• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.2°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.4°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 20.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 17.6°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.4°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η επιλογή για την τριτοβάθμια να γίνεται με ευθύνη του του σχολείου

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Εργαζόμαστε για ένα νέο σύστημα επιλογής στην Τριτοβάθμια»

 • A-
 • A+

Την ανάγκη αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί το Λύκειο και κυρίως οι δύο τελευταίες τάξεις, προκειμένου η επιλογή για την τριτοβάθμια να γίνεται με ευθύνη του σχολείου.

«Έχουμε συνείδηση ότι το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας.

»Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου.

»Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου. Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από  διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις» ανέφερε σήμερα ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να μιλήσει για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, διαδικασία η οποία υποστηρίζει ότι θα κυλήσει ομαλά, καθώς η Πολιτεία έχει φροντίσει να προετοιμαστεί εγκαίρως, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των κενών:

«Τα σχολεία ανοίγουν με όλες τις καλές προϋποθέσεις, με τους αναπληρωτές που έχουμε ήδη προκηρύξει, περίπου 21.000 θέσεις, καθώς επίσης και με την έγκαιρη προετοιμασία για να καλυφθούν τα κενά, που παραδοσιακά την τελευταία τριακονταετία εμφανίζονται το Σεπτέμβριο στα σχολεία και δυστυχώς καλύπτονται, αν καλύπτονται, πολύ αργότερα. Η προετοιμασία μας αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά, ει δυνατόν, από την πρώτη μέρα. Και σ΄ αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, Γιάννης Παντής, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα από τη σύγκριση των φετινών αποτελεσμάτων με εκείνα προηγούμενων χρόνων, καθώς πρόκειται για διαφορετικά συστήματα εξέτασης.

Ιδιαίτερη έμφαση, ωστόσο, έδωσε στο γεγονός ότι οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, προσέλκυσαν πολλούς υποψήφιους, καθώς επίσης και ότι μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των υποψηφίων για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ριζικές αλλαγές στα Θρησκευτικά που εισάγονται από φέτος
Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.) όλων των σχολικών βαθμίδων που εφαρμόζει φέτος το υπουργείο Παιδείας φέρνει ριζικές αλλαγές στα Θρησκευτικά, με τους διδάσκοντες να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη...
Οι ριζικές αλλαγές στα Θρησκευτικά που εισάγονται από φέτος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποψήφιοι με εξεταστικές... εκκρεμότητες
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός χιλιάδων αποφοίτων του Λυκείου που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 μια θέση στα ΑΕΙ. Ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποιο...
Υποψήφιοι με εξεταστικές... εκκρεμότητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προτάσεις τροπολογίας από ΣΥΡΙΖΑ για Τράπεζα Θεμάτων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Οι επικεφαλής τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη κατέθεσαν, χθες, δύο προτάσεις τροπολογιών σχετικά με τη μη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων,...
Προτάσεις τροπολογίας από ΣΥΡΙΖΑ για Τράπεζα Θεμάτων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.»
Το υπουργείο αναφέρει ότι ο αριθμός των συγγραμμάτων ξεπέρασε το ένα εκ. και επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας, που λέει ότι ναι μεν τα βιβλία έχουν φύγει από τους εκδοτικούς οίκους αλλά εκκρεμεί η παραλαβή τους.
Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας