• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  80%

ΟΙΕΛΕ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τα εργασιακά θέματα, δίνοντας βαρύτητα στον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της Παιδείας

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα 5 προαπαιτούμενατων εκπαιδευτικών

 • A-
 • A+

Τις εξελίξεις στην Παιδεία και τα εργασιακά θέματα συζήτησαν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, ύστερα από κάλεσμα της ΟΙΕΛΕ, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης του συγκεκριμένου κοινωνικού αγαθού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, Μιχάλης Κουρουτός, τόνισε τη σημασία της νομοθετικής ρύθμισης «για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στον χώρο και την επαναφορά των στοιχειωδών ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», με τον Θανάση Κικινή, πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), να υποστηρίζει με τη σειρά του τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που «σε μια περίοδο που βάλλονται γενικώς τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών κατατίθεται μια ρύθμιση που διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».

Η Ελένη Ζωγραφάκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη ένταξης κεντρικών, υπερεθνικών ζητημάτων, όπως η προστασία του δημόσιου αγαθού της Παιδείας από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, στη λογική των τριών ομοσπονδιών.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη του Οργανισμού οφείλουν να προβούν σε άμεσες νομοθετικές ενέργειες εποπτείας και ρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της χωρίς όριο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού και να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, οι πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών συνυπογράφουν την ανακοίνωση με την οποία τονίζουν την ανάγκη οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση:

1. Να εγγυώνται τη διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση (όπως αντίστοιχα πρέπει να συμβαίνει και στη δημόσια).

2. Να προστατεύουν το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας από φαινόμενα ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία.

3. Να θέτουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας τα ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

4. Να βάζουν φραγμό στα φαινόμενα μαύρης εργασίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

5. Να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, να θεσμοθετούν και να εξασφαλίζουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και παράλληλα να αναβαθμίζουν τον ρόλο τους και την επιστημονική τους θέση.

«Είναι απαραίτητο σε μια εποχή διαχρονικής εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από την πλευρά της πολιτείας κι εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην επίτευξη του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, όλος ο πολιτικός κόσμος να συμφωνήσει ότι η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση.

Υστερα από τη γραπτή παρέμβαση για υπερψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση του πρώην προέδρου της Βουλής και υπουργού Παιδείας, Απόστολου Κακλαμάνη, η ΓΣΕΕ από την πλευρά της τοποθετείται υπέρ της ψήφισης της προωθούμενης ρύθμισης.

«Θεωρούμε ότι η προς ψήφιση ρύθμιση αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, επαναφέρει την εποπτεία της πολιτείας σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών, διασφαλίζει την παρεχόμενη ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και τη νομιμότητα της έκδοσης τίτλων από ιδιωτικούς φορείς και εξυπηρετεί εν γένει το δημόσιο συμφέρον.

»Η καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης εργασίας, φοροδιαφυγής και αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού που είχαν οξυνθεί το προηγούμενο διάστημα είναι ευθύνη του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η εξασφάλιση όρων διαφάνειας και ισονομίας στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί όρο για την παρεμπόδιση γιγάντωσης των ήδη οξυμένων κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων», αναφέρει η ΓΣΕΕ στη χθεσινή της ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ ο τομέας Παιδείας του κόμματος είχε ταχθεί υπέρ, η ανακοίνωση που εκδόθηκε...
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
Χωρίς αυτούς, πολλά σχολεία δεν θα άνοιγαν τον Σεπτέμβριο. Κάθε χρόνο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν τον εαυτό τους, σε διαφορετικό σημείο της χώρας, με μισθούς πείνας, αντιμέτωποι με εξωφρενικά...
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα
Ενα πρώτο βήμα προς τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την Πολιτεία αποτελεί η χθεσινή εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για...
Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οξυνση ανισοτήτων στην Εκπαίδευση
Επιδείνωση της ήδη άσχημης εικόνας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζει η Ετήσια Εκθεση για την Εκπαίδευση 2015 του Κέντρου...
Οξυνση ανισοτήτων στην Εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το «λόμπι» που χτυπά τον υπουργό Παιδείας
Τους πραγματικούς στόχους πίσω από την κίνηση της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» κόντρα στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και το πολυνομοσχέδιο, επιχειρεί να αναδείξει με...
Το «λόμπι» που χτυπά τον υπουργό Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Αμέσως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το ΣτΕ αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ και έκτακτου προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας