• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 17.2°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 17.2°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  71%
Αναπάντητα ερωτήματα για τα έργα και τις ημέρες του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
ACTION IMAGES

Αναπάντητα ερωτήματα για τα έργα και τις ημέρες του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον χαρακτήρα που λαμβάνουν τα σχολεία (Αρσάκεια-Τοσίτσεια) και τη σχέση της Φ.Ε. με τον δικαστικό κλάδο, μια και αρκετά μέλη του νέου Δ.Σ. δεν προέρχονται από τον χώρο της εκπαίδευσης αλλά της νομικής επιστήμης.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΚΦΕ) αναφέρεται:

«Αναρωτιόμαστε πώς εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης (που αυξήθηκαν στη σύνθεση του Δ.Σ. της Φ.Ε. παρά την ύπαρξη Νομικής Υπηρεσίας της Φ.Ε., αλλά και τη συνεργασία αυτής με επώνυμα δικηγορικά γραφεία) ή πρώην ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να βοηθήσουν στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν ένα κοινωφελές εκπαιδευτικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι η Φ.Ε.».

Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η στελέχωση του Δ.Σ. είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων που τίθενται από τη Φιλεκπαιδευτική, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο νέο μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε., Ιωάννη Σακελλαρίου, πρώην πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος, εν μέσω υπουργικής θητείας του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, υπέγραψε τη γνωμοδότηση 214/2012 που επέτρεψε σε πολλές διοικήσεις ιδιωτικών σχολείων της χώρας να περικόψουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών.

«Είναι σαν όλα να έχουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Οδηγούμαι στο πιθανό συμπέρασμα ότι η στελέχωση του νέου Δ.Σ. είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων που τίθενται από αυτό, οι οποίες φοβάμαι ότι δεν έχουν να κάνουν με εκπαιδευτικά θέματα, αλλά με επιλογές της Φ.Ε. που νομικά είναι αμφισβητήσιμες. Αποφάσεις και ενέργειες που σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει χωρίς διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι βλαπτικές προς αυτούς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΣΚΦΕ, Αρχοντούλα Σαββιδάκη.

Οι «ενέργειες» στις οποίες αναφέρεται η κ. Σαββιδάκη είναι η διακοπή, τον Ιούλιο του 2010, του επί περίπου 37 έτη καταβαλλόμενου εκπαιδευτικού επιδόματος της Φ.Ε. των 205 ευρώ μηνιαίως, ο «κατακερματισμός» των έως τότε βασικών αποδοχών, τον Ιανουάριο του 2012, σε βασικές αποδοχές και στη λεγόμενη οικειοθελή παροχή, γεγονός που οδήγησε το Δ.Σ. της Φ.Ε. να αποφασίσει τον Ιούλιο του 2012 την κατά το ήμισυ περικοπή της οικειοθελούς παροχής και εν τέλει, τον Νοέμβριο του 2013, την πλήρη κατάργησή του.

Μάλιστα για το διάστημα Ιούλιος 2012-Νοέμβριος 2013 απορρόφησε μέσα στην οικειοθελή παροχή τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε αύξηση του βασικού μισθού λόγω αλλαγής των μισθολογικών κλιμακίων (ωριμάνσεις), με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εκπαιδευτικών να μη λάβει ποτέ το ανάλογο ποσό, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 διακόπηκε και η καταβολή δώρων και επιδόματος αδείας, διακοπή που υφίσταται μέχρι και σήμερα, παρά την αντίθετη έγγραφη απάντηση του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ προς τη Φ.Ε. και η οποία διευκρινίζει τη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν οι εκπαιδευτικοί.

Σε δικαστική διαμάχη με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2010 απολυμένη εκπαιδευτικός από το Αρσάκειο, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Η εργαζόμενη κάλυπτε πάγιες λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος επί δύο έτη, και καθώς δεν είχε καταγγελθεί η σύμβασή της, θεώρησε ότι είχε ανανεωθεί αυτοδικαίως για άλλα τέσσερα χρόνια.

Κατόπιν σχετικής εγκυκλίου στην οποία προσπάθησε να αιτηθεί τη νομιμοποίησή της στο Δημόσιο, διαπιστώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν είχε την απαιτούμενη προϋπηρεσία γιατί τα διοριστήριά της δεν ήταν νόμιμα.

Ακολούθησε παρέμβαση του υπουργείου, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας, με αποτέλεσμα η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ανακαλέσει τα διοριστήρια της εργαζόμενης και η διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής να προχωρήσει στην απόλυσή της, δύο μήνες μετά, κατά τη διάρκεια μάλιστα της εγκυμοσύνης της. Από τότε βρίσκεται σε διαρκή ανεργία.

Η εκπαιδευτικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο δίκες: μία διοικητική, που αφορά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας της, και μία αστική με την οποία ζητά αποζημίωση και επαναπρόσληψη.

Η πρώτη τελεσιδίκησε και της αναγνωρίστηκε εξαετής προϋπηρεσία, ενώ πρωτόδικα δικαιώθηκε και στο αστικό δικαστήριο το οποίο επιδίκασε προσωρινά μέτρα προς εκτέλεση.

Η Φ.Ε. άσκησε έφεση, δέχθηκε να δώσει ένα μέρος της αποζημίωσης και έκανε ανακοπή των μέτρων, γεγονός που σήμανε τρία επιπλέον δικαστήρια.

Το πρώτο δικαστήριο βγήκε υπέρ της εκπαιδευτικού η οποία επέστρεψε στο σχολείο για πέντε μήνες (Μάρτιος-Οκτώβριος 2015), ωστόσο έχασε τα άλλα δύο.

Στο Εφετείο εκδικάστηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αναμένεται να βγει η απόφαση.

Σε ένορκη κατάθεση δασκάλας της Φιλεκπαιδευτικής διαβάζουμε: «Ημουν παρούσα σε συγκέντρωση των εκπαιδευτικών που έλαβε χώρα το 2010 και κατά την οποία η διοίκηση μας ανέφερε ότι η λεγόμενη "πατέντα" θα σταματούσε, καθώς είχε προηγηθεί καταγγελία στο υπουργείο και συνέπεια αυτού θα ήταν οι απολύσεις. Ρητά μάλιστα αναφέρθηκε ότι ο "καταδότης" τιμωρείται πρώτος».

Πράγματι, τον Ιούνιο του 2010, η διοίκηση της Φ.Ε. προχώρησε στην απόλυση αρκετών εκπαιδευτικών με παράνομα διοριστήρια.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλης Κουρουτός, περιγράφει την «πατέντα» που χρησιμοποιεί η Φ.Ε. προκειμένου να μην προβαίνει σε διορισμούς εκπαιδευτικών:

«Πολλάκις η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία υποβάλλει προς έγκριση, καθυστερημένα, ήτοι ακόμη και μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, προτάσεις διορισμού εκπαιδευτικών, οι οποίοι παρ' όλο που προορίζονται για να καλύψουν πάγιες ανάγκες του ιδρύματος, εμφανίζονται ως αναπληρωτές, και το αρμόδιο Γραφείο Διευθύνσεως Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επίσης καθυστερημένα εκδίδει μονοετή διοριστήρια, παρ' όλο που κάτι τέτοιο αντίκειται στον νόμο. Η τακτική της χρονοτριβής αυτής, που σε πολλές περιπτώσεις κρατούσε μέχρι και την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους, οδηγούσε στο φαινόμενο συνάδελφοι να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους για αρκετά έτη με παράνομες μονοετείς συμβάσεις αναπλήρωσης, ευρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας, καθώς η συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης βρισκόταν στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη».

● Ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Φ.Ε., Γιώργο Μπαμπινιώτη, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
Ο υπουργός ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους του να υποβάλουν άμεσα πόρισμα μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων της υπόθεσης, που ανακινήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά,...
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
Χωρίς αυτούς, πολλά σχολεία δεν θα άνοιγαν τον Σεπτέμβριο. Κάθε χρόνο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν τον εαυτό τους, σε διαφορετικό σημείο της χώρας, με μισθούς πείνας, αντιμέτωποι με εξωφρενικά...
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται για τους φροντιστηριούχους, στους οποίους δίνεται πλέον η δυνατότητα να λειτουργούν εντός των δομών τους Κέντρα Μελέτης για παιδιά δημοτικού, με τις «ευλογίες» μάλιστα του...
Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ισες ευκαιρίες στους μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής
Αναβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή με δύο υπουργικές αποφάσεις που συνιστούν σταθμό για την εκπαίδευση της χώρας, καθώς ορίζεται πλέον υποχρεωτικό εξάωρο πρόγραμμα διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία Ειδικής Αγωγής και...
Ισες ευκαιρίες στους μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
Περίπου 600 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εγκύκλιος για την κάλυψη κενών στα σχολεία βγήκε Μεγάλη Πέμπτη, μεσούσης της σχολικής αργίας, χωρίς να κοινοποιηθεί στις οικείες...
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και...
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας