• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Η Σύνοδος των προέδρων τους αποφάσισε τη μετονομασία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, επιχειρώντας να πιέσουν ασφυκτικά το υπουργείο Παιδείας ώστε να τροποποιήσει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση

EUROKINISSI/ ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Πρωτοστα-ΤΕΙ... στον αιφνιδιασμό

 • A-
 • A+

Σε ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ έχει παγιδευτεί η πρώτη νομοθετική απόπειρα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα ΤΕΙ, με την τελευταία τους κίνηση να μετονομαστούν αυτοβούλως σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, επιχειρούν να πιέσουν ασφυκτικά το υπουργείο ώστε να τροποποιήσει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά που, μεταξύ άλλων, περιορίζει δραστικά το ύψος των διδάκτρων.

Βέβαια, η μετονομασία ή πιο σωστά η μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμιο δεν είναι παρά μια κραυγαλέα μπλόφα. Δεν μπορεί με την απόφαση μόνο της διοίκησης ή του συλλογικού οργάνου των διοικήσεων (Σύνοδος) να αλλάξει ένα ΤΕΙ φυσιογνωμία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αυτό μπορεί να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) από το υπουργείο Παιδείας και ύστερα από πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ).

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση ελήφθη χθες, στο πλαίσιο της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ και υπό τις οδηγίες του πρωτοστάτη Μιχάλη Μπρατάκου, που την περασμένη Παρασκευή ανακήρυξε Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Αθήνας.

Μια απόφαση που λαμβάνεται με αφορμή μεν το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά αλλά και ενόψει όλων των μεγάλων αλλαγών που επίκεινται στον χώρο των ΑΕΙ.

Είναι γνωστή η πρόθεση για την ενοποίηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης με την έρευνα η οποία προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση των ΤΕΙ. Το πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου προβλέπει κατηγοριοποίηση των ΤΕΙ ύστερα από αξιολόγηση και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, αναβάθμισή τους σε Πανεπιστήμια ή υποβάθμισή τους σε αμιγώς τεχνολογικά ιδρύματα ή ακόμα και σε μεταδευτεροβάθμια.

Ομως, οι διοικήσεις των ΤΕΙ παίζουν με ένα γερό χαρτί. Η ίδια η αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την ανώτατη εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε συμφωνήσει στην προοπτική της μετονομασίας κατόπιν σχετικής πρότασης Μπρατάκου, που και τότε έγινε αιφνιδιαστικά και μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου επί του σχεδίου Γαβρόγλου.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε μια αέναη -όπως επιβεβαιώνεται διαρκώς- διαβούλευση μεταξύ υπουργού και Ιδρυμάτων, ΤΕΙ και Πανεπιστημίων.

Τα προσχέδια γράφονταν και ξαναγράφονταν μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή. Το τελικό κείμενο που τέθηκε πλέον στη διαβούλευση φέρει μια παρακινδυνευμένη διάταξη-δώρο στα ΤΕΙ. Προβλέπει την ανάληψη επίβλεψης διδακτορικής διατριβής από διδάσκοντες των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, αν το αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου. Προφανώς δεν ικανοποίησε αρκετά.

Η υπουργός εξακολουθεί να φαίνεται ανίσχυρη στους συνομιλητές της, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και βασικοί παράγοντες του πελατειακού δικτύου στον ευρύτερο χώρο.

Είναι προφανές πως τα ΤΕΙ δεν μπορούν αυτοβούλως να μετατραπούν σε Πανεπιστήμια και ακόμα περισσότερο να αρχίσουν να μοιράζουν αφειδώς διδακτορικά.

Το ίδιο προφανής είναι και η τακτική πίεσης που αυτά ακολουθούν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, σε κοινή πορεία μάλιστα με τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά το οποίο φαίνεται ότι θα αργήσει να φτάσει στη Βουλή. Στις 14 Οκτωβρίου, πάντως, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση.

Ρευστή περίοδος

Τα διακυβεύματα για τους ανθρώπους των ΤΕΙ είναι πολλά, αλληλένδετα και κρίσιμα. Το πρώτο είναι το σχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που βάζει φρένο στην άκριτη ανάπτυξη των σχετικών προγραμμάτων. Το δεύτερο αφορά το υπό ίδρυση Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο οποίο -καθ’ υπόδειξιν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- δεν προβλέπεται η συμμετοχή των ΤΕΙ. Τέλος, είναι η προοπτική του ενιαίου χώρου που περιλαμβάνει ένα γερό ξεσκαρτάρισμα στον ανομοιογενή αυτό χώρο.

Προς το παρόν, η αρμόδια υπουργός δεν απαντά. Ακόμα όχι, ανακοινώθηκε από συνεργάτες της. Θα περιμένει να λάβει στο γραφείο της τις σχετικές αποφάσεις των Συνελεύσεων και των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, όπως ανακοίνωσε η Σύνοδος; Θα περιμένει να δει αν θα κλιμακωθεί η πίεση μετά και την προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα που εξήγγειλαν οι πρόεδροι «αν μέχρι τις 13 Οκτωβρίου δεν εκδοθεί η ΠΥΣ για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού»;

Σε μια περίοδο τόσο ρευστή και μεταβατική, ίσως αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες άλλου είδους πιέσεις, λ.χ. του ενδεχόμενου ανασχηματισμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
240 εκατ. για την έρευνα
​Η δρομολόγηση του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας φαίνεται πολύ ελκυστικό εγχείρημα, και είναι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η ίδρυση ενός «ανεξάρτητου, ευέλικτου και αξιοκρατικού...
240 εκατ. για την έρευνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δημοκρατικό» επιχειρείν στο νέο Πανεπιστήμιο
Στο νέο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του εκδημοκρατισμού στη λειτουργία των ιδρυμάτων και της στροφής των ΑΕΙ-ΤΕΙ σε χρηματοδότηση μέσω των...
«Δημοκρατικό» επιχειρείν στο νέο Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση
Χωρίς αλλαγές στις ρυθμίσεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με μικρές αλλαγές στις διατάξεις για τα ΑΕΙ στις οποίες δεσπόζει η κατάργηση των Συμβουλίων και, τέλος, με το οριστικό σύστημα για τις...
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
​Με τρία εγχειρήματα, σε Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο, επιχειρεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Παιδείας την αναδιάταξη στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα δύο πρώτα δρομολογούνται ταχέως, το τρίτο...
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μπορεί 10 χρόνια τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μην κατάφερε να βρει μια θέση στη διεθνή σχετική κατάταξη ή τουλάχιστον στη λίστα ενδιαφέροντος αλλοδαπών ενδιαφερομένων, όμως η παραίτηση του προέδρου του το...
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας