• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.2°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 6.2°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.9°C / 1.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.1°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.1°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.1°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.1°C / 2.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  52%

Ο υπουργός Παιδείας φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης, που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων

 • A-
 • A+

Ο υπουργός Παιδείας φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης, που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ, ώστε να διαμορφωθεί η βάση της επιδιωκόμενης συναίνεσης προκειμένου να δρομολογηθούν οι αλλαγές

Συμφωνία για έκτακτη σύνοδο μετά τις γιορτές, στις 14 Ιανουαρίου, όπου και θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Παιδείας οριστικές απαντήσεις σε μείζονα θέματα των ΑΕΙ.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του κ. Γαβρόγλου με το προεδρείο των πρυτάνεων χθες, προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο διαβούλευσης για τις επικείμενες αλλαγές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα φιλόδοξα εγχειρήματα, όπως η νομοθετική ρύθμιση για τις μεταπτυχιακές σπουδές και η δρομολόγηση του ενιαίου χώρου καθώς και διάφορα λειτουργικά ζητήματα (εκλεκτορικά σώματα κ.ά.).

Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, αν και υπάρχει σχέδιο νόμου (που έφτασε μέχρι τη Βουλή), θα γίνουν διορθώσεις οι οποίες θα εστιαστούν κυρίως στο ζήτημα του κόστους των σπουδών αυτών.

Οσο για τον ενιαίο χώρο, οι απαιτήσεις για συμφωνία είναι μεγάλες καθώς χρειάζεται η συναίνεση τόσο των Πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ.

Εξ ου και η προσπάθεια διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει (πριν υπουργοποιηθεί) ο κ. Γαβρόγλου με διαρκείς επαφές και επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειες.

Ετσι, και σε αυτό το ζήτημα, παρά την υπάρχουσα πρόταση (Επιτροπής Διαλόγου υπό την προεδρία του ιδίου), είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αλλαγές ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις, ενώ θα οριστούν και ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η ριζική αναδιάρθρωση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Ο υπουργός Παιδείας (φωτογραφία), φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ ώστε να διαμορφωθεί η βάση της επιδιωκόμενης συναίνεσης προκειμένου να δρομολογηθούν οι αλλαγές.

Η εκτίμηση της συνάντησης από τους πρυτάνεις και η συζήτηση για τις προοπτικές της διαβούλευσης θα γίνει στην έκτακτη σύνοδο που προγραμματίστηκε για το Σάββατο.

Το αδιαμφισβήτητα ευχάριστο γεγονός, πάντως, είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται αύξηση κατά 257 εκατ. € (5,3%). Αντιστοίχως, διαπιστώνεται μικρή ποσοστιαία αύξηση στην αναλογία των δαπανών αυτών επί του ΑΕΠ, ήτοι 2,85% από 2,80%.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
Τις δομικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη τριετία παρουσίασε αναλυτικά, χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας...
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αύριο οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα σχολεία σταδιακά έως το μεσημέρι και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr....
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας