• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 16.7°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κυνικές ομολογίες του νέου υπουργού Παιδείας

 • A-
 • A+

Στην πρώτη συνάντηση των δύο Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΟΛΜΕ – ΔΟΕ, με το νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, τα πράγματα ειπώθηκαν για πρώτη φορά όπως ακριβώς είναι! Χωρίς μισόλογα και περιστροφές, δίχως φτιασιδώματα και διγλωσσίες. Στην -κατά τα άλλα- «εθιμοτυπική» συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ορθά – κοφτά πως τα πρόσωπα μπορεί να άλλαξαν, αλλά η πολιτική (των Μνημονίων) έχει συνέχεια.
 
Από την πρώτη στιγμή, μάλιστα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως οι όποιες κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου, υπαγορεύονται πρώτα και κύρια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και από τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
 
Ο υπουργός Παιδείας δεν δεσμεύτηκε –όπως και οι προκάτοχοί του– για κανένα από τα μεγάλα και καυτά ζητήματα που έχουν μετατρέψει την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς σε καζάνι που βράζει. Τα χιλιάδες κενά και οι διορισμοί, οι αυξήσεις στους μισθούς, η επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών της β/βάθμιας, η απόσυρση και κατάργηση όλων των νομοθετημάτων που στραγγαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε α/βάθμια και β/βάθμια και τα οποία τους οδηγούν στην εργασιακή περιπλάνηση, καθώς και τόσα άλλα, παραπέμπονται για μια ακόμα φορά στις καλένδες.
 
Ο υπουργός μάλιστα, ξεδιαλύνοντας κάθε είδους προηγούμενες κυβερνητικές αυταπάτες και πλάνες, υπογράμμισε χωρίς μισόλογα, «αδειάζοντας» μάλιστα τους προκατόχους του Φίλη – Μπαλτά - Κουράκη, πως οι περίφημοι 20.000 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών αποτελούν οριστικό παρελθόν.
 
Για ποια θέματα όμως δεσμεύτηκε ο υπουργός; Σύμφωνα με αναλυτική δήλωση των μελών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Χρίστου Σόφη και Άννας Μπαχτή, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για το λεγόμενο «τριετές σχέδιο» για την εκπαίδευση, το οποίο όμως δεν παρουσίασε, με το αιτιολογικό πως «βρίσκεται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης με τον ΟΟΣΑ»! Στην πραγματικότητα, πίσω από τις υποτιθέμενες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με τους «Θεσμούς» βρίσκονται οι νέες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες υπαγορεύονται ευθέως και επιβάλλονται από την Ε.Ε., καθώς και τη διαβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Άλλωστε ο υπουργός το ξεκαθάρισε από την αρχή, όταν σημείωσε πως «το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων είναι δεδομένο και ορίζεται από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση καλείται απλώς να το εξειδικεύσει». Τα πορίσματα της υποτιθέμενης επιτροπής του «Εθνικού Διαλόγου» αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη των λεγομένων του. Το γεγονός επίσης πως δεν αποστασιοποιήθηκε από αυτά, είναι ενδεικτικό σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
 
Παράλληλα το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Σταύρος Καλλώνης, σημειώνει ότι στο βασικό σκέλος της τοποθέτησής του, ο υπουργός δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει πως άμεσα έρχεται και η αξιολόγηση, με αιχμή σε πρώτη φάση την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενώ ακολουθεί κατά πόδας και η ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, αρχής γενομένης από τα στελέχη της εκπαίδευσης. Άλλωστε η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ατομική αξιολόγηση. Δεν αιφνιδιάζει αυτή η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, μιας και ο ίδιος έχει προλάβει από καιρό να κάνει γνωστές τις απόψεις του, καθώς και τις πραγματικές του προθέσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
 
Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη δήλωσή του πως «δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να λέμε τη λέξη αξιολόγηση». Αυτό όμως που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική και εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη είναι η ευθύβολη δήλωση, πως η όποια μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και οι όποιοι μελλοντικοί διορισμοί εξαρτώνται άμεσα από την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης. Για να «χρυσώσει το χάπι» και να δημιουργήσει το αναγκαίο υπέδαφος ώστε να επιβάλλει όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της αξιολόγησης, επιχείρησε μάλιστα να την παρουσιάσει με ανώδυνο τρόπο. Έφτασε μάλιστα στο προκλητικό σημείο να σημειώσει πως «και η ίδια η πολιτεία θα πρέπει να αξιολογηθεί». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αυτονομία της σχολικής μονάδας, δηλώνοντας ότι "δεν είναι υπέρ του κρατισμού» και ότι "δεν ευθύνονται πάντα οι εκπαιδευτικές πολιτικές" για τα προβλήματα των σχολείων!
 
Η κ. Αιμιλία Τσαγκαράτου, μέλος του Δ.Σ της ΔΟΕ, επισημαίνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βαδίζοντας πιστά στα χνάρια όλων των προηγούμενων, τηρώντας ευλαβικά και κατά γράμμα όλες τις επιταγές που επιβάλλουν ΕΕ και ΟΟΣΑ, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύ βηματισμό στην υλοποίηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, συνθλίβοντας ακόμα παραπέρα το Δημόσιο Σχολείο, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες κινητοποιήσεις μετά τις αόριστες υποσχέσεις
Πανελλαδική διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, με τον υπουργό Γαβρόγλου να μην προχωρά σε συγκεκριμένη δέσμευση για μόνιμους διορισμούς. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, το συντονιστικό των...
Νέες κινητοποιήσεις μετά τις αόριστες υποσχέσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα εξαγγελία για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
Μια ακόμη υποσχετική που δεν αποτελεί παρά το τίμημα που πρέπει να πληρώσει το Υπουργείο Παιδείας για να υφαρπάξει τη συναίνεση των χιλιάδων αναπληρωτών που βρίσκονται σε αναβρασμό, να βάλει τρικλοποδιές στην...
Νέα εξαγγελία για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταγγελία εκπροσώπων των ΕΛΜΕ για το χτύπημα στον αγώνα των καθηγητών
18 εκπρόσωποι - Πρόεδροι ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ το Σάββατο 16 Οκτωβρίου καταγγέλλουν «την απαράδεκτη, αντισυναδελφική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που έγινε με τη πλήρη...
Καταγγελία εκπροσώπων των ΕΛΜΕ για το χτύπημα στον αγώνα των καθηγητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια
Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλεί η ΟΛΜΕ καθώς και πλήθος ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, φοιτητές, ενώσεις γονέων και μαθητικές συλλογικότητες.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλοκαιρινός αιφνιδιασμός
Συζήτηση της υπουργού Παιδείας με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις νέες κρίσεις-επιλογές στελεχών.
Καλοκαιρινός αιφνιδιασμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξαπατήσεις και μαγειρέματα με τους διορισμούς εκπαιδευτικών
Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα όταν ήδη το 26% του συνόλου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Εκπαίδευση της χώρας είναι αναπληρωτές;
Εξαπατήσεις και μαγειρέματα με τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας