• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.6°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  96%

Την παρέμβαση Φίλη για άρση του αποκλεισμού του από τη Γ.Σ. τους Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας ζητούν οι διοικητές των ιδρυμάτων

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

«Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ πάσχει νομιμότητας...»

 • A-
 • A+

Την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας «προς αποκατάσταση της αναγνωρισιμότητάς τους ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» ζητούν τα ΤΕΙ με αφορμή τον αποκλεισμό τους από τη Γενική Συνέλευση του υπό ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας, όπως ανέδειξε σε σχετικό ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.».

«Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ είναι αντιδεοντολογικός, πάσχει νομιμότητας και γι’ αυτό, άμεσα, πριν την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, ζητούμε την παρέμβασή σας» αναφέρει σε επιστολή της προς τον Νίκο Φίλη η τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, η οποία, παράλληλα, ζητεί να μάθει γενικότερα τις προθέσεις του υπουργείου για το μέλλον των Ιδρυμάτων.

»Οπως επισημαίνει, «οι συνεχείς ασάφειες, αποκλεισμοί και διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται σε κάθε νομοθέτημα που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση ή τη Δημόσια Διοίκηση (ΠΕ, ΤΕ) ή τη μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων προκαλούν κρίση στην ταυτότητα και το status των Ιδρυμάτων».

Να σημειωθεί ότι στο άρθρο 7 αρ. 2 τού υπό ψήφιση σχετικού σχεδίου νόμου, που αναφέρεται στα όργανα διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ, οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ απουσιάζουν από τη Γενική Συνέλευση, σε αντίθεση με τα Πανεπιστήμια και τους τεχνολογικούς φορείς, που εκπροσωπούνται –το καθένα– με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος.

Στο έτερο όργανο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, όπως και στη διαδικασία εκλογής του διευθυντή, δεν τίθεται τέτοιος περιορισμός.

Η δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ είναι ευρύτερη καθώς, όπως τονίζεται στην ίδια επιστολή, «η μεροληπτική αντιμετώπιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα ξεκίνησε από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, με τη συμμετοχή ενός μόνον εκπροσώπου τους, και συνεχίζεται σήμερα με τον παντελή αποκλεισμό τους από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ, αποδεικνύοντας ότι η Πολιτεία οδηγείται σε ακύρωση της φυσιογνωμίας των ΤΕΙ ως ΑΕΙ, όπως αυτή έχει διά τεσσάρων νόμων καθοριστεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Πάντως, οι διοικήσεις των ΤΕΙ έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για την αιτία παρά για το αποτέλεσμα του αποκλεισμού τους από το ΕΛΙΔΕΚ.

Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», πρόκειται για όρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος της προίκας του Ιδρύματος (180 από τα 245 εκατ. ευρώ).

Δεν κρίνει, προς το παρόν, ικανοποιητική και σταθερή την ακαδημαϊκή τους επίδοση. Αλλωστε, ο αν. υπουργός Ερευνας, χωρίς να το διαψεύδει, σε επιστολή του μας ανέφερε: «Ευελπιστούμε ότι μετά την τελική διαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Παιδείας θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
240 εκατ. για την έρευνα
​Η δρομολόγηση του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας φαίνεται πολύ ελκυστικό εγχείρημα, και είναι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η ίδρυση ενός «ανεξάρτητου, ευέλικτου και αξιοκρατικού...
240 εκατ. για την έρευνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δημοκρατικό» επιχειρείν στο νέο Πανεπιστήμιο
Στο νέο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του εκδημοκρατισμού στη λειτουργία των ιδρυμάτων και της στροφής των ΑΕΙ-ΤΕΙ σε χρηματοδότηση μέσω των...
«Δημοκρατικό» επιχειρείν στο νέο Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μια επιστολή και μια απάντηση
Ο κ. Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Ερευνας & Καινοτομίας, μας έστειλε επιστολή σχετικά με το χθεσινό μας ρεπορτάζ «240 εκατ. για την έρευνα» την οποία και δημοσιεύουμε.
Μια επιστολή και μια απάντηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύο δρόμοι για τα νέα ΤΕΙ
Εκφράζοντας «προσωπική και όχι κυβερνητική» άποψη, η αναπλ. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, στην προχθεσινή σύνοδο των πρυτάνεων, έδειξε τις δύο επιλογές της προωθούμενης μεταρρύθμισης: ενοποίηση (;)...
Δύο δρόμοι για τα νέα ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεπιστήμια χωρίς εργολάβους;
Αν κάτι θετικό προέκυψε από τη σύνοδο των πρυτάνεων, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας, ήταν η δήλωση του Νίκου Φίλη «να φύγουμε από το ακριβό εργολαβικό μοντέλο και να οδηγηθούμε σε φτηνότερες και...
Πανεπιστήμια χωρίς εργολάβους;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας