• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.2°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  6 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.3°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  49%

Η πληρέστερη στελέχωση των σχολείων εδώ και 30 χρόνια -κατά τον υπουργό και τον γ.γ. Παιδείας- δεν αποτυπώθηκε στην πραγματικότητα της πρώτης σχολικής μέρας καθώς προκύπτουν κενά

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...

 • A-
 • A+

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κατά τη διάρκεια του αγιασμού, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν χαιρετισμό προς όλους, τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς και να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στον στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας».

Παράλληλα, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, κ. Ιωάννης Παντής, δήλωσε ότι «ήταν ένας τεράστιος αγώνας δρόμου τους τελευταίους πέντε μήνες για να καταφέρουμε αυτό που τριάντα χρόνια δεν είχε γίνει, να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά».

Ανατολική Αττική

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία της Αν. Αττικής την πρώτη ημέρα του αγιασμού, που μας έστειλαν ο αιρετός Χρήστος Κανδηλώρος και η αναπληρώτρια αιρετή Βιολέττα Πατέλη, 31 τάξεις ξεκινούν τη σχολική χρονιά χωρίς δάσκαλο στην Αν. Αττική.

Συγκεκριμένα, μετά τις τοποθετήσεις στο ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής την Κυριακή 11/9 δασκάλων γενικής και ειδικής που προσλήφθηκαν στην Α’ φάση:

♦Τα κενά σε δασκάλους τάξης τη μέρα του αγιασμού είναι 30 (22 στην Α’ - 3ο Κερατέας, 4ο Κερατέας, 2 - 2ο Λαυρίου, 3ο Λαυρίου, Παλαιάς Φώκαιας, δύο - 1ο Πόρτο-Ράφτη, 2ο Πόρτο-Ράφτη, Σαρωνίδα, Αγ. Μαρίνα, Ν. Μάκρη, Κάτω Σούλι, 1o Βούλας, Βουλιαγμένη, 1ο Κερατέας, Αγ. Μαρίνα Κορωπίου, 2ο Κερατέας, Κουβαρά, 2ο Παλλήνης, Βαρνάβα, 1ο και 2ο Γέρακα, 4ο Παλλήνης) και οκτώ στη Β’ - 2 - 2ο Αυλώνα, 1o Αγ. Στέφανου, Ανοιξης, 7ο Αχαρνών, 18ο Αχαρνών, Χαλκουτσίου).

♦Υπάρχουν επίσης 29 Τμήματα Ενταξης (ΤΕ) - ειδικής αγωγής σε Δημοτικά (15 στην Α’ - Αγ. Μαρίνα Κορωπίου, 2ο Καλυβίων, 2ο Κερατέας, 3ο, 4ο, 5ο Κορωπίου, Π. Φώκαια, Σαρωνίδα, 2ο, 5ο, 6ο Αρτέμιδας, Βαρνάβα, Γραμματικού, 1ο, 2ο Ν. Μάκρης και 14 στη Β’ - 8ο, 11ο, 19ο, 28ο, 29ο Αχαρνών, Αγ. Στέφανου,1ο Δροσιάς, 3ο Διονύσου, Καλάμου, Μαρκόπουλο Ωρωπού, 1ο Ν. Παλατίων, Πολυδενδρίου, Συκαμίνου, Χαλκουτσίου) και εννέα ΤΕ σε νηπιαγωγεία (4 στην Α’ - 3ο Βάρης, 1ο Μαρκοπούλου, 1ο Π.Ρ, 2ο Μαραθώνα, 4ο Σπάτων και 5 στη Β’ - 15ο, 18ο, 23ο, 2 9ο Αχαρνών, Αγ. Στέφανου) που παραμένουν κενά, σύμφωνα με τα κενά όπως τα προσδιορίζει η Δ/νση.

Περικοπές θέσεων

Βέβαια, ο καθένας θα πει ότι η εικόνα κάλυψης με δασκάλους είναι σαφώς καλύτερη από άλλες χρονιές και στην Αν. Αττική, αλλά η πραγματική σύγκριση πρέπει να γίνει παίρνοντας υπόψη και την τεράστια κατάργηση θέσεων εργασίας στην Αν. Αττική όπως προέκυψαν από την υπουργική απόφαση για τον «νέο τύπο ενιαίου ολοήμερου σχολείου».

Εχουν περικοπεί πολύ πάνω από 100 θέσεις εργασίας στην Αν. Αττική (δάσκαλος ολοήμερου στα παλιού τύπου και σε ορισμένα μεγάλα σχολεία κ.λπ.).

Προσδιόρισαν, ουσιαστικά, μόνο τα κενά δασκάλων τάξεων, υπολογίζοντας ότι η λειτουργία των ολοήμερων θα γίνει με τα περισσεύματα των ωρών των εκπαιδευτικών από το πρωινό πρόγραμμα και καταργώντας τον έναν υπεύθυνο δάσκαλο για το ολοήμερο.

Αποκαλυπτικό είναι ότι ενώ πέρυσι δούλεψαν στην Αν. Αττική 422 δάσκαλοι αναπληρωτές όλη τη χρονιά, ακόμα και αν αφαιρέσουμε έναν μεγάλο αριθμό κενών που προέκυψαν από άδειες και απουσίες στη διάρκεια της χρονιάς, έχει τεράστια διαφορά με τα 210 κενά δασκάλους γενικής που προσδιόρισε και ζήτησε η Δ/νση για την κάλυψη όλων των αναγκών στην αρχή της φετινής χρονιάς.

Αυτό και μόνο αποτυπώνει την τεράστια περικοπή θέσεων εργασίας που προέκυψε από τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του υπουργείου. Σ’ αυτές τις περικοπές θέσεων πρέπει να προστεθεί και σημαντικός αριθμός υπεράριθμων τμημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Το στοίχημα για το αυτονόητο κερδήθηκε; 379 κενά στον Νομό Ηρακλείου

Στην άλλη άκρη της χώρας, στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον Σύλλογο ΠΕ του Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», «ακόμα και μετά τις αλχημείες του υπουργείου Παιδείας και τις αλλαγές που πραγματοποίησε στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης, τα προβλήματα παραμένουν.

Τα τεχνάσματα του υπουργού και η κατάργηση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, το οποίο εξοικονόμησε 60 διδακτικές ώρες από κάθε σχολείο και την πρόσληψη 3.500 λιγότερων εκπαιδευτικών, σε συνάρτηση με τις αλλαγές στο Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο έχουν συνέπεια τη φετινή σχολική χρονιά 6.000 συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί να οδηγηθούν στην ανεργία».

Παρ’ όλα αυτά απουσιάζουν ακόμα από τον Νομό Ηρακλείου 379 εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα: 162 Δάσκαλοι Παράλληλης Στήριξης, 41 Νηπιαγωγοί Παράλληλης Στήριξης, 21 Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, 7 Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής, 37 Γυμναστές, 39 Αγγλικών, 24 Εικαστικών, 29 Μουσικής, 19 Πληροφορικοί!

Οσον αφορά τα ολιγοθέσια σχολεία που άνοιξαν για τον αγιασμό, δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, αφού στα τριθέσια τοποθετήθηκαν δύο εκπαιδευτικοί και στα διθέσια ένας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι
Δεν επαρκούν οι διαθέσιμες πιστώσεις του υπ. Παιδείας για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πολλά σχολεία... απλώς θα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθ’...
Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν και φέτος τα πάγια κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας από τους 92.850 που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα...
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και...
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2016/17. Σύμφωνα με την Υ.Α., στην...
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτα απολύσεις και μετά διορισμοί!
Οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Είναι η δεύτερη...
Πρώτα απολύσεις και μετά διορισμοί!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρίχνουν στον Καιάδα σχολεία και καθηγητές
Μια πρόταση-διαφήμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση παραδόθηκε στον Νίκο Φίλη, που βασικό στοιχείο έχει την ολοκληρωτική αποψίλωση, από το εκπαιδευτικό τοπίο, των στοιχείων που συγκροτούσαν τη δημόσια...
Ρίχνουν στον Καιάδα σχολεία και καθηγητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας