• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  3 BF
  63%

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι

EUROKINISSI

Την Τρίτη οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών

 • A-
 • A+

Εχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς η πρώτη φάση προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.

Η πρώτη φάση των προσλήψεων αφορά τη γενική και ειδική αγωγή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μπορεί να φτάσει στις 14.000 προσλήψεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τμήματα υποδοχής για τα παιδιά προσφύγων θα απορροφήσουν συνολικά 800 αναπληρωτές οι οποίοι θα προσληφθούν στη δεύτερη φάση, στα τέλη Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Μπράτη, ώς τη Δευτέρα το μεσημέρι θα αποσταλούν τα κενά δασκάλων-νηπιαγωγών και όλων των ειδικοτήτων ΠΕ στο υπουργείο, με στόχο να πραγματοποιηθεί η α) φάση των προσλήψεων αναπληρωτών την Τρίτη 6 του Σεπτέμβρη.

Εξυπακούεται ότι ώς τότε θα πρέπει να έχει γίνει η κύρωση των πινάκων από το ΑΣΕΠ.

Η κατανομή των πιστώσεων ανά κλάδο θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα και θα είναι συνάρτηση των κενών που υπάρχουν και του ποσοστού που θα καλυφθεί.

Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί για ΠΕ και ΔΕ για γενική και ειδική αγωγή, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό φτάνουν τις 21.000.

Εξ αυτών 15.000 από το ΕΣΠΑ, 3.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 3.000 από το ΠΔΕ.

Οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.

Οσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123).

Παράλληλα, 7.274 εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών έκαναν αίτηση.

Συγκεκριμένα έγιναν 3.807 αιτήσεις εκπαιδευτικών Αγγλικής ΠΕ06.00, 1.708 αιτήσεις εκπαιδευτικών Γαλλικής ΠΕ05.00, 1.301 αιτήσεις εκπαιδευτικών Γερμανικής ΠΕ07.00, 329 αιτήσεις εκπαιδευτικών Ιταλικής ΠΕ34.00 και 129 αιτήσεις ΠΕ40.00 εκπαιδευτικών Ισπανικής.

Για να υπάρχει μια εικόνα της αναλογίας αιτήσεων–προσλήψεων, ας δούμε τι συμβαίνει στο θέμα αυτό, για παράδειγμα, με την πολυπληθέστερη ειδικότητα, τους φιλολόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι αιτήσεις τους φέτος έφτασαν τις 21.942 έναντι των 20.765 το σχολικό έτος που πέρασε.

Είχαμε δηλαδή 1.177 νέες σε μια ειδικότητα όπου οι προσλήψεις έφτασαν πέρσι σε περίπου 830, δηλαδή, περίπου 20.000 δεν εργάστηκαν ως αναπληρωτές.

Τη νέα σχολική χρονιά θα προσληφθούν και φιλόλογοι για την εκπαίδευση των προσφύγων, ωστόσο την ίδια ώρα θα απαιτούνται λιγότεροι φιλόλογοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από πέρσι καθώς έχουμε μείωση των ωρών των φιλολογικών μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα τα σχολεία ανοίγουν φορτωμένα παλιά και νέα προβλήματα που γεννήθηκαν και γεννιούνται στο έδαφος των επιλογών των μνημονιακών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Επτά χρόνια διάλυσης του δημόσιου σχολείου είναι το αντίτιμο από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που σε κάθε περίπτωση παρουσιάζονται ως «μονόδρομος».

Υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, πολυπληθή τμήματα, εκπαιδευτικό προσωπικό μετακινούμενο σε πολλά σχολεία, συνεχείς αλλαγές σε ταξικότερη κατεύθυνση στο περιεχόμενο σπουδών, ανυπαρξία διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών κ.λπ.

Την περασμένη χρονιά το υπουργείο «πέτυχε» -καταργώντας τους υπεύθυνους εργαστηρίων, μειώνοντας τις ώρες μαθημάτων στο Γυμνάσιο, αλλάζοντας τα ωρολόγια προγράμματα και τις αναθέσεις στα ΕΠΑΛ κ.α.- να δημιουργήσει παντού πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς ως συνέχεια στη συγχώνευση 2.000 σχολικών μονάδων την περίοδο που υπουργός Παιδείας ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου και στη 2ωρη αύξηση του ωραρίου που επέβαλε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, με βάση τα μνημόνια το 2013 για να εξοικονομηθούν χρήματα από τον πενιχρότατο προϋπολογισμό για την Παιδεία.

«Πλεονάζοντες»

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες το υπουργείο αποφάσισε να αποστείλει εγκύκλιο για την τοποθέτηση των «πλεοναζόντων» στη διάθεση της διοίκησης της εκπαίδευσης και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία σε 2 μόλις μέρες!

Το ζήτημα-στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας είναι απλό: θέλει να αποσπάσει τη συναίνεση της κοινής γνώμης σε μια πλασματική εικόνα ότι «θα λειτουργήσουν τα σχολεία δίχως προβλήματα», φέρνοντας τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων, αφού έως 2/9 θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις και 5/9 να έχουν σταλεί κενά και πλεονάσματα στις Περιφέρειες.

Κι αυτά, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, δηλαδή ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο για καιρό, οι μαθητές μέχρι τον Νοέμβριο θα αλλάζουν καθηγητές, σε ένα μήνα τα σχολεία θα ψάχνουν προσωπικό να καλύψουν τα νέα κενά που θα έχουν προκύψει, ενώ είναι αδύνατον για τα ΕΠΑΛ να έχουν τελειώσει τις εγγραφές τους 15-16/9.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Να δεις τι σου ’χω για μετά...
Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ακάλυπτες τις 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, εξαιτίας γραφειοκρατικού «λάθους». Οταν τελικά προσληφθούν οι περίπου 12.000 αναπληρωτές θα κληθούν να δουλέψουν περισσότερες...
Να δεις τι σου ’χω για μετά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι κι αν δεν έχουν τα παιδιά δασκάλους; Εχουν βιβλία...
Σαν... φάρσα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς: θριαμβολογίες για την έγκαιρη παράδοση βιβλίων στους μαθητές, την ώρα που...
Τι κι αν δεν έχουν τα παιδιά δασκάλους; Εχουν βιβλία...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τράπεζα Θεμάτων: αδικαιολόγητες αντιδράσεις για μια σωστή απόφαση
Οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου δεν θα δώσουν φέτος εξετάσεις με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία καταργείται, ενώ σταματούν και οι εξετάσεις που θα προσμετρώνται σε ποσοστό για την είσοδο στο...
Τράπεζα Θεμάτων: αδικαιολόγητες αντιδράσεις για μια σωστή απόφαση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το «φάντασμα» Πισσαρίδη συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη σχολική εκπαίδευση
Πραγματικό εφιάλτη για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους αποτελεί το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» της λεγόμενης Επιτροπής Πισσαρίδη.
Το «φάντασμα» Πισσαρίδη συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη σχολική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η 10η εντολή της Εκθεσης Πισσαρίδη, η Κεραμέως και οι «συνταγές» για την εκπαίδευση
Oι περισσότεροι εκ των συντελεστών της Έκθεσης έχουν περάσει από όλες τις περιστρεφόμενες πόρτες πολιτικής, τεχνοκρατίας, βαθέως κράτους, επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και οικονομικών λόμπι.
Η 10η εντολή της Εκθεσης Πισσαρίδη, η Κεραμέως και οι «συνταγές» για την εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας