Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.2° 25.2°
3 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.7° 25.2°
3 BF
41%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
27.0° 24.9°
3 BF
55%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
38%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
60%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.5° 24.6°
2 BF
50%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.9° 21.4°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
49%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
24°C
24.4° 22.7°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 25.1°
4 BF
28%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.8° 23.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 22.9°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
32%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.5° 22.4°
1 BF
52%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.8° 23.2°
4 BF
76%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 24.9°
4 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.3° 22.1°
2 BF
76%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
27.7° 25.3°
3 BF
56%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων τροποποιεί σημαντικά τις ευκαιρίες εισόδου | ΕUROKINISSI / ILIALIVE.GR / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Με σημαντικές αλλαγές το φετινό μηχανογραφικό

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου λήγει η υποβολή αίτησης-δήλωσης υποψηφιότητας συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Φέτος περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατηγορία 10%) θα πάρουν μέρος τον Ιούνιο στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό και την κατανομή των θέσεων εισακτέων ανά Τμήμα και Σχολή καθώς βέβαια και ανά κατηγορία υποψηφίων (πέρυσι εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους). 

Σημαντικές αλλαγές έχουμε φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, γεγονός που τροποποιεί σημαντικά και τις ευκαιρίες εισόδου.

1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες)

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνονται συνολικά 112 τμήματα εκ των οποίων 88 Πανεπιστημίων, 12 ΤΕΙ, 2 εκκλησιαστικές ακαδημίες, 2 στρατιωτικές, 2 αστυνομικές και 2 πυροσβεστικές σχολές.

Οι φετινές αλλαγές σε αυτό το πεδίο είναι οι παρακάτω: στα τμήματα των Πανεπιστημίων εντάσσεται το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα) Πάντειο, ενώ στα τμήματα των ΤΕΙ εντάσσονται τα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Καστοριά) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι) ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Επίσης προστίθεται το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες)

Οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου φέτος είναι οι πλέον τυχεροί των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε 234 τμήματα. Τα τμήματα αυτά επιμερίζονται σε 121 Πανεπιστημίων, 92 ΤΕΙ, 13 στρατιωτικές σχολές, 2 σχολές εμπορικού ναυτικού, 2 εκκλησιαστικές σχολές, 2 αστυνομικές και 2 πυροσβεστικές σχολές.

Οι φετινές αλλαγές εδώ είναι οι παρακάτω: στα τμήματα των Πανεπιστημίων εντάσσονται τμήματα Πληροφορικής, Θεάτρου και Βιολογίας, ενώ διαγράφονται τα τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (Αθήνα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) ΔΠΘ. Συγκεκριμένα εντάσσονται:

Πληροφορικής (Θεσσαλονίκης) ΑΠΘ, Πληροφορικής (Κέρκυρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πληροφορικής (Αθήνα) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πληροφορικής (Λαμία) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πληροφορικής (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Στατιστικής (Αθήνα) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Αλεξανδρούπολη) ΔΠΘ και Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Παράλληλα προστίθενται τα τμήματα ΤΕΙ: Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα), Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα) και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (Σέρρες). Επίσης προστίθενται οι στρατιωτικές σχολές:

Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) - Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) - Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης και Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) - Κατεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης ενώ διαγράφονται από το μηχανογραφικό οι στρατιωτικές σχολές Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και Υπαξιωματικών Διοικητικής Αεροπορίας (ΣΥΔ).

3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνονται 106 τμήματα, 60 πανεπιστημιακά, 41 ΤΕΙ και 5 στρατιωτικές σχολές.

Οι φετινές αλλαγές στο 3ο επιστημονικό πεδίο είναι οι παρακάτω: εντάσσονται τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Πατρών), αλλά και τα τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ, Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα) ΔΠΘ, Επιστημών της Θάλασσας (Μυτιλήνη) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Παράλληλα στα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου εντάσσονται τα πέντε τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων (Αθήνα, Αργοστόλι, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα), τα δυο τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα και Καρπενήσι), τα δύο τμήματα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (Αθήνα και Δράμα), το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Αθήνα) και το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι).

Επίσης προστίθενται τα τμήματα ΤΕΙ Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο) και Λογοθεραπείας (Καλαμάτα).

4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες της Εκπαίδευσης)

Το 4ο επιστημονικό πεδίο έχει 48 μόλις τμήματα, 33 πανεπιστημιακά και 15 TEI. Στο 4ο πεδίο φέτος εντάσσονται τα τμήματα Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) και Θεατρικών Σπουδών (Αθήνα, Πάτρα, Ναύπλιο) και το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

5ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τέλος, το 5ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνει 155 τμήματα και είναι το μόνο που έχει περισσότερα τμήματα ΤΕΙ από ό,τι Πανεπιστημίων, 77 έναντι 71.

Επίσης περιλαμβάνονται 2 τμήματα εμπορικού ναυτικού, 1 στρατιωτική σχολή, 2 αστυνομικές και 2 πυροσβεστικές σχολές.

Στο 5ο πεδίο εντάσσονται φέτος τα παρακάτω τμήματα: το τμήμα Θεάτρου (Θεσσαλονίκη), το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα), το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος), το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη), το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο), το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πειραιάς), το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Αθήνα), καθώς και τα 2 τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Ξάνθη και Χανιά).

Επίσης προστίθενται τα πανεπιστημιακά τμήματα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος)

Παράλληλα στα τμήματα ΤΕΙ του 5ου πεδίου εντάσσονται τα 3 τμήματα Μηχανικών Αυτοματισμού (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα), τα 5 τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Λαμία, Χανιά), το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (Πειραιάς). Τέλος, προστίθενται τα τμήματα ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης Αθήνας, Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα), Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά), Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (Σέρρες)

Από το 5ο επιστημονικό πεδίο διαγράφεται ένα τμήμα των ΤΕΙ, το Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ζάκυνθος) ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το πέμπτο μάθημα

Θυμίζουμε ότι οι φετινοί υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή, να εξεταστούν πλην των 4 υποχρεωτικών και σε πέμπτο μάθημα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο.

Πέρσι πέμπτο μάθημα επέλεξαν μόλις 16.951 υποψήφιοι εκ των 75.224 Γενικού Λυκείου.

Επίσης από φέτος οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου μπορούν να διεκδικήσουν ποσοστό 1% επί του αριθμού θέσεων σε Πανεπιστήμια.

Περισσότεροι εισακτέοι στην περιφέρεια

Πέρυσι, τα Πανεπιστήμια και οι παραγωγικές σχολές είχαν συνολικά 43.855 εισακτέους, ενώ τα ΤΕΙ 26.130 εισακτέους.

Εξ αυτών τα περιφερειακά Πανεπιστήμια είχαν 19.940 θέσεις και εκείνα σε Αττική και Θεσσαλονίκη 23.915 θέσεις, ενώ τα περιφερειακά ΤΕΙ είχαν 19.460 θέσεις και τα κεντρικά 6.670 θέσεις.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2016/17 εγκρίθηκαν συνολικά, μαζί με τις ενστάσεις, 8.767 μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι μετεγγραφές είχαν αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση φοιτητικού πληθυσμού στα ιδρύματα του κέντρου και την αποψίλωση των αντίστοιχων ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Με δεδομένο ότι πολλά ΑΕΙ ζητούν μείωση του αριθμού των εισακτέων τους λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με ένα «λογιστικό τέχνασμα»: να μειώσει τον αριθμό εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ και να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων σε περιφερειακά ΑΕΙ, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν μεγάλες διαρροές λόγω μετεγγραφών.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων στα ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, η βαθμολόγηση και ο υπολογισμός των μορίων θα γίνονται ως εξής: κάθε γραπτό βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές και η βαθμολόγησή του γίνεται από τον καθένα από αυτούς στην εκατοντάβαθμη κλίμακα (0-100) με ακέραιους μόνο αριθμούς και ο τελικός γραπτός βαθμός ανάγεται στην κλίμακα 0-20 και γράφεται ως δεκαδικός, όπου απαιτείται.

Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας θα είναι ως εξής:

● για το μάθημα των Μαθηματικών συντελεστής 1,5,

● για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας συντελεστής 1,5,

● για το α’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5,

● για το β’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5,

● για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας ορίζεται συντελεστής 1,

● για τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων ορίζεται συντελεστής 2 για τον μέσο όρο των βαθμών τους,

● για τα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου Σχεδίου και του Γραμμικού Σχεδίου ορίζεται συντελεστής 2 για τον μέσο όρο των βαθμών τους,

● στις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ορίζεται συντελεστής 2 για τον μέσο όρο των βαθμών τους.

Αυτό σημαίνει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων το μέγιστο των συνολικών μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει ο διαγωνιζόμενος των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ (χωρίς ειδικό μάθημα) θα είναι 20.000 και όχι 2.000 που ήταν μέχρι πέρσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με σημαντικές αλλαγές το φετινό μηχανογραφικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας