• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.7°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 29.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 25.9°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.8°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 34.3°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  46%

Οι διαβουλεύσεις υπουργείου και Συνόδου των προέδρων των ιδρυμάτων οδεύουν προς ολοκλήρωση προκειμένου να λήξει ένα σίριαλ στο οποίο ενεπλάκησαν βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι ακόμη και... δεσποτάδες

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προς λύση η εξίσωση των 20 τμημάτων ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να λήξουν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου και ΤΕΙ για την τύχη των 20 λεγόμενων «μεταβατικών» τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό, τερματίζοντας ταυτόχρονα και το πολύχρονο σίριαλ διαπραγματεύσεων που παίχτηκε στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, μεταξύ πολλών, αρμόδιων και αναρμόδιων, παραγόντων.

Η Σύνοδος των προέδρων των ιδρυμάτων, για πρώτη φορά, προτείνει και αυτοδεσμεύεται για την υλοποίηση ενός σχεδίου που αφορά την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων του χώρου, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και ένα πρότυπο αντίδρασης στις απαιτήσεις της αναδιάρθρωσης συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης.

Βέβαια, οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες αν ληφθεί υπόψη το βαρύ παρελθόν αυτής της ιστορίας. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας από τον ίδιο τον χώρο των ΤΕΙ:

«Πίεσαν όλοι, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδιότητας. Βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι, άλλοι τοπικοί παράγοντες, δεσποτάδες και πολλοί άλλοι που είχαν ή δεν είχαν λόγο να εμπλακούν».

Μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2013, οπότε και ανακοινώθηκε το σχέδιο «Αθηνά» -στο οποίο οφείλονται αυτές οι αλλαγές-, αλλά συντηρήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια και κλιμακώθηκε τα δύο τελευταία εν όψει της εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, μέλη της Συνόδου επισημαίνουν πως αυτή τη φορά «δεν ζητούν όλοι να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα», παραπέμποντας προφανώς στην πρώτη απόπειρα συνεννόησης από την προηγούμενη ηγεσία, κατά την οποία τα 10 ιδρύματα στα οποία ανήκουν τα 20 επίμαχα τμήματα ζήτησαν την επαναλειτουργία… των 17!

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πανταχόθεν πιέσεις συνεχίζονται, με τις διοικήσεις ορισμένων ιδρυμάτων να επιδίδονται σε στενό μαρκάρισμα υπηρεσιακών παραγόντων.

Και όλα αυτά για τα 20 τμήματα που έχουν ήδη αφαιρεθεί από το μηχανογραφικό, δεν δέχονται εισακτέους και, βάσει της σχετικής διάταξης, από τις 31/10/2018 θα καταργηθούν και θα πρέπει να απορροφηθούν από άλλα.

Η επιλογή της παράτασης ενός ακόμα χρόνου (31/10/2019) που δόθηκε από τον υπουργό, πρόσφατα, εκτός από το γεγονός ότι τελεί υπό την αίρεση της πρότασης της Συνόδου (ισχύει μέχρι να κατατεθεί το προτεινόμενο σχέδιο), δεν λύνει το ζήτημα.

Οπως μας έλεγε στέλεχος του υπουργείου, «όσο υφίσταται το τμήμα με δεδομένη την προοπτική της κατάργησης, όλα μπλοκάρονται. Οι καθηγητές χάνουν επιλογές μετακίνησης, οι φοιτητές το ίδιο, η λειτουργία του τμήματος φθίνει».

Εκτός κι αν προταθούν λύσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης «τεκμηριωμένες, λογικές και κυρίως χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση», συμπληρώνουν, καθώς περιμένουν πως η Σύνοδος, αν και δέχτηκε την πρόταση από τον υπουργό να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης, ωστόσο δεν θα τολμήσει να προτείνει καταργήσεις τμημάτων, πέραν κάποιων ανώδυνων περιπτώσεων.

Αυτοδέσμευση

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι παράγοντες της Συνόδου των ΤΕΙ με τους οποίους μιλήσαμε τόνιζαν:

«Εμείς έχουμε καταγράψει την κατάσταση, θα ενημερώσουμε σχετικώς, αλλά από κει κι ύστερα είναι θέμα υπουργείου».

Οπως και να έχει, πάντως, το όποιο σχέδιο θα έχει αυτοδεσμευτικό χαρακτήρα, αφού θα αποτελεί πρόταση της Συνόδου, του αντιπροσωπευτικότερου οργάνου των διοικήσεων.

Αυτή ήταν και η επιδίωξη του υπουργού Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει αυτή η πονεμένη ιστορία χωρίς τα εμπόδια της διαπλοκής.

Η δυσπιστία, ωστόσο, είναι ακόμα διάχυτη και το μπαλάκι της ευθύνης θα κάνει κι άλλες διαδρομές, κι ας πρόκειται για τα 20 από τα εκατοντάδες τμήματα που θα τεθούν στον μεγάλο διάλογο για τον ενιαίο χώρο.

Οχι ότι αυτά τα τμήματα επιλέχθηκαν ορθολογικά και δίκαια. Προέκυψαν από το αξέχαστο σχέδιο «Αθηνά» του Κ. Αρβανιτόπουλου.

Είναι ατελείωτες οι ιστορίες αποτυχίας από εκείνη την περίοδο. Ομως, αυτόν τον καιρό προκύπτουν ακόμα πιο ισχυρά διλήμματα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και δημιουργούνται αφετηρίες για εγχειρήματα τα οποία θα προχωρήσουν με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς. Συνεπώς, έχουν καίρια σημασία τα δείγματα γραφής από τις αντιδράσεις της ίδιας της κοινότητας.

Μέχρι το καλοκαίρι τα Περιφερειακά Συμβούλια

Στο υπουργείο γίνεται η προετοιμασία για την κατάθεση των πρώτων σοβαρών νομοθετικών ρυθμίσεων για τα ΑΕΙ τους προσεχείς μήνες («το αργότερο μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουν ψηφιστεί», τονίζει υψηλό στέλεχος του υπουργείου).

Η αρχή θα γίνει με τις μεταπτυχιακές σπουδές και τις αλλαγές στα διοικητικά, μεταξύ των οποίων οι ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική επιδίωξη είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν γίνει εκλογές και να έχουν συγκροτηθεί τα όργανα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά επιχειρείται άνοιγμα του διαλόγου απευθείας με την κοινότητα, όχι μόνο με τις διοικήσεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει να απευθυνθεί στους κοσμήτορες όλων των σχολών στα Πανεπιστήμια. Το πλάνο περιλαμβάνει προσκλήσεις ανά επιστημονική κατεύθυνση.

Δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους κοσμήτορες των παιδαγωγικών σχολών απ’ όλα τα ιδρύματα, όλων των φιλοσοφικών κ.ο.κ.

Στόχος, να συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι (ακαδημαϊκότητα, επαγγελματικά δικαιώματα κ.ά.) αλλά και ζητήματα που συνδέονται και με το υπό επεξεργασία σύστημα εισαγωγής.

Βέβαια, η πρωτοβουλία είναι διπλής χρησιμότητας, αφού έτσι μεταφέρεται και μήνυμα προς τους πρυτάνεις οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως ενδιάμεσοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν αποτελεί διακύβευμα σοβαρό η αλλαγή φυσιογνωμίας του εκπαιδευτικού συστήματος από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο -συμπεριλαμβανομένου του εξεταστικού-, τότε η αναδιάταξη του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ανεβάζει την ατζέντα του υπουργείου σε επίπεδο υψηλού ρίσκου.

Κι αν δεχτούμε ότι οι δραστικές παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας πολύ συχνά αποτελούν στοιχήματα που κοστίζουν ακριβά είτε στην εκάστοτε ηγεσία είτε στην ίδια την εκπαίδευση, τότε θα πρέπει να επισημάνουμε πως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται μπροστά σε τέτοια στοιχήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενδοσχολικές... Πανελλαδικές
Το Λύκειο ξεκινά φέτος χωρίς αλλαγές, με μόνη εξαίρεση την ελάφρυνση των μαθητών της Α’ Λυκείου από το εξεταστικό βάρος με τη μερική αντικατάσταση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Την επόμενη χρονιά θα γίνουν...
Ενδοσχολικές... Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με τα οποία, χθες, έγινε η πρεμιέρα των πανελλαδικών. Με το ίδιο μάθημα ξεκινούν, σήμερα, τη δική τους...
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση
Χωρίς αλλαγές στις ρυθμίσεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με μικρές αλλαγές στις διατάξεις για τα ΑΕΙ στις οποίες δεσπόζει η κατάργηση των Συμβουλίων και, τέλος, με το οριστικό σύστημα για τις...
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νέο εξεταστικό ακυρώνει το «Νέο Λύκειο»
Με τη θεσμοθέτηση των Ομάδων Προσανατολισμού από το υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση αναιρεί τις «μεταρρυθμίσεις» Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Ολοι οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν λιγότερο φόρτο, ενώ αυξάνονται...
Το νέο εξεταστικό ακυρώνει το «Νέο Λύκειο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
​Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλά και κατάθεση Μηχανογραφικού με την ολοκλήρωση της Β΄ Λυκείου, είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που...
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας