• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%

Η εξαντλητική ενημέρωση απέδωσε καρπούς και 200 προσφυγόπουλα έχουν ενσωματωθεί σε σχολεία του Κιλκίς, που δίνει ξανά μαθήματα φιλοξενίας και αλληλεγγύης

Συλλαβίζοντας ελληνικά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις πρώτες τους προτάσεις στα ελληνικά συλλαβίζουν ήδη περί τα διακόσια προσφυγόπουλα τα οποία συμπληρώνουν μόλις δέκα μέρες στα σχολεία του Κιλκίς. Ο νομός δίνει ξανά δείγματα φιλοξενίας και ανοχής, καθώς κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε από την πρώτη κιόλας μέρα που τα παιδιά βρέθηκαν στα σχολεία.

Οχι πως δεν εμφανίστηκαν οι γνωστές ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, μόνο που η οργάνωση και η εξαντλητική ενημέρωση απέδωσαν καρπούς και τις απομόνωσαν.

«Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Νοέμβριο προχωρήσαμε σε συνεχείς ενημερώσεις. Και φωνές διαμαρτυρίας υπήρξαν και ύβρεις, αλλά φέραμε τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αλέξη Μπένο, τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργο Μόσχο και σε συνεχή επαφή ήμασταν με όλους τους γονείς για να φτάσουμε σήμερα να μην έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι κι εγώ είμαι ικανοποιημένος που όλα πηγαίνουν πολύ καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, Αριστείδης Παπαδόπουλος.

Πριν από δύο μέρες, μάλιστα, τα σχολεία επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος διαπίστωσε ότι στις τάξεις τα παιδιά διαβάζουν ήδη ελληνικά και μάλιστα η μικρή «επίδειξη» περιελάμβανε τις φράσεις «ήρθα από τη Συρία» και «έκανα το ταξίδι μέσα από την Τουρκία».

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε πως «ένιωσα πολύ ωραία μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, βλέποντας αυτά τα πιτσιρίκια να ξαναγίνονται παιδιά μετά από τόσα βάσανα», ωστόσο δεν ξέχασε κι αυτός τα προβλήματα, τονίζοντας ότι «είπα στους γονείς ότι τα όποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν -επιπλέον πετρέλαιο, καθαρίστριες κ.λπ.- θα λυθούν άμεσα γιατί τα χρήματα έχουν προϋπολογιστεί και μένει η εκταμίευσή τους».

Τα παιδιά του δημοτικού φοιτούν κυρίως στο 1ο Δημοτικό Πολυκάστρου και στο 1ο και 2ο Δημοτικό Αξιούπολης και μία μικρότερη ομάδα τριάντα μεγαλύτερων παιδιών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο Πλατανιάς.

Ολα είναι παιδιά από το στρατόπεδο της Νέας Καβάλας, το μοναδικό που φιλοξενεί πρόσφυγες, αφού το αντίστοιχο στο Χέρσο έχει εκκενωθεί.

Οπως μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, όλα τα παιδιά κάνουν τα περισσότερα μαθήματα χωριστά από τα άλλα παιδιά, ωστόσο βρίσκονται από κοινού με τα υπόλοιπα τις ώρες της γυμναστικής και των εικαστικών και στη συναναστροφή τους δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, σημειώνει: «Υπάρχουν και παιδιά οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται σε διαμερίσματα της περιοχής και τα οποία πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο με τα υπόλοιπα παιδιά της περιοχής.

»Τα πρώτα σχόλια από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς περιγράφουν τα προσφυγόπουλα ως “δεκτικά και πρόθυμα, πειθαρχημένα, που ξεπερνούν τους φόβους και τους δισταγμούς τους”», ενώ για τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά τις ώρες των κοινών μαθημάτων το «αρχικό μούδιασμα χάθηκε».

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πάντως ότι καθώς γίνονται προετοιμασίες για έναν νέο καταυλισμό στο Χωρύγι, όπου θα εγκατασταθεί άγνωστος αριθμός προσφύγων, αν υπάρχουν επιπλέον παιδιά δύσκολα θα εξυπηρετηθούν στα σχολεία της περιοχής καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν θα επαρκούν.

  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι ερίζουν για τα τετράχρονα
Τι λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη διαμάχη ανάμεσα στους εργαζομένους των δύο ειδικοτήτων, αλλά και συνολικά για τον θεσμό της φύλαξης, της αγωγής, της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης των νηπίων και τι...
Νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι ερίζουν για τα τετράχρονα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε φιλόξενα θρανία
Την αγκαλιά τους άνοιξαν χθες και προχθές παιδιά, δάσκαλοι, γονείς και φορείς για να υποδεχτούν τα μικρά προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν σε τέσσερα Δημοτικά σχολεία της χώρας. Μια ζεστή υποδοχή επιφύλαξαν στους...
Σε φιλόξενα θρανία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη... σκοτεινή πλευρά της Παιδείας
Γεύση από τη «σκοτεινή» πλευρά της εκπαίδευσης, τα σχολεία στα οποία δεν δίνεται μάχη μόνο για τα γράμματα, αλλά και για την κοινωνικοποίηση προσφύγων, μεταναστών και Ρομά, πήρε χθες στη Θεσσαλονίκη ο...
Στη... σκοτεινή πλευρά της Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο καταληψίας πατέρας αυτιστικού παιδιού και ο παραλογισμός της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα
Ιστορία που τσακίζει νεύρα, παίζει με τη λογική, βασανίζει κατ’ εξακολούθηση ανθρώπους είναι η ακόλουθη, επιτομή όλων των καφκικών άλογων αδιεξόδων που μπορεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια που έχει παιδί με...
Ο καταληψίας πατέρας αυτιστικού παιδιού και ο παραλογισμός της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παγκόσμια Εκθεση της UNESCO για την Εκπαίδευση 2019
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών προσφύγων στο ελληνικό δημόσιο σχολείο αυτή τη στιγμή φτάνει περίπου τις 12.480, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Παγκόσμια Εκθεση της UNESCO για την Εκπαίδευση 2019
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;
Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο το περασμένο σχολικό έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία...
Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας