• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 29.0°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.1°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 28.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  75%

O υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Κόφτης» και στο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

 • A-
 • A+

Τη θέσπιση εξονυχιστικών ελέγχων, καθώς και αυστηρών κριτηρίων και προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προωθεί με τροπολογία που κατέθεσε, χθες, ο υπουργός Παιδείας. Είναι πρόκληση, είπε ο Νίκος Φίλης, το ποσό των 60.000.000 ευρώ ετησίως που δαπανάται στα συγγράμματα των ΑΕΙ, για να συμπληρώσει ότι στόχος της παρέμβασης είναι «το ποσό που θα εξοικονομηθεί να διατεθεί στη φοιτητική μέριμνα».

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση διαδραμάτισε η τεράστια μείωση του προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ. «Ο μειωμένος κατά 66.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος προϋπολογισμός του ΥΠΠΕΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση καθιστά πλέον αδήριτη τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στην κοστολόγηση των διανεμόμενων συγγραμμάτων, τόνισε ο κ. Φίλης στη Βουλή, για να προσθέσει ότι το ισχύον σύστημα δεν παρέχει ικανοποιητικό έλεγχο.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η δωρεάν διανομή 42.000 τίτλων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (ενεργοί τίτλοι περί τις 16.000, που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες), με ετήσιο κόστος περί τα 60 εκατ. ευρώ σε έναν συνολικό αριθμό 2.120.000 εντύπων βιβλίων που διανέμονται σε 230.000 φοιτητές, αποτελεί οργανωτική και λειτουργική πρόκληση για κάθε διοικητικό σύστημα».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, αντί για τον υπολογισμό του κόστους κάθε συγγράμματος, η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης θα ελέγχει τη διαμόρφωση της τιμής με βάση την ΚΥΑ κοστολόγησης, προσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, επακριβώς τα κριτήρια για την υπαγωγή του διδακτικού βιβλίου στην κατηγορία «ιατρικό-μαθηματικό-τεχνικό-τέχνης-μουσικής», την αναγκαιότητα για τετραχρωμία και όλους τους παράγοντες μείωσης του κόστους.

Η Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων θα ελέγχει τη διαμόρφωση του κόστους από διαφορετική αφετηρία, με ελέγχους της κοστολόγησης και του κόστους των διανεμόμενων τίτλων καθεμιάς από τις εκδοτικές επιχειρήσεις και θα επιλύει διαφωνίες μεταξύ των εκδοτών και της Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης.

Στην ίδια πολυτροπολογία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τις κρατικές υποτροφίες, αλλαγές σε πρόσφατη ρύθμιση για τα εκλεκτορικά κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ΕΑΠ, τροποποιείται το καθεστώς απασχόλησης του συνεργαζόμενου διδακτικού προσωπικού, αφού αντί των τρίχρονων προβλέπονται και συμβάσεις για «μικρότερο του ενός ακαδημαϊκού έτους χρονικό διάστημα», ενώ προβλέπεται η διάθεση έως και 20% των διδάκτρων («συμμετοχή των φοιτητών») για δαπάνες ανάπτυξης και λειτουργίας του Ιδρύματος.

Σε ό,τι αφορά τις υποτροφίες, διευρύνεται το βαθμολογικό κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές. Αντί του βαθμού «8,51 σε κλίμακα βαθμολογίας 0-10», πλέον δικαίωμα υποτροφίας δικαιούνται και όσοι έχουν βαθμολογηθεί με «λίαν καλώς».

Οπως αιτιολογεί το υπουργείο, «η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίησή της και περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών προπτυχιακών φοιτητών, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανωτέρω υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51.

Παράλληλα μπορεί να υπάρξει αδυναμία χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακόμα, διορθώνεται πρόσφατη διάταξη σχετικά με τη συγκρότηση των εκλεκτορικών, με την επαναφορά 11μελών σωμάτων σε ΑΕΙ με λιγότερα από 40 μέλη ΔΕΠ και 15μελών σε μεγαλύτερα Ιδρύματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βήμα στους εκδότες
Ο διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους εκδότες υπήρξε κενός ουσίας και άνευ αποτελέσματος. H νέα απόφασή του υπουργείο άλλαζε άρδην το καθεστώς, το οποίο αφορά την κοστολόγηση των πανεπιστημιακών...
Βήμα στους εκδότες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι έτοιμο προς κατάθεση, αλλά ακόμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί η αίσια πορεία του προς τη Βουλή, καθώς κομίζει όλα όσα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των...
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
Η συμμετοχή ή μη των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων και η θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συσσώρευσης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), βάσει της ευρωπαϊκής Διακήρυξης της Μπολόνια,...
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποκλιμάκωση της έντασης για τα συγγράμματα
Με σφραγίδα, πλέον, η ανακωχή ανάμεσα στους εκδότες και το υπουργείο Παιδείας, μετά την ανταλλαγή πυρών για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και την καθυστέρηση πληρωμών. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκδοτών...
Αποκλιμάκωση της έντασης για τα συγγράμματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το όνομά του μπορεί ακόμα να ξενίζει, αλλά με την ατζέντα του πολύ γρήγορα θα αναχθεί σε βασικό παράγοντα εξελίξεων στον χώρο της Εκπαίδευσης...
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας