• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

Παρά τις γνωστές δυσκολίες στην έρευνα υπάρχουν επιτυχίες. Επιτακτική η ανάγκη να αντιστραφεί η εκροή επιστημόνων στο εξωτερικό, σχολιάζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, που βρίσκεται στη λίστα

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Από ακαδημαϊκούς, καλά πάμε!

 • A-
 • A+

Εννέα Ελληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε ΑΕΙ της χώρας μας συγκαταλέγονται στην ετήσια λίστα Highly cited researchers 2016 περίπου 3.000 ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που συντάσσει ο οργανισμός Thomson Reuters.

Κριτήριο για να βρεθεί κάποιος ερευνητής στη λίστα είναι το εύρος των δημοσιεύσεών του και η απήχησή τους στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, δηλαδή όχι μόνο ο αριθμός των δημοσιεύσεων που παράγει, αλλά το πόσο συχνά οι δημοσιεύσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφικές αναφορές από τους συναδέλφους του σε όλο τον κόσμο.

Η λίστα του 2016 θα οριστικοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει συνολικά 3.266 ερευνητές. Η αντίστοιχη περσινή λίστα είχε επτά ελληνικές παρουσίες, ενώ, εάν συμπεριληφθούν και Ελληνες ερευνητές που βρίσκονται στο εξωτερικό ή κάποιοι ελληνικής καταγωγής, ο αριθμός ανεβαίνει στους 31.

Από τους εννέα ερευνητές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δύο προέρχονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τέσσερις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δύο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στη λίστα είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, από τον οποίο ζητήσαμε ένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη κατάταξη και τις προοπτικές της έρευνας στη χώρα μας: «Πρόκειται για μία από τις διάφορες σχετικές λίστες που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Υπάρχει υπερεκπροσώπηση των θετικών επιστημών, καθώς το έργο των ανθρωπιστικών επιστημών είναι δυσκολότερο να αξιολογηθεί.

»Το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική παρουσία παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν στην έρευνα είναι από μόνο του θετικό. Πρέπει να διατηρήσουμε ερευνητικές ομάδες και ερευνητές στη χώρα, π.χ. στον τομέα μου της ιατρικής, τόσο στη βασική όσο και στη μεταφραστική έρευνα, ώστε να καταφέρουν να δραστηριοποιηθούν εδώ νεότεροι συνάδελφοι.

»Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό είναι θετικές, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν χρηματοδότηση και υποδομές, ώστε να αντιστραφεί η αυξημένη εκροή ανθρώπινου δυναμικού στα χρόνια της κρίσης και να αξιοποιηθεί όλη αυτή η εμπειρία».

Στη λίστα συγκαταλέγεται και ο επίσης προερχόμενος από την Ιατρική του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής από το 2014 και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Η Δήμητρα Δαφερέρα, όπως και ο Μόσχος Πολυσίου, ομότιμος καθηγητής, ανήκουν στο δυναμικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενας από τους πιο σημαντικούς τομείς της έρευνάς τους είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας πάνω στα οποία έχουν πολλές σημαντικές δημοσιεύσεις ως ερευνητική ομάδα και τα οποία σε παλιότερη συνέντευξή τους έχουν χαρακτηρίσει αναξιοποίητο θησαυρό της Ελλάδας.

Από πλευράς ΑΠΘ, στη λίστα βρίσκεται ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Γιώργος Καραγιαννίδης.

Αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του αποτελούν τα τηλεπικοινωνιακά και τα μελλοντικά συστήματα κινητών, πλέον 5G. Ενα από τα πιο φιλόδοξα project πάνω στα οποία εργάζονται είναι τα κινητά που θα φορτίζουν χωρίς ρεύμα, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, την ώρα που ο χρήστης θα μιλάει.

Τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη λίστα έχει το ΕΜΠ. Συγκαταλέγονται ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και οι συνάδελφοί του από το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών Βαγγέλης Γιακουμής, Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
Το φαινόμενο της αντιγραφής στις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο αναπτύσσεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και της...
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταθερή προτίμηση σε Ιατρική και Νομική
Η εδραιωμένη πλέον πεποίθηση ότι κανένα πτυχίο δεν δημιουργεί βεβαιότητα επαγγελματικής αποκατάστασης και ότι η απασχόληση στο Δημόσιο έχει καταστεί «απαγορευμένος καρπός» σε συνδυασμό με το ότι κάθε πρόβλεψη...
Σταθερή προτίμηση σε Ιατρική και Νομική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ πάσχει νομιμότητας...»
Την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας «προς αποκατάσταση της αναγνωρισιμότητάς τους ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» ζητούν τα ΤΕΙ με αφορμή τον αποκλεισμό τους από τη Γενική Συνέλευση του υπό ίδρυση...
«Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ πάσχει νομιμότητας...»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
240 εκατ. για την έρευνα
​Η δρομολόγηση του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας φαίνεται πολύ ελκυστικό εγχείρημα, και είναι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η ίδρυση ενός «ανεξάρτητου, ευέλικτου και αξιοκρατικού...
240 εκατ. για την έρευνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»
Η «Εφ.Συν.» συνεχίζει σήμερα τον φάκελο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία» με μια συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ομότιμου καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου. Πιστεύει ότι το...
«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας