• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%

Λιγότεροι στα ΑΕΙ, περισσότεροι σε τμήματα χωρίς ζήτηση των ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Πολύ σκληρότερο ανταγωνισμό έχουν να αντιμετωπίσουν οι φετινοί υποψήφιοι σε μεγάλο αριθμό σχολών, από τις υψηλόβαθμες ιατρικές και τις περιζήτητες πολυτεχνικές και νομικές έως τις μεσαίας κλίμακας καθηγητικές σχολές.

Η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια (που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση) και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων, κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να οδηγήσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο χάσμα των βάσεων εισαγωγής.

Αφενός σε άνοδο των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα καθώς αυξάνει η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος «κατασκευής» εκατοντάδων αριστούχων υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές της προτίμησής τους.

Αφετέρου σε βύθισμα των βάσεων εισαγωγής σε ομάδες σχολών (περιφερειακών, και όχι μόνο, πανεπιστημιακών τμημάτων και ιδιαίτερα τμημάτων ΤΕΙ) που αν και δεν έχουν ζήτηση προσφέρουν σημαντικά περισσότερες θέσεις από πέρσι, αλλά και σχολών περιφερειακών Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα ΤΕΙ.

Η πραγματική μείωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2017-2018 ανέρχεται σε 69.490 έναντι 69.985 την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή 495 λιγότεροι. Ωστόσο η πραγματική μείωση είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με μια απλή ανάγνωση καθώς:

1. Βάσει της ανακατανομής, στα Πανεπιστήμια σημειώνεται μείωση 1.005 εισακτέων (φέτος 42.850 έναντι 43.855 πέρυσι), ενώ στα ΤΕΙ αύξηση 510 εισακτέων (26.640 φέτος έναντι 26.130 πέρυσι).

Για παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα πάρει φέτος 400 λιγότερους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Αθήνας θα πάρει επίσης λιγότερους φοιτητές, αφού δίνει μείον 210 θέσεις.

Τα ίδια ισχύουν και για το ΕΜΠ (λιγότερες 150 θέσεις) αλλά και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (90 θέσεις λιγότερες) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (-210).

Οι σχολές υψηλής ζήτησης αποψιλώνονται ενώ αντίθετα σχολές πολύ χαμηλής ζήτησης έχουν μεγάλη αύξηση εισακτέων. Ετσι Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές, κυρίως των κεντρικών ΑΕΙ, δέχονται σημαντικά μικρότερο αριθμό εισακτέων.

Η Ιατρική του ΑΠΘ θα απορροφήσει το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 130 φοιτητές από 180 πέρυσι (-27,70%) ενώ 50 λιγότερες θέσεις θα διατεθούν και στην αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. «Ψαλιδίζονται» οι θέσεις και στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης (-35) όπως και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (-30).

Ανάλογο το φαινόμενο και στις φαρμακευτικές, οδοντιατρικές οι οποίες έχουν ισχυρή ζήτηση. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ χάνει 50 θέσεις ενώ σχεδόν όλες οι σχολές Αρχιτεκτόνων καταγράφουν μείωση (έως και 27,27%). Ειδικότερα στο Δημοκρίτειο και στο ΕΜΠ κόβονται από 30 θέσεις και στην Πάτρα 20.

Λιγότερες θέσεις θα δοθούν και σε άλλα τμήματα, όπως το Μαθηματικών Αθήνας (-50 θέσεις), Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ (-30 θέσεις).

Η μείωση αφορά όλες τις περιζήτητες σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πλην ενός τμήματος της Στατιστικής που κρατά τον ίδιο αριθμό.

2. Στον αντίποδα, ευνοημένα είναι τμήματα πολύ χαμηλής έως και ανύπαρκτης ζήτησης, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στο ΤΕΙ Πειραιά όπου οι θέσεις αυξάνονται κατά 100 ή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Γρεβενών στο οποίο δίνονται επιπλέον 70 θέσεις!

«Φουσκωμένα» λόγω της αύξησης εισακτέων τα περισσότερα ΤΕΙ της περιφέρειας, με πρωταγωνιστή το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που δέχτηκε σε όλα σημαντική αύξηση.

Στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) και στις Θεολογικές Σχολές έχουμε «πανηγύρι» αύξησης εισακτέων.

Ενδεικτικά στο πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών οι θέσεις εισακτέων αυξάνονται κατά 20 στην Αθήνα, 40 στα Ιωάννινα, 50 στην Κρήτη και 10 στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα στο πρόγραμμα διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων αυξάνονται οι θέσεις κατά 30 στην Αθήνα και 15 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής κατά 50 στα Ιωάννινα και 70 στην Κρήτη.

Η Ψαλτική στα Ιωάννινα πέρσι προσέφερε μόλις 10 θέσεις, ενώ φέτος προσφέρει 60. Το όριο στον αριθμό εισακτέων στις ΑΕΑ ήταν πέρσι μόλις 40 φοιτητές, ενώ φέτος είναι 90.

Αλλαγές παρατηρούνται και με τις θέσεις εισακτέων στη Θεολογία του ΕΚΠΑ, όπου η αύξηση 55 θέσεων (σ.σ. από 170 σε 225) είναι αξιοσημείωτη, όταν την ίδια ώρα χάνονται 1.000 θέσεις σε Πανεπιστήμια. Αύξηση 40 θέσεων καταγράφεται και στην Κοινωνική Θεολογία του ΕΚΠΑ.

Δύο νέα τμήματα

Στην υπουργική απόφαση αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά Τμήματα Τουρισμού καθώς και ένα Τμήμα Τουρισμού ΤΕΙ που επαναλειτουργεί.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη φετινή κατανομή:

● Στα Πανεπιστήμια, από τα 267 τμήματα μείωση παρατηρείται στα 105, ενώ παραμένουν με τον ίδιο αριθμό τα 149.

Αύξηση σημειώνεται σε 13 τμήματα, στις 8 ιερατικές, ενώ έχουμε την ίδρυση δύο νέων τμημάτων (Τουριστικών Σπουδών σε Πειραιά και Χίο).

● Στα ΤΕΙ, από τα 170 τμήματα μείωση σημειώνεται στα 41, ενώ τον ίδιο αριθμό κρατούν τα 113.

Αύξηση θέσεων υπάρχει σε 16 τμήματα, ενώ ιδρύονται και εννέα νέα τμήματα.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις πανελλαδικές εξετάσεις:

■ Ο αριθμός των αιτούντων υποψηφίων ανά Ομάδα Προσανατολισμού για τα Γενικά Λύκεια και ανά Ειδικότητα για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

■ Η υπουργική απόφαση που αναλυτικά θα παρουσιάζει τον αριθμό των εισακτέων ανά κατηγορία υποψηφίων σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (αστυνομία, στρατός κ.ο.κ.).

■ Τα πρότυπα Μηχανογραφικών Δελτίων του 2017.

■ Ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εξεταστούν ανά μάθημα και ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Ειδικότητα (για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ακόμη πιο δύσκολη η μάχη για τις περιζήτητες σχολές
Σήμερα άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ αύριο στη μάχη των εξετάσεων ρίχνονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και...
Ακόμη πιο δύσκολη η μάχη για τις περιζήτητες σχολές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 5... SOS για τις Πανελλαδικές
Οι μαθητές της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα επιλέγουν ένα εκ των τεσσάρων προσφερόμενων μαθημάτων, τα οποία διδάσκονται δύο ώρες εβδομαδιαίως: 1)...
Τα 5... SOS για τις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιστορικό χαμηλό, με υψηλή ζήτηση
Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώς και τις...
Ιστορικό χαμηλό, με υψηλή ζήτηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι αλλάζει φέτος σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις
Στα Γυμνάσια τα μαθήματα λήγουν στις 26 Μαΐου, ενώ στις 31 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα φοίτησης και την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Στα Λύκεια τα μαθήματα τελειώνουν...
Τι αλλάζει φέτος σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λίγο... δηλητήριο στις εκπαιδευτικές ρίζες
«Δούρειος Ίππος» το προτεινόμενο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια. Δεύτερες σκέψεις γύρω από τις προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, Αντώνη Λιάκου. Το «μαύρο κουτί» της εκπαιδευτικής...
Λίγο... δηλητήριο στις εκπαιδευτικές ρίζες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από τη σφαιρική γνώση στις «χρήσιμες» δεξιότητες
Εχει γίνει κανόνας, σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, η ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος μπροστά στην πραγματικότητα της «παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης» και της «παγκόσμιας κοινωνίας των...
Από τη σφαιρική γνώση στις «χρήσιμες» δεξιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας