• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
Dreamstime

«ΤΙΤΑΝιες» προσπάθειες εισβολής στα σχολεία

 • A-
 • A+

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τα κοινά και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έχουν γίνει δέκτες δεκάδων παραπόνων από πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικούς (και με το δίκιο τους), για μια σημαντική λεπτομέρεια του φεστιβαλ ρομποτικής που διοργανώνεται και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, αλλά και της Διεύθυνσης δυτικής Θεσσαλονίκης και πλήθος σχολικών συμβούλων.

Αφορά ένα απαράδεκτο γεγονός, τη συμμετοχή σε σχολικό μαθητικό φεστιβάλ (10 και 11 Δεκεμβρίου) της «ΤΙΤΑΝ» ως μέγα χορηγού και όχι μόνο άλλα και διεκπεραιωτή σεμιναρίων για μαθητές για τη ρομποτική!

Ένα εργοστάσιο με το οποίο ο δήμος Παύλου Μελά (Πολίχνη, Ευκαρπία, Σταυρούπολη) βρίσκεται σε τρομερή αντιπαράθεση και στα δικαστήρια για την άδεια καύσης απορριμμάτων που έχει πάρει από το 2014 χωρίς να λογαριάζει την καθολική αντίδραση δήμου και τοπικής κοινωνίας σχολείων, συλλόγων κ.λπ., που ήταν αντίθετη με την άδεια αυτή.

Αυτή ήταν και η βασική αιτία που ο δήμος έχει «κόψει» κάθε συνεργασία με την «ΤΙΤΑΝ» από το 2014.

Πρόκειται για επιχείρηση που έχει αφήσει τα σημάδια της έκδηλα στην Ευκαρπία και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως τα νταμάρια (που οι πολίτες με αγώνα κατάφεραν να αναγκάσουν την «ΤΙΤΑΝ» να ξεκινήσει την ανάπλαση τους), τη ρύπανση, τον θόρυβο, την άδεια καύσης απορριμμάτων κ.λπ.

Μάλιστα ο ΤΙΤΑΝ της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είχε μοιράσει... 2.500 φυτά σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με το λογότυπο της εταιρείας, για την ημέρα περιβάλλοντος! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Πάλι καλά που δεν ήταν χορηγός σε ημερίδα... περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως παλιότερα επιχείρησε η DVX Gold!

Το συντονιστικό του Δικτύου 50 Συλλόγων και Φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Αγαπητοί σχολικοί σύμβουλοι, οι γονείς, οι μαθητές και οι κάτοικοι εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται από ΤΙΤΑΝ και ΕΛΠΕ και αντί να σταθείτε αλληλέγγυοι αυτών, δέχεστε ως χορηγό τον ΤΙΤΑΝ;

»Μετά ζητούμε από τους μαθητές μας περιβαλλοντική συνείδηση και να είναι ενεργοί πολίτες όταν αυτοί που δίνουν τις κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς συναινούν σε τέτοιες ενέργειες».

Είναι φανερό ότι η πολιτική επιλογή Ε.Ε. και των κυβερνήσεων για «αυτονομία» των σχολείων και η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην Παιδεία, ανοίγει λεωφόρους για την είσοδο πολυεθνικών επιχειρήσεων στα σχολεία μας.

Από την μία οι όμιλοι αυτοί αποκτούν μεγάλο κοινό για να διαφημιστούν -δεν ξεχνιέται η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη για τους μαθητές-πελάτες-, από την άλλη αποκτούν κύρος, αναπτύσσουν δημόσιες σχέσεις, αυξάνουν την επιρροή και τις διασυνδέσεις τους.

Χρησιμοποιούν τα σχολεία ως προσόν «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» με τις σχετικές φοροαπαλλαγές.

Μετά από την Κόκα-Κόλα, που έχει κλείσει το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και την ίδια στιγμή... ανακατασκευάζει ένα σχολείο με ψηφοφορία στο fb!, τη ΦΑΓΕ, την ΙΟΝ, το ίδρυμα Νιάρχου, τώρα ο ΤΙΤΑΝ κ.ο.κ. και η πολιορκία των σχολείων από τις επιχειρήσεις συνεχίζεται.

Η Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε κάθε πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, που αλλάζει τον χαρακτήρα του σχολείου και ανοίγει τον δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση» και καταγγέλλει το υπ. Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τα σχολεία μας σε φέουδά τους.

Γιατί, βέβαια, είναι προκλητικό ότι όλα αυτά τα προγράμματα των εταιρειών, προωθούνται και επιβάλλονται από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Οι βαρύγδουπες εκφράσεις του υπουργείου, όπως «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς», «επιχειρηματικότητα» κ.λπ. προετοιμάζουν το έδαφος για συνυπολογισμό τέτοιων απαράδεκτων προγραμμάτων στο come back της αξιολόγησης.

Οι επιχειρήσεις, που «μετά βαΐων και κλάδων» εισβάλλουν στα σχολεία μας, ευθύνονται για μόλυνση του περιβάλλοντος, στο οποίο ζουν τα παιδιά μας, για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και ανεργία των γονιών τους, για διατροφικά σκάνδαλα, για μεροκάματα πείνας, για παιδική εργασία.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Βρέχει» κρατική αδιαφορία και σοβάδες στα σχολεία!
Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, σε ώρα λειτουργίας αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο.
«Βρέχει» κρατική αδιαφορία και σοβάδες στα σχολεία!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εθνικιστές επιστρέφουν στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας
Επιστροφή στα… σχολεία για τις εθνικιστικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με μπόλικο ανορθολογισμό, χωρίς διαδικασίες και με επιβολή των καταλήψεων από ολιγομελείς ομάδες. Η...
Οι εθνικιστές επιστρέφουν στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
Πώς τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, με οδηγό το σχέδιο-εφιάλτη του ΣΕΒ που στόχο έχει τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, επιχειρούν να περάσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών. Η εισαγωγή...
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό... λιποδιάλυση ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού στα ελληνικά ΑΕΙ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, από 24.636 το 2009/10 σε 14.686 το 2014/15. Πρόκειται για μια μείωση...
Υπό... λιποδιάλυση ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισαγγελικές «προειδοποιήσεις» προς καταληψίες και γονείς
«Το νέο Λύκειό σας είναι τραγικό, μάθημα καινούργιο είναι το κενό». Με τα προβλήματα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης να αυξάνονται, εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων διαδήλωσαν χθες στους κεντρικούς...
Εισαγγελικές «προειδοποιήσεις» προς καταληψίες και γονείς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαίδευση στον «γύψο»
Η δημόσια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της χούντας πορεύθηκε με διώξεις «μη νομιμοφρόνων» και υπόπτων για «αντεθνική» δράση εκπαιδευτικών, κλείσιμο παιδαγωγικών ακαδημιών διά της συγχωνεύσεως με άλλες και με...
Η εκπαίδευση στον «γύψο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας