• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  0 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  92%

Αρχίζει σήμερα η σχολική χρονιά για 85 παιδιά του πολέμου που φιλοξενούνται στη Ριτσώνα όμως εκτός αιθουσών παραμένουν δεκάδες άλλα από τα κέντρα των Οινοφύτων και των Θερμοπυλών

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στα θρανία τα προσφυγόπουλα

 • A-
 • A+

Για σήμερα επαναπροσδιορίστηκε τελικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα του κέντρου φιλοξενίας της Ριτσώνας στην Εύβοια, ενώ εκτός σχολικών αιθουσών συνεχίζουν να παραμένουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στα κέντρα των Οινοφύτων και των Θερμοπυλών.

Τα προσκόμματα στην ένταξη των προσφυγόπουλων στις σχολικές αίθουσες δύο δημοτικών σχολείων στην Αυλίδα και ενός γυμνασίου στη Χαλκίδα, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ορισμένοι γονείς, μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτοντας μια σειρά από «τεχνικά ζητήματα», είχαν αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να μην έχει αρχίσει ακόμη για τα 85 παιδιά που φιλοξενούνται στη Ριτσώνα.

Η προσθήκη ενός ακόμη δημοτικού σχολείου και συγκεκριμένα του 14ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας, που θα απορροφούσε ένα μεγάλο μέρος των μαθητών από το κέντρο φιλοξενίας, έκαμψε μέρος των αντιδράσεων και σε σχετική σύσκεψη είχε αποφασιστεί η έναρξη των μαθημάτων την περασμένη Τρίτη.

Ωστόσο η απουσία μέχρι τώρα σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα εντάσσει το 14ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας στις σχολικές μονάδες που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα από το κέντρο της Ριτσώνας, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει νέα καθυστέρηση και επαναπροσδιορισμός της έναρξης των μαθημάτων για σήμερα Πέμπτη.

Την αισιοδοξία του για την είσοδο των προσφυγόπουλων της Ριτσώνας στις σχολικές αίθουσές μας εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Δημητρίου, ο οποίος παράλληλα σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε ότι έχει αντιμετωπιστεί η συντριπτική πλειονότητα των προβλημάτων που προέκυψαν.

Την ίδια στιγμή, εκτός σχολικών αιθουσών συνεχίζουν να παραμένουν δεκάδες προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στα κέντρα των Οινοφύτων στην Εύβοια και των Θερμοπυλών στη Λαμία.

Προσλήψεις προσωπικού

Τα δύο συγκεκριμένα κέντρα φιλοξενίας δεν έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στις αίθουσες, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Εντός των επόμενων ημερών δηλαδή θα πρέπει να γίνει πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, να οριστούν υπεύθυνοι συντονιστές αλλά και οι σχολικές μονάδες στις οποίες θα λειτουργήσουν απογευματινές τάξεις ένταξης και θα υποδεχτούν τα 150 παιδιά που φιλοξενούνται στα κέντρα των Οινοφύτων και των Θερμοπυλών.

Στο πλαίσιο αυτό οι σχολικές αίθουσες για τα παιδιά των δύο κέντρων αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Νοεμβρίου, εκτός βέβαια αν και σε αυτές τις περιπτώσεις προκύψουν «τεχνικά ζητήματα» και υπάρξει καθυστέρηση, όπως στην περίπτωση της Ριτσώνας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαδικασίες ένταξης προσφυγόπουλων σε σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα καθώς οργανώνονται νέες δομές φιλοξενίας σε Θήβα και Λιβαδειά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα
Τη Δευτέρα ανοίγουν οι σχολικές τάξεις για 1.500 πρόσφυγες μαθητές, τους πρώτους που θα ακολουθήσουν το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα μαθημάτων του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να...
Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη... σκοτεινή πλευρά της Παιδείας
Γεύση από τη «σκοτεινή» πλευρά της εκπαίδευσης, τα σχολεία στα οποία δεν δίνεται μάχη μόνο για τα γράμματα, αλλά και για την κοινωνικοποίηση προσφύγων, μεταναστών και Ρομά, πήρε χθες στη Θεσσαλονίκη ο...
Στη... σκοτεινή πλευρά της Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;
Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο το περασμένο σχολικό έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία...
Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
Σε μια ασαφή διατύπωση του προεδρικού διατάγματος για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία που αφορά τα παιδιά που στερούνται εγγράφων -τα οποία σαφώς δεν μπορούν να πάρουν από εμπόλεμες χώρες- «πάτησε» η...
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λουκέτα στην Παιδεία για να μείνουν έξω τα προσφυγόπουλα
Σύλλογοι γονέων-κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού σχολείου Λαμίας και του Δημοτικού και Γυμνασίου Μοσχοχωρίου προσπαθούν, με τη στήριξη εξωθεσμικών παραγόντων, να αποτρέψουν τη δημιουργία τάξεων ένταξης, με σειρά...
Λουκέτα στην Παιδεία για να μείνουν έξω τα προσφυγόπουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας