• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.5°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.3°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.8°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  65%

Τελειόφοιτοι χωρίς... δικαίωμα πτυχίου

 • A-
 • A+

Μια ιστορία που φαντάζει έως και απίθανη αλλά δυστυχώς είναι πραγματική, με πρωταγωνιστές 15 τελειόφοιτους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ηπείρου στην Πρέβεζα, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Παρ’ όλο που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις, οι 15 σπουδαστές δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους σχεδόν τρεις μήνες αφότου είχαν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Αποτέλεσμα αυτής της παράλογης ιστορίας είναι οι 15 απόφοιτοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, να μην μπορούν να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ούτε και να μπαρκάρουν.

Πώς ενεπλάκησαν οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης ΑΕΝ σ’ αυτή την ιστορία;

Οπως εξήγησαν κάποιοι από αυτούς στην «Εφ.Συν.», μετά το τέλος της εξεταστικής, στις 5 Ιουλίου 2016, και όταν ήρθε η ώρα 25 άτομα να παραλάβουν τα πτυχία τους, οι 15 βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν η αναπληρώτρια διευθύντρια της σχολής τούς ενημέρωσε ότι δεν δικαιούνται να λάβουν πτυχία γιατί οι πτυχιακές εργασίες τους είναι άκυρες.

Η εξήγηση για την ακυρότητα των πτυχιακών τους διά στόματος της διευθύντριας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη στους απόφοιτους:

Οι πτυχιακές εργασίες δόθηκαν από καθηγητές εργαστηριακών εφαρμογών (κατώτερης δηλαδή βαθμίδας) που βάσει του νόμου δεν είχαν δικαίωμα να το κάνουν -κάτι που ωστόσο δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι οι καθηγητές ούτε οι σπουδαστές, αλλά ούτε και η διευθύντρια της σχολής- ενώ θα έπρεπε να είχαν δοθεί από «επιστημονικούς», δηλαδή μόνιμους πλοιάρχους.

Ακέφαλη σχολή

Το υπουργείο Ναυτιλίας, μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, έστειλε σήμα στη διευθύντρια της σχολής, ορίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβουν πτυχιακές εργασίες και καθηγητές κατώτερων βαθμίδων και όχι μόνο επιστημονικοί, καθώς είναι γνωστές οι δυσκολίες με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε όλες τις ΑΕΝ της χώρας.

Παράλληλα οι σπουδαστές απευθύνθηκαν και στην Εισαγγελία Πρεβέζης, ωστόσο η διευθύντρια αρνούνταν πεισματικά να υπογράψει. Στο μεταξύ ο καιρός πέρασε, έληξε η σύμβασή της και η σχολή είναι ακέφαλη εδώ και μέρες.

Μοναδική ελπίδα, να γίνουν προσλήψεις -άγνωστο πότε- για να οριστεί διευθυντής.

Αυτή είναι η ιστορία των 15 αποφοίτων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, παλεύοντας τώρα για να αποκτήσουν τα πτυχία που δικαιούνται, χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να προσληφθούν ως ανθυποπλοίαρχοι.

«Εδώ και 2,5 μήνες ακούμε όλο υποσχέσεις, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό που μας ανήκει. Είμαστε σε τραγικό σημείο» λένε.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για το θέμα στον γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Γιάννη Θεοτοκά, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι σπουδαστές έχουν απόλυτο δίκιο και τόνισε ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και να πάρουν τα πτυχία τους την επόμενη εβδομάδα, θα περάσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Σοβαρές ελλείψεις

Το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο με τις ΑΕΝ και το προσωπικό σε αυτές, καθώς από τους 180 μόνιμους καθηγητές που υπηρετούσαν στις ΑΕΝ όλης της χώρας, τώρα έχουν απομείνει 60 μόνιμοι και οι υπόλοιποι προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι (ναυτοδιδάσκαλοι).

Ωστόσο εδώ έρχεται να προστεθεί ένα νέο πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι από τους ωρομίσθιους είναι συνταξιούχοι ναυτικοί (πλοίαρχοι και μηχανικοί) και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία εάν κάποιος επιλέξει να εργαστεί, κόβεται η σύνταξή του.

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη ναυτοδιδάσκαλοι υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ μπροστά στις νέες αυτές δυσκολίες, εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση ζητούν να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι ναυτοδιδάσκαλοι από τις προβλέψεις του νόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
100 μόνιμες θέσεις καθηγητών στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση
«Ανάσα ζωής» για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής,...
100 μόνιμες θέσεις καθηγητών στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρυθμίσεις-ανάσα για τη ναυτική εκπαίδευση
Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού τα οποία στην πλειονότητά τους προέκυψαν από τη μείωση οργανικών...
Ρυθμίσεις-ανάσα για τη ναυτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυο συμβάσεις για τρείς ΑΕΝ υπέγραψε ο Θ.Δρίτσας
Δυο συμβάσεις συνολικής αξίας 1.295.805 ευρώ για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Κύμης, Ηπείρου (Πρέβεζα) και Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι)...
Δυο συμβάσεις για τρείς ΑΕΝ υπέγραψε ο Θ.Δρίτσας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης
Η αναμενόμενη έναρξη της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης (ΝΕΚΕ) -τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας υπέγραψε τις σχετικές...
Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισιτήρια με 50% έκπτωση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Κρήτης
Εκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών που υπηρέτησαν το σχολικό έτος 2018-2019 σε σχολεία της Κρήτης ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας.
Εισιτήρια με 50% έκπτωση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, στόχος του υπ. Ναυτιλίας»
Βασικός στόχος της πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου χαρακτήρα και η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης κατά την επίσκεψή του...
«Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, στόχος του υπ. Ναυτιλίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας