• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 19.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.1°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.4°C / 18.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.8°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  50%

Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε το κείμενο γιατί «πρέπει να φύγει ο Φίλης».

Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης

 • A-
 • A+

Δίνουν και παίρνουν τα πολιτικά παιχνίδια με αφορμή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», όπου συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο κατατίθεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, άλλαξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ομολογώντας παράλληλα την επιθυμία του να «ρίξει» τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος με ανακοίνωσή του εμφανιζόταν να ζητά την απόσυρση της προωθούμενης ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας, με την οποία επανέρχεται η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας.

Με μια άκρως νεοφιλελεύθερη ρητορική, η ανακοίνωση καταφέρεται ενάντια στη ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων:

«Φιλοεργοδοτικοί»

«Κατά την προσφιλή του τακτική, ο υπουργός Παιδείας ακυρώνει τον διάλογο και την όποια προσπάθεια συναίνεσης. Με συνεχείς ιδεοληψίες απέναντι στην αριστεία, στη λειτουργία των προτύπων, την υποτροφία στους άριστους και σε κάθε μορφή αξιολόγησης, αφού υποβάθμισε το δημόσιο ολοήμερο σχολείο, προχωρά και στην αποδόμηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. [...] Η ρύθμιση για τα Ιδιωτικά Σχολεία παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με αντιλήψεις που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα».

Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «φιλεργοδοτική ανακοίνωση», με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Κουρουτό, και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ να πραγματοποιούν συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και τον Πάρη Βεντήρη, ζητώντας εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης, καθώς πριν από μερικές βδομάδες, σε συνάντηση του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με τον Τομέα Παιδείας του κόμματος, είχε εκφραστεί διαφορετική άποψη σχετικά με τα αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε ήταν διαφορετική από αυτήν που είχε συντάξει ο Δ. Κωνσταντόπουλος, με τον Π. Βεντήρη να αναλαμβάνει την «πατρότητά» της λέγοντας:

«Εγώ έφτιαξα την ανακοίνωση με το Κόμμα. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση, αλλά δεν θέλουμε να την υποστηρίξουμε, διότι έτσι θα στηρίξουμε τον Φίλη, ο οποίος πρέπει να φύγει!».

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ ότι στην προσπάθειά του να προωθήσει τα εργασιακά ζητήματα του κλάδου στηρίζει τον υπουργό Παιδείας.

Κύκλοι της ΟΙΕΛΕ παρομοιάζουν το ΠΑΣΟΚ με «νεοφιλελεύθερη ουρά της Ν.Δ.», κάνοντας λόγο για διχασμό εντός του κόμματος, ισχυρισμός ο οποίος έχει βάση εάν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ, που στην πλειονότητά της προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η ΟΙΕΛΕ και χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα περιμένουμε να δούμε με πράξεις στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον ή αν έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από τον κόσμο της εργασίας, συντασσόμενο με τις πιο ακραίες, νεοφιλελεύθερες απόψεις των εργοδοτών, απόψεις που σήμερα καταδικάζονται από το σύνολο της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ.

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για «παρηκμασμένο δικομματισμό» που λειτουργεί ως «χορηγός των σχολαρχών» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να διασφαλισθεί εκπαιδευτική ισότητα για τους μαθητές και αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

«Με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση κατοχυρώνονται στοιχειώδη δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα οποία απορρέουν από το Σύνταγμα και είχαν αναγνωρισθεί από το 1977, από την τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με υπουργό Παιδείας τον Γ. Ράλλη, μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Τα δικαιώματα αυτά, που κατοχύρωναν την αξιοπιστία του ιδιωτικού σχολείου, καταργήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο, χωρίς να το έχει ζητήσει ρητά η τρόικα».

Οι... χορηγοί

Ο κ. Φίλης τόνισε επίσης πως «το Σύνταγμα αναγνωρίζει τη δημόσια εποπτεία στο σύνολο της εκπαίδευσης -δημόσιας ή ιδιωτικής- γιατί με τον τρόπο αυτό το κράτος εγγυάται το μίνιμουμ ποιότητας όλων των σχολείων. Ανάλογες ρυθμίσεις υφίστανται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κατοχυρώνονται επίσης τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων νεότερων εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάζονται στα φροντιστήρια, συνήθως σε συνθήκες μαύρης εργασίας, που ορισμένες φορές συμβαδίζει με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

»Αυτές τις στοιχειώδεις, ευρωπαϊκές μάλιστα, αρχές αρνούνται να υποστηρίξουν στη χώρα μας τα κόμματα του παρηκμασμένου δικοματισμού, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που συμπεριφέρονται ως χορηγοί της νεοφιλελεύθερης συντεχνίας των σχολαρχών. Αλλωστε, με την απαξιωτική ρητορική των δύο κομμάτων για τη δημόσια εκπαίδευση, ως συνέχεια της αγοραίας λογικής τους για το σύνολο της Παιδείας (για πελάτες-μαθητές έχει μιλήσει στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης), επιβεβαιώνεται αυτή η αιμομικτική σχέση τους με τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και ανομία, στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

»Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, διασφαλίζοντας κανόνες εκπαιδευτικής ισότητας για τους μαθητές και στοιχειώδη αξιοπρέπεια για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Οσοι αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά σχολεία ως σούπερ μάρκετ καλό είναι να εγκαταλείψουν την υστερική επίθεσή τους περί... μπολσεβικοποίησης και να αλλάξουν εγκαίρως άποψη!» καταλήγει ο υπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικά για το άρθρο 28. Οπως προκύπτει, η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι...
Οι θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα
Ενα πρώτο βήμα προς τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την Πολιτεία αποτελεί η χθεσινή εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για...
Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2016/17. Σύμφωνα με την Υ.Α., στην...
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασυνέπειες στις μεταθέσεις
Εκπαιδευτικοί ΑμεΑ, που έχουν διοριστεί με τον νόμο για τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς, δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση ως ανάπηροι, καθώς το Π.Δ. που ορίζει τις μεταθέσεις αναφέρει όλες κι όλες έντεκα παθήσεις,...
Ασυνέπειες στις μεταθέσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 5 προαπαιτούμενατων εκπαιδευτικών
​Τις εξελίξεις στην Παιδεία και τα εργασιακά θέματα συζήτησαν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε εν όψει της ψήφισης του...
Τα 5 προαπαιτούμενατων εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας