• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.8°C / 0.6°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 5.1°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / 0.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -7.6°C / -4.9°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.8°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.1°C
  8 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.3°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.5°C / 1.2°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  54%

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει

EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μετεγγραφές «αξίας» 8.000 μορίων

 • A-
 • A+

Την εβδομάδα αυτή αναμένεται να ανακοινωθούν οι προθεσμίες για τις εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας θα αρχίσει η διαδικασία για τις μετεγγραφές.

Φέτος, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα κληθούν να υποβάλουν σε πρώτη φάση ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους.

Η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 Οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας οφείλουν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή προεγγραφής, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους.

Για την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιούν τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που είχαν για το μηχανογραφικό τους δελτίο.

 Στη συνέχεια, οι προεγγραφέντες επιτυχόντες οφείλουν να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος επιτυχίας τους με ταχυμεταφορά ή αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι από φέτος, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, καταργείται η «υποβολή ευκρινούς φωτοαντιγράφου του τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δηλαδή απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης, το οποίο μέχρι πέρυσι ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων.

 Για την ολοκλήρωση της εγγραφής, η γραμματεία του τμήματος ή της σχολής ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η γραμματεία δύναται αιτιολογημένα να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.

Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Η νέα διαδικασία εγγραφών αναμένεται να επισπεύσει και τη διαδικασία των μετεγγραφών που ακολουθεί ώστε οι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή να μη χρειαστεί να περιμένουν μήνες μέχρις ότου μετακινηθούν στο Ανώτατο Ιδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια (ωστόσο ο αριθμός των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα):

Εισόδημα (ατομικό ή κατά κεφαλήν):

■ μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως μόρια 5

■ από 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως μόρια 4

■ από 6.001 μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως μόρια 3

■ ορφανός/ή και από τους δύο γονείς μόρια 3

■ μέλος πολύτεκνης οικογένειας μόρια 2

■ μέλος τρίτεκνης οικογένειας μόρια 1

■ αδελφός/ή φοιτητής σε άλλη πόλη μόρια 1

■ αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις μόρια 1

■ συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67% μόρια 1

■ ορφανός/ή από τον έναν γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας μόρια 1.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν 46 τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ μη αντίστοιχα, από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή εφόσον κάποιος εισαχθεί εκεί. Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β’ 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β’ 639 21/4/2015.

Πρόσβαση σε σχολές με λιγότερα μόρια

Τη δυνατότητα να εισαχθούν, μέσω της διαδικασίας μετεγγραφών, με πολύ χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σε κεντρικά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους έχουν φέτος οι υποψήφιοι που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρείται κάθε χρόνο μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα 2.000-3.000 ακόμη και τα 8.000 μόρια.

Το πιο ακραίο παράδειγμα που παρατηρήθηκε φέτος στα Πανεπιστήμια αφορά τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης). Η βάση για την Αθήνα έφτασε τα 19.999 μόρια ενώ στο αντίστοιχο της Ξάνθης στα 11.965, με τη διαφορά, δηλαδή, να φτάνει τα 8.034 μόρια.

Ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης παρουσιάστηκαν σε πολλά τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα Τμήματα Πληροφορικής, Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πολιτικών Μηχανικών κ.λπ.

Στα τεχνολογικά ιδρύματα, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφηκε φέτος στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανολόγων Μηχανικών όπου η διαφορά έφτασε τα 8.034 και 6.573 μόρια αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, οι όποιες προσπάθειες ανάπτυξης πολλών περιφερειακών τμημάτων υπονομεύονται καίρια από μια «ύπουλη» αιμορραγία φοιτητών τους προς ομοειδείς σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σε καθεστώς συρρίκνωσης του αριθμού των φοιτητών τους βρίσκονται πολλά τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Ιονίου και Πελοποννήσου.

Αιτίες αιμορραγίας

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς λόγω του συστήματος των μετεγγραφών φοιτητών σε άλλα Πανεπιστήμια μειώνεται δραματικά ο -ούτως ή άλλως- μικρός αριθμός φοιτητών στο Πανεπιστήμιο.

Αιτία; Η ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, το τρομακτικό έλλειμμα σε εστίες, εστιατόρια και η ανεπάρκεια σε βιβλιοθήκες, εργαστήρια υπολογιστών, σπουδαστήρια, αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας που ακυρώνουν τη «δωρεάν» ανώτατη εκπαίδευση, ερημώνουν μέσω των μετεγγραφών τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας διογκώνοντας εκρηκτικά τα κεντρικά.

Το ΥΠΠΕΘ κατά καιρούς επισημαίνει ότι «ο νόμος για τις μεταγραφές αδικεί τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, γιατί ενώ περνάει ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών στα περιφερειακά, στη συνέχεια κάνοντας χρήση των κοινωνικών κριτηρίων για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και μια σειρά άλλων περιπτώσεων, μεγάλος αριθμός φοιτητών, που πέρασε στην επαρχία, την εγκαταλείπει και μεταγράφεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Τι κάνει για να λύσει το πρόβλημα; Αυξάνει τις θέσεις εισακτέων σε σχολές της Περιφέρειας, προβάλλοντας μια δήθεν πολιτική ανακούφισης των περιφερειακών Πανεπιστημίων που χειμάζονται και των τοπικών αγορών που λυγίζουν, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η κίνηση αυτή, καθώς δεν συνοδεύεται με αύξηση των δαπανών για σίτιση και στέγαση των φιλοξενούμενων φοιτητών, στην ουσία, δεν αποτελεί παρά εικονικό προσκλητήριο σε ανεπιθύμητους καλεσμένους, καθώς αυξάνονται οι θέσεις που μένουν ακάλυπτες!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο γόρδιος δεσμός των μετεγγραφών φοιτητών
Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ποια πρόσθετα κριτήρια θέλει να εισαγάγει το υπουργείο Παιδείας και ποια είναι για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όπου δεν είναι δυνατή η...
Ο γόρδιος δεσμός των μετεγγραφών φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από τη σφαιρική γνώση στις «χρήσιμες» δεξιότητες
Εχει γίνει κανόνας, σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, η ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος μπροστά στην πραγματικότητα της «παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης» και της «παγκόσμιας κοινωνίας των...
Από τη σφαιρική γνώση στις «χρήσιμες» δεξιότητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
Με πρόθεση να περιοριστεί στο ήμισυ η μείωση των εισακτέων αποφασίζεται σήμερα ο τελικός αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ όπου θα γίνει η ανακατανομή των θέσεων. Μετά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών που προκάλεσε η...
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενας στους τρεις φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές
Το διάστημα 2003-2015 διπλασιάστηκε ο αριθμός των φοιτητών οι οποίοι έχουν τελειώσει τα κανονικά εξάμηνα σπουδών και δεν έχουν πάρει πτυχίο. Το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ μειώθηκε από 25.000 σε 15.000 (το...
Ενας στους τρεις φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξετάσεις τον Ιούνιο, μόνο με το νέο σύστημα...
Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του θα ενημερώσει τους υποψηφίους για το χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία θα πραγματοποιηθεί...
Εξετάσεις τον Ιούνιο, μόνο με το νέο σύστημα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας