• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας δίνεται λύση στη μείωση των οργανικών θέσεων στις ναυτικές σχολές, ενώ θα μπορούν πλέον οι συνταξιούχοι ναυτοδάσκαλοι να διδάσκουν ως ωρομίσθιοι καθηγητές

Ρυθμίσεις-ανάσα για τη ναυτική εκπαίδευση

 • A-
 • A+

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), τα οποία στην πλειονότητά τους προέκυψαν από τη μείωση οργανικών θέσεων την περίοδο 2009-2015, προώθησε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Με ρύθμιση που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες, επιλύονται σειρά σημαντικών προβλημάτων τα οποία προκαλούσαν σοβαρές δυσλειτουργίες στις δημόσιες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα επιλύεται ένα σοβαρό θέμα για το οποίο είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στις 7/10/2016, όπου 15 τελειόφοιτοι σπουδαστές της ΑΕΝ Ηπείρου (Πρέβεζα) ύστερα από τέσσερα χρόνια σπουδών βρίσκονται «όμηροι» νόμων, γραφειοκρατικών διαδικασιών και ελλείψεων προσωπικού και δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους, χωρίς καμιά υπαιτιότητα δικιά τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η μείωση των οργανικών θέσεων την περίοδο 2009-2015 είχε φτάσει ακόμα και το 70% και τα κενά που είχαν δημιουργηθεί αφορούσαν την έλλειψη διευθυντών και βοηθών διευθυντών σπουδών στα ΚΕΣΕΝ και στη διαδικασία ορισμού διευθυντών σπουδών στις ΑΕΝ.

Ταυτόχρονα, διευθετήθηκε ένα κρίσιμο θέμα για τη ναυτική εκπαίδευση, το οποίο αφορούσε τους συνταξιούχους ναυτικούς (πλοιάρχους και μηχανικούς) ναυτοδάσκαλους που εργάζονταν στις ναυτικές σχολές ως ωρομίσθιοι καθηγητές, που βάσει του νόμου 4387/2016 εάν συνέχιζαν να εργάζονταν στις σχολές μειώνονταν κατά πολύ οι συντάξεις τους.

Το υπουργείο Εργασίας απάντησε σε σχετικό ερώτημα του ΥΝΑ, κάνοντας γνωστό ότι «οι συνταξιούχοι πλοίαρχοι - μηχανικοί Ε.Ν. που απασχολούνται για έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες των Δημοσίων Σχολών Ε.Ν. δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 (σ.σ.: για μείωση των συντάξεών τους)».

Οπως διευκρινίζει το ΥΝΑ, οι συνταξιούχοι ναυτοδάσκαλοι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, που δεν μπορούν να καλυφθούν από εν ενεργεία πλοιάρχους και μηχανικούς, και γι’ αυτό τον λόγο η έκτακτη απασχόλησή τους εξυπηρετεί λόγους δημόσιου συμφέροντος.

«Υποχρεωτικές οι βελτιώσεις»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, μιλώντας στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η τροπολογία «αφορά ρυθμίσεις και βελτιώσεις υπερώριμες, υποχρεωτικές και πιεστικές τώρα πια και επείγουσες, με δεδομένο ότι ήταν έτοιμη από το καλοκαίρι, αλλά ακριβώς επειδή δεν θέλαμε να την καταθέσουμε σε νομοσχέδια όπου δεν ταίριαζε, δεν βρήκαμε τον τρόπο να έρθει νωρίτερα στη Βουλή».

Εκανε γνωστό ότι έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για τη ναυτική εκπαίδευση και «σε σύντομο διάστημα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τα πορίσματα, για να βάλουμε μπρος μια διαδικασία αναβάθμισης», ενώ τόνισε ότι έχουν κάνει πολλά βήματα στη ναυτική εκπαίδευση, λύνοντας επιμέρους ζητήματα όπως το κτιριακό, ο εξοπλισμός, η ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στην επαναφορά του «πάσου» στους σπουδαστές της Σχολής Ασπροπύργου, που είχε καταργηθεί πολλά χρόνια, η επαναλειτουργία όλων των κτιρίων της Μηχανιώνας και η δημιουργία ΚΕΣΕΝ Βορείου Ελλάδος στη Μακεδονία, στη Μηχανιώνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυο συμβάσεις για τρείς ΑΕΝ υπέγραψε ο Θ.Δρίτσας
Δυο συμβάσεις συνολικής αξίας 1.295.805 ευρώ για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Κύμης, Ηπείρου (Πρέβεζα) και Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι)...
Δυο συμβάσεις για τρείς ΑΕΝ υπέγραψε ο Θ.Δρίτσας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
100 μόνιμες θέσεις καθηγητών στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση
«Ανάσα ζωής» για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής,...
100 μόνιμες θέσεις καθηγητών στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπολειτουργούν οι ναυτικές Ακαδημίες
​Η έλλειψη ναυτοδιδασκάλων έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία όλες σχεδόν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού. Κάποιοι προσπαθούν να αποναυτικοποιήσουν τις...
Υπολειτουργούν οι ναυτικές Ακαδημίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τελειόφοιτοι χωρίς... δικαίωμα πτυχίου
Ομηροι νόμων, γραφειοκρατίας και ελλείψεων προσωπικού 15 απόφοιτοι της ΑΕΝ Ηπείρου, καθώς δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους. «Δύομισι μήνες ακούμε όλο υποσχέσεις. Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό που μας...
Τελειόφοιτοι χωρίς... δικαίωμα πτυχίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση
Μιλώντας σε εκδήλωση, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ότι απαιτείται να εμπεδωθεί μια άλλη αντίληψη για τη ναυτική εκπαίδευση στη χώρα μας, ως βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ίδιας της...
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπλοκή με διπλώματα μετεκπαίδευσης ναυτικών
Σοβαρή εμπλοκή έχει προκύψει με τα διπλώματα μετεκπαίδευσης των ναυτικών, καθώς έχει παρουσιαστεί βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής βαθμολογιών μαθημάτων και άλλων στοιχείων στο ΚΕΣΕΝ (Κέντρο...
Εμπλοκή με διπλώματα μετεκπαίδευσης ναυτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας