• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 25.1°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.6°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.8°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  0 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.8°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  0 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI

Σφοδρή σύγκρουση πανεπιστημιακών εν όψει συνεδρίου ΠΟΣΔΕΠ

 • A-
 • A+

Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε πρόσφατα τη διοργάνωση του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας στις 17-19 Φεβρουαρίου. Το συνέδριο γίνεται μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενές και δυσοίωνο περιβάλλον για την Παιδεία.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέσυρε το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, όχι γιατί διαφωνεί και επιθυμεί να ακυρώσει την απαράδεκτη θεσμοθέτηση των διδάκτρων.

Αντίθετα, υποκύπτοντας στις πιέσεις, με το πρόσχημα της αυτονομίας, αφήνει να συνεχιστεί το καθεστώς ασυδοσίας και επιβολής υπέρογκων διδάκτρων από πολλά τμήματα ΑΕΙ και το σύνολο των ΤΕΙ.

Ταυτόχρονα, ο νέος υπουργός Παιδείας που ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ΕΜΥ της Βουλής μιλούσε για απεμπλοκή από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δηλαδή τις οδηγίες που με την ομπρέλα του ΟΟΣΑ είχαν ανοίξει τον δρόμο στον νόμο Διαμαντοπούλου, τώρα έρχεται σε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για νέα «εργαλειοθήκη», την οποία δηλώνει εκ προοιμίου ότι θα εφαρμόσει απαρεγκλίτως.

Υπενθυμίζουμε ότι η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, παραχαράσσοντας τα στοιχεία της αναλογίας προσωπικού προς μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, ζητούσε την κατάργηση σχολικών μονάδων, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας.

Επίσης μιλούσε για την επιβολή διδάκτρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και για την περιστολή της δημοκρατίας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ειδικότερα, η εγκαθίδρυση της παράλληλης εξουσίας των διαβόητων Συμβουλίων Ιδρύματος, που διέγραφαν υποψηφίους Πρυτάνεις και Κοσμήτορες και έγιναν πόλος κάθε αντιδραστικής ιδέας στα ΑΕΙ, αποτελούσε παρακαταθήκη της εργαλειοθήκης.

Αλλά, δυστυχώς, οι κακοί οιωνοί για το 13ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ δεν αφορούν μόνο το πολιτικό περιβάλλον, αλλά και τις ίδιες τις συνθήκες διεξαγωγής του.

Σύμφωνα με τη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων», η τελευταία Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ, με παρόντα 18 από τα 33 μέλη της και με ευθύνη των παρατάξεων «Συνεργασία Πανεπιστημιακών» και «ΑΡΜΕ», δηλαδή με 11 ψήφους από τους 33 της Δ.Ε., αποφάσισε ότι οι σύνεδροι δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν το Συνέδριο αλλά μπορούν να προσέλθουν μόνο την Κυριακή για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την απόφασή τους, ένας σύνεδρος μπορεί να παραλάβει την κάρτα του την Κυριακή το απόγευμα, ένα λεπτό πριν κλείσουν οι κάλπες, να ψηφίσει και να αποχωρήσει.

Επίσης, η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε ότι οι Σύλλογοι μπορούν να προχωρήσουν σε επιστολική ή/και ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ενδιαφέρουσα εδώ είναι η παραποίηση των πρακτικών από την εκδοθείσα Ανακοίνωση Προκήρυξης του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με τα Πρακτικά, η πρόταση που εγκρίθηκε είναι:

«Η ηλεκτρονική ψηφοφορία να παραμείνει ως έχει, δηλ. η ψηφοφορία να μπορεί να γίνει με κάλπη, επιστολική ψήφο ή/και ηλεκτρονική ψηφοφορία, εφόσον αυτό προβλέπεται από το καταστατικό των συλλόγων».

Στην ανακοίνωση, για ευνόητους λόγους, έχει απαλειφθεί η ουσιαστική προσθήκη «εφόσον αυτό προβλέπεται από το καταστατικό των συλλόγων».

Πρόκειται για κυνικές αποφάσεις που αποσκοπούν να ανοίξουν τον δρόμο σε ένα συνέδριο «παρωδία» χωρίς συζήτηση των επίδικων σημαντικών θεμάτων ούτε από τους Συλλόγους ούτε από όσους «συνέδρους» θα προσέρχονται μόνο κατά την ώρα της ψηφοφορίας με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση της «καρέκλας».

Πρόκειται για ένα νέο είδος συνδικαλισμού «επαγγελματιών καθηγητών» που το μόνο που τους απασχολεί είναι η υπεράσπιση των στενών συντεχνιακών τους συμφερόντων και δεν έχουν τη διάθεση να θυσιάσουν ούτε μια ώρα για να συζητήσουν τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΑΕΙ και να ακούσουν τις άλλες απόψεις.

Τέλος, προκύπτει καταστατικό ζήτημα σχετικά με την προετοιμαζόμενη συμμετοχή στο Συνέδριο νέων συλλόγων, των οποίων το καταστατικό δεν έχει εγκριθεί από το πρωτοδικείο.

Κανένας, επικαλούμενος ευκαιριακές πλειοψηφίες, δεν έχει δικαίωμα να αλλάζει τους όρους του καταστατικού και να ισχυρίζεται ότι αυτό παράγει νόμιμα αποτελέσματα.

Θα είναι ύβρις για την αγωνία των πανεπιστημιακών, αντ' αυτού να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο- καρικατούρα, ένα συνέδριο άφωνων που απλά εκλέγουν «ηγεσίες».

Η «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων»:

• Υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με τις συνεχείς και χωρίς διακοπή υποχωρήσεις της, την άρνησή της να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αποκαθιστώντας κάποιο επίπεδο δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, με τη συγκατάνευσή της στην επιβολή διδάκτρων, έχει δώσει την ευκαιρία στο μαύρο μέτωπο να αναπτύξει γενική επίθεση, που πλέον πλήττει στοιχειώδεις δημοκρατικές και ακαδημαϊκές ελευθερίες.

• Ζητά από τη Δ.Ε. να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση για παραλαβή των καρτών των συνέδρων μέχρι και τη λήξη της ψηφοφορίας.

• Ζητά από τη Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ να ελέγξει τα πρακτικά των ψηφοφοριών στους Συλλόγους και να μην επιτρέψει την εκπροσώπηση οποιουδήποτε συλλόγου οι εκλογικές διαδικασίες δεν εγγυώνται τη μυστικότητα της ψήφου.

Ομοίως, απαιτεί οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν να έχουν καταστατικά εγκεκριμένα από το Πρωτοδικείο και κατατεθειμένα στην ΠΟΣΔΕΠ, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

• Δηλώνει ότι θα υπερασπίσει με κάθε πρόσφορο μέσο την εγκυρότητα του 13ου Συνεδρίου απέναντι σε καταστατικές παραβιάσεις ή/και παραβιάσεις της μυστικότητας της ψήφου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανάκριβό μου μεταπτυχιακό
Με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας απελευθερώνονται πλήρως οι αμοιβές των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση των διδάκτρων.
Πανάκριβό μου μεταπτυχιακό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι του Παντείου ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και μας καλούν σήμερα σε μία εκδήλωση-απάντηση.
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αθέατες πλευρές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του «πολλαπλού βιβλίου»
Στα νέα Προγράμματα Σπουδών συμπεριλαμβάνεται και η σχεδόν βίαιη ένταξη του ψηφιακού κόσμου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αθέατες πλευρές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του «πολλαπλού βιβλίου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
«Ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες;» του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ για τον κορονοϊό, τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων...
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας