• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 26.2°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.7°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 25.6°C
  1 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.0°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  74%

Των χθεσινών ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας για την ανάκληση των αδειών προηγήθηκε ανακοίνωση του Ομίλου Ξυνή, όπου γίνεται λόγος για ενορχηστρωμένη επίθεση από τα ΜΜΕ

«Λουκέτο» με καταγγελίες περί ανταγωνισμού

 • A-
 • A+

Κλείνουν οριστικά με αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του γενικού γραμματέα Διά βίου Μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου το Mediterranean College Βορείου Ελλάδος και το ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ, ένα από τα παλαιότερα ινστιτούτα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Των χθεσινών επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας για την ανάκληση των αδειών προηγήθηκε έντονη ανακοίνωση του Ομίλου Ξυνή, όπου γίνεται λόγος για ενορχηστρωμένη επίθεση από τα ΜΜΕ και στην οποία κατηγορείται ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ο οποίος φωτογραφίζεται ότι «είναι ταυτόχρονα κουμπάρος των ιδιοκτητών του ανταγωνιστικού μας ΙΕΚ».

Κι ενώ κορυφώνεται μια χρόνια διαμάχη ανταγωνιστικών ιδιωτικών ινστιτούτων, ενόψει και των εγγραφών της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η αγωνία μεταφέρεται στους δεκάδες σπουδαστές του Ομίλου Ξυνή αλλά και στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ανάκλησης της άδειας του κολεγίου Mediterranean Β. Ελλάδος, οι σπουδαστές του δικαιούνται επιστροφή των διδάκτρων είτε μετεγγραφή σε άλλο κολέγιο της προτίμησής τους.

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για τους σπουδαστές του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ, καθώς δικαιούνται είτε μετεγγραφή σε άλλο ιδιωτικό ΙΕΚ της περιοχής προτίμησής τους, όπου λειτουργεί τμήμα της ειδικότητάς τους, είτε δωρεάν μετεγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, εφόσον λειτουργούν αντίστοιχα τμήματα με την ειδικότητά τους.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, ανακαλούνται και οι άδειες των παρακάτω επιχειρήσεων του Ομίλου:

■ «Ι.Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ» στην «Πειραϊκή Εκπαιδευτική» Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα τον Πειραιά.

■ «Ι.Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ» στην «Εκπαιδευτική Βορείου Ελλάδος» Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

■ «Ι.Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ» στην «Εκπαιδευτική Νοτίων Προαστίων» Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα τη Γλυφάδα Αττικής.

Οι ανακλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Α973/19-07-2016 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Τα αρχεία των ανωτέρω ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, των οποίων ανακαλούνται οι άδειες, θα παραδοθούν, μερίμνη των διοικήσεών τους, εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, σε δημόσια ΙΕΚ.

Επισημαίνεται πως ο λόγος της ανάκλησης των συγκεκριμένων αδειών και όχι του συνόλου των επιχειρήσεων του Ομίλου Ξυνή είναι γιατί στα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα εμπλέκονται οι τρεις κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις συνιδιοκτήτες του Ομίλου, Κατερίνα Ξυνή, Αθηνά Ξυνή και Σοφοκλής Ξυνής.

Σε άλλες επιχειρήσεις του Ομίλου παρουσιάζεται διαφορετικός νόμιμος εκπρόσωπος και διαφορετική μετοχική σύνθεση, επομένως η Γενική Γραμματεία δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας καθώς δεν υπάρχει δικαστική εμπλοκή των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις λίγες μέρες πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, τον περασμένο Μάρτιο, παραιτήθηκαν από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, διατηρούν όμως το 99% του Ομίλου μέσω κυπριακής offshore εταιρείας.

«Χρειαζόμασταν απαραιτήτως τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη διοικητική πράξη» σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης, προσθέτοντας πως «αν υπήρχε σπουδή να βγει η απόφαση πολύ νωρίτερα -κάτι αδύνατο εξάλλου στους διοικητικούς χρόνους- θα ήταν σαν να βιαζόμαστε να δώσουμε αβάντα σε αυτούς που κατηγορούνται ακριβώς για την εναλλαγή των εταιρικών σχημάτων ώστε να προλάβουν να το κάνουν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

«Οι “δημοσιογράφοι” που υπογράφουν τα συκοφαντικά άρθρα αναφέρουν επίσης εντελώς εσφαλμένα ότι το ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ αλλάζει συστηματικά “σχήματα” προκειμένου να ξεφύγει από την “τσιμπίδα” του νόμου. Οι εταιρείες που λειτουργούν τα ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ ουδέποτε έχουν “κλείσει” ή αλλάξει μορφή με στόχο να υπεκφύγουν των υποχρεώσεών τους – οικονομικών ή άλλων, και όλες οι εύλογες μεταβολές στη νομική μορφή τους ή στις διοικήσεις τους στα τόσα έτη λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιηθεί για επιχειρηματικούς, διοικητικούς, λογιστικούς σκοπούς ή για λόγους κωλύματος στην εκτέλεση των καθηκόντων τους» αναφέρει η ανακοίνωση του Ομίλου ΞΥΝΗ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε κολέγια και ΙΕΚ, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με όλα τα αδειοδοτημένα ιδρύματα (η επικαιροποίηση γίνεται ανά διετία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διασπορά αντιδράσεων με διαβούλευση εις τριπλούν
Υστερα από πυρετώδη προετοιμασία, αλλά και μελέτη όλων των προηγούμενων διαλόγων για το πολυβασανισμένο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το υπουργείο Παιδείας κατέληξε σ’ ένα τριμερές σχήμα που περιλαμβάνει μια...
Διασπορά αντιδράσεων με διαβούλευση εις τριπλούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον υπόδικο καθηγητή
Ο Αγγ. Συρίγος δεν θυμόταν την εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τον υπουργό όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον υπόδικο καθηγητή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές εναντίωσης στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με το κείμενο υπογραφών που υπογράφεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να κοντεύει τις 5.000 υπογραφές.
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
Αναβολή για τις 19 Μαρτίου πήρε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του ν....
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επίθεση με γροθιές σε καθηγητή του ΕΜΠ
Καταδίκασε με όλους τους τόνους ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου το περιστατικό τού προ ολίγων ημερών ξυλοδαρμού πανεπιστημιακού στο ΕΜΠ, κατά το οποίο διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου δέχτηκαν...
Επίθεση με γροθιές σε καθηγητή του ΕΜΠ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας