας των πανελλαδικών εξετάσεων. Αξιο σημείωσης το γεγονός ότι η Φυσική δεν κατάφερε να πετύχει τον κανόνα της διαβαθμισμένης δυσκολίας, σπάζοντας έτσι την πολύ καλή προσπάθεια που έγινε φέτος σε όλα τα μέχρι τώρα μαθήματα – πλην της πρώτης ανεκδιήγητης Γλώσσας.

Χωρίς ανακρίβειες

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών η οποία, αν και χαρακτηρίζει τα θέματα «εκφραστικά σαφή και χωρίς ανακρίβειες, εκτός από το θέμα Α3», έχει παρατηρήσεις για όλα τα θέματα. Οπως αναφέρει: «Τα θέματα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της εξεταστέας ύλης, είναι απαιτητικά, απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές και οι υποψήφιοι δύσκολα ανταποκρίνονται στο χρονικό περιθώριο των τριών ωρών».

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι: Το θέμα Β3 έχει αυξημένο επίπεδο δυσκολίας από το απαιτούμενο επίπεδο ενός θέματος Β και το Γ είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από αυτή που απαιτείται. Οσο για το θέμα Α3, «δεν αναγράφεται ότι Α1>Α2 οπότε σε συνδυασμό με την ανακριβή προοπτική του σχήματος δημιουργείται σύγχυση που μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή της απάντησης δ). Προτείνεται να ληφθούν ως σωστές και οι δυο απαντήσεις γ) και δ), έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος».

Ανάλογη είναι η αντίδραση εκπαιδευτικών και υποψηφίων, ενώ η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας ανακοίνωσε: «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με σαφή διατύπωση και κάλυπταν πολύ μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Απαιτούσαν από τους μαθητές να έχουν εμπεδώσει τις αντίστοιχες ενότητες της διδακτέας ύλης της Φυσικής Β ‘ Λυκείου». Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Φυσικής του παλαιού συστήματος, θεωρήθηκαν ακόμη πιο απαιτητικά.

Τα Λατινικά του παλαιού συστήματος, δηλαδή το μάθημα με τον εξαντλημένο εδώ και χρόνια τρόπο εξέτασης της συγκεκριμένης μικρής ύλης, για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνεται -πόσω μάλλον να επανέλθει πανηγυρικά- με την υπάρχουσα μορφή και το υπάρχον εγχειρίδιο στη λίστα των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Dum spiro spero

Η Ενωση Φροντιστών αναφέρει: Τα θέματα των Λατινικών χαρακτηρίζονται ως εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ζητήθηκε από τους υποψηφίους η μετάφραση τριών αποσπασμάτων από τα κείμενα του σχολικού βιβλίου. Οι ασκήσεις της γραμματικής δεν δημιούργησαν προβλήματα, ενώ η εξέταση κάλυπτε όλο το εύρος της ύλης. Στο σκέλος του συντακτικού οι ασκήσεις ήταν διατυπωμένες με απόλυτη σαφήνεια, γεγονός που δεν προκάλεσε καμία δυσκολία.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο σύνολο των ασκήσεων του συντακτικού εξετάστηκαν μονομερώς και τμηματικά ορισμένα συντακτικά φαινόμενα. Με τα θέματα αυτά οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αριστεύσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εν αρχή ην η... Γλώσσα
Στον «ειρηνικό αγώνα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα περίπου 105.000 υποψήφιοι, με τον μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας «πανέτοιμο, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και...
Εν αρχή ην η... Γλώσσα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στις 9 Ιουλίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών
Την ερχόμενη Παρασκευή στη 1 μ.μ. αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι ταυτόχρονα θα λάβουν το σχετικό SMS στα κινητά τους.
Στις 9 Ιουλίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δύσκολη η τελευταία ημέρα
Θέματα απαιτητικά για όλα τα μαθήματα Προσανατολισμού, για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και με αυξημένη ικανότητα διαχείρισης του χρόνου περιελάμβανε η τελευταία ημέρα των Πανελλαδικών.
Δύσκολη η τελευταία ημέρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές τη Δευτέρα -  Οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος
Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους, με την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυστηρά πρωτόκολλα λόγω κορονοϊού και σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές τη Δευτέρα -  Οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας