• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  4 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.4°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%

Εγκύκλιος του υπ. Παιδείας απεστάλη στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για άμεσο έλεγχο των στοιχείων άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων

Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα

 • A-
 • A+

Ενα πρώτο βήμα προς τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την Πολιτεία αποτελεί η χθεσινή εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για άμεση διεξαγωγή ελέγχων των στοιχείων άδειας ίδρυσης των ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες του Δημοσίου, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα πρέπει να εξακριβώσουν:

1. Αν ιδιωτικά σχολεία της περιοχής εποπτείας τους, που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα όταν τα σχολεία αδειοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του ν. 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε από άρθρο του ν. 4264/2014 και αντικαταστάθηκε με άρθρο του ν. 4278/2014, έλαβαν τελικά άδεια με νέους ιδιοκτήτες, που προσκόμισαν τα δικαιολογητικά που προβλέπονταν από τις κείμενες διατάξεις, στον ίδιο χώρο με τους ίδιους μαθητές.

2. Αν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού με τους παλαιούς ιδιοκτήτες.

3. Αν η νομική μορφή με την οποία λειτουργούν -φορολογικά και ασφαλιστικά- τα σχολεία συμπίπτει με αυτήν της αδειοδότησής τους από το ΥΠΠΕΘ.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να λάβουν υπόψη τυχόν αίτημα των ιδιοκτητών για αλλαγή της νομικής μορφής του σχολείου τους, που υποβλήθηκε στην υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο από τις αποφάσεις αδειοδότησής τους από το ΥΠΠΕΘ.

4. Αν από τον έλεγχο που διεξαχθεί διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, να προχωρήσουν στην άμεση άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία.

5. Αν οι παραβάσεις που διαπιστωθούν υπερβαίνουν τα όρια δικαιοδοσίας τους, να αποστείλουν σχετική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΕΘ, προκειμένου να ασκηθεί αρμοδίως ο πειθαρχικός έλεγχος.

Οι διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να διεξαγάγουν τους ελέγχους και να αποστείλουν τη σχετική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έως την 31η Ιουλίου 2016.

«Ολοι αυτοί που χρησιμοποιούσαν την κομπίνα με την αλλαγή εταιρείας προκειμένου να μην καταβάλλουν φόρους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, να μη δίνουν στους εκπαιδευτικούς μήνες δεδουλευμένων αποδοχών που τους χρωστούσαν και να απολύουν μαζικά παλιούς εκπαιδευτικούς θα έρθουν επιτέλους προ των ευθυνών τους.

»Κάποιοι από αυτούς είχαν μάλιστα το θράσος να μηνύσουν εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, επειδή η Ομοσπονδία μας πάλεψε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θα συνεχίσουν άραγε τώρα τους παλικαρισμούς;» μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Αντιδράσεις

«Ο κ. Φίλης και η ΟΙΕΛΕ σε αγαστή συνεργασία βάζουν μπρος τα σχέδιά τους να πλήξουν την ιδιωτική εκπαίδευση. Απλά ακολουθούν πιστά την τακτική του Γκέμπελς, που είναι πασίγνωστη σε όλους: ο ένας καταγγέλλει, ο άλλος νομοθετεί. Ο νόμος του Αρβανιτόπουλου δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον υπουργό να αναζητήσει τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των σχολείων.

»Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ουδέποτε ενεπλάκησαν στην αδειοδότηση σχολείων. Για ποιο λόγο λοιπόν ο υπουργός Παιδείας τους εμπλέκει; Για να σηκώσει σκόνη και να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα! Ανησυχεί επειδή τα ιδιωτικά σχολεία αυξάνουν συνεχώς το μαθητικό τους δυναμικό. Και αυτό δεν μπορεί ιδεολογικά να το συγχωρήσει στον εαυτό του», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ ο τομέας Παιδείας του κόμματος είχε ταχθεί υπέρ, η ανακοίνωση που εκδόθηκε...
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικά για το άρθρο 28. Οπως προκύπτει, η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι...
Οι θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
Χωρίς αυτούς, πολλά σχολεία δεν θα άνοιγαν τον Σεπτέμβριο. Κάθε χρόνο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν τον εαυτό τους, σε διαφορετικό σημείο της χώρας, με μισθούς πείνας, αντιμέτωποι με εξωφρενικά...
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, σχολίασε τις προτάσεις του Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση....
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας