• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.8°C / 16.2°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 12.5°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.5°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.5°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  0 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 13.4°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  95%

7.000-8.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί φέτος

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Nέα διαδικασία, νέοι όροι, λιγότερες προσλήψεις

 • A-
 • A+

Δεκάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» αναμένοντας από μέρα σε μέρα την πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας για την κατάθεση των αιτήσεων πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οσον αφορά την εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών, οι πίνακες φέτος -με βάση νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα- τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο θα εξετάσει και τις ενστάσεις.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (Ν. 4395/2016 «Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού», ΦΕΚ 110/Α/8-6-2016), «οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), οι οποίοι καταρτίζονται από το υπουργείο Παιδείας, για το σχολικό έτος 2016-2017, υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Επιπλέον, για το σχολικό έτος 2016-2017 ο έλεγχος των ενστάσεων επί των ανωτέρω πινάκων υπόκειται στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ».

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας, είναι δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών.

Η υπουργική απόφαση που θα περιέχει την προκήρυξη πρέπει υποχρεωτικά να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, οπότε η διαδικασία καθυστερεί ακόμη και το πιθανότερο είναι να εκδοθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τελικά οι εγκύκλιοι -λόγω διαδικαστικών προβλημάτων- θα είναι ξεχωριστές για τη γενική και την ειδική αγωγή.

Πρώτα θα εκδοθεί της γενικής και θα ακολουθήσει της ειδικής. Στην εγκύκλιο ορίζονται οι προθεσμίες, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος ελέγχου τους, ο αριθμός των δηλώσεων προτίμησης, ηδιαδικασία κατάρτισης και οριστικοποίησης των πινάκων αναπληρωτών και ωρομισθίων, τα όργανα πρόσληψης και τοποθέτησης.

Ηλεκτρονική διαδικασία

Φέτος οι αιτήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο opsyd.sch.gr. Για τη διαδικασία εγγραφής απαιτείται προσωπικός λογαριασμός πρόσβασης στο Taxisnet.

Εάν ο υποψήφιος δεν έχει προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στην αρμόδια ΔΟΥ για την έκδοσή τους. Δικαιολογητικά θα κατατίθενται μέχρι τη λήξη των αιτήσεων και μετά δεν θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή, καθώς η επίβλεψη από το ΑΣΕΠ καθιστά πολύ αυστηρές τις διαδικασίες.

Οσον αφορά το σύστημα ΟΠΣΥΔ, πλέον ζητάει οι αναπληρωτές να δηλώνουν μια οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης όπου θα καταθέτουν τα χαρτιά τους αν χρειαστεί. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός σε ποιο μέρος πρέπει να δηλωθεί. Σε όποιo επιθυμεί ο καθένας.

Δύο επιπλέον νέα στοιχεία είναι αφενός ότι η δήλωση δήμου και δημοτολογίου αφορά μόνο τους πολυτέκνους, οπότε και αφαιρέθηκε ως επιλογή από τους υπόλοιπους, και αφετέρου ότι η προϋπηρεσία δασκάλων σε προσφυγικές δομές δεν θα μετρήσει στους πίνακες αναπληρωτών για όσους ενδιαφέρονται.

Παράλληλα, το επόμενο σχολικό έτος δεν θα ισχύει η ποινή του διετούς αποκλεισμού για όσους αναπληρωτές δεν αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν.

Ωστόσο, επειδή φέτος η εν λόγω ρύθμιση είναι σε ισχύ, αναμένεται περίπου 600 εκπαιδευτικοί να τεθούν εκτός του δικαιώματος αίτησης αναπληρωτή, με τους περισσότερους εξ αυτών να ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εν λόγω αναπληρωτές που είτε παραιτήθηκαν είτε δεν ανέλαβαν υπηρεσία μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να εργαστούν ως ωρομίσθιοι. Σημειώνουμε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο ο αριθμός των αναπληρωτών που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ήταν 438.

Φέτος, οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι σαφώς λιγότερες από την περσινή χρονιά.

Θυμίζουμε ότι το σχολικό έτος 2015-16 προσλήφθηκαν από το Νηπιαγωγείο ώς το Λύκειο περίπου 22.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (διαφόρων κατηγοριών), ενώ έμειναν και περίπου 3.000 κενά.

Αν σε αυτούς τους αριθμούς προστεθούν και οι εκπαιδευτικοί που παραιτήθηκαν λόγω συνταξιοδότησης, ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών κενών ξεπερνάει τις 26.000.

Οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας «εξοικονομούν», σε πρώτη φάση, σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μορφωτικών αναγκών, περίπου 7.000-8.000 εκπαιδευτικούς από το Νηπιαγωγείο ώς το Λύκειο.

Το καμπανάκι δεν χτυπά μόνο για τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν χωρίς δουλειά, αλλά και για τους μόνιμους που δεν θα καλύπτουν ωράριο σε ένα σχολείο ή θα καταργηθεί η ειδικότητά τους.

Ηδη επιχειρείται να «σφίξουν» οι μαθητές στα τμήματα, να «ελαστικοποιηθούν» ακόμη περισσότερο οι εκπαιδευτικοί, να «ξεχειλώσουν» οι αναθέσεις μαθημάτων. Γιατί, όπως επαναλαμβάνεται μονότονα, «βρισκόμαστε σε κρίση» και «όλοι πρέπει να προσφέρουν τον οβολό τους» στην προσπάθεια να κρατηθεί γερά δεμένο στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη, των περικοπών και των μηδενικών διορισμών το δημόσιο σχολείο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση μόλις 1.350 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οργανικές θέσεις

Στην τελική φάση βρίσκεται, σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, κ. Δημήτρη Μπράτη, η σύσταση σε σχολεία των 1.686 οργανικών θέσεων των κοινών ειδικοτήτων.

Είναι θέμα ημερών η δημοσίευση της σχετικής απόφασης και είναι βέβαιο ότι θα δοθούν για τις τοποθετήσεις που θα κάνουν τα ΠΥΣΠΕ, μετά τις μεταθέσεις. Προσπάθεια γίνεται και για τη σύσταση, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, των 2.198 οργανικών θέσεων των μη κοινών ειδικοτήτων, χωρίς όμως ώς τώρα να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργουελικό εργασιακό τοπίο στην εκπαίδευση
Οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στον ίδιο χώρο, τις οποίες επιβάλλει κατά κόρον η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς, αποσκοπούν στο να παγιωθούν σταδιακά οι χειρότερες για όλους ως φυσικό γεγονός, ενώ στο...
Οργουελικό εργασιακό τοπίο στην εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταγόνα στον ωκεανό οι μόνιμοι διορισμοί!
Την ώρα που οι κενές θέσεις φτάνουν περίπου τις 60.000, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τις 5.250 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει για το 2021 ● Οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών θα ξεπεράσουν φέτος τις 8.000.
Σταγόνα στον ωκεανό οι μόνιμοι διορισμοί!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν και φέτος τα πάγια κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας από τους 92.850 που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα...
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και...
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ατζέντα του Κώστα Γαβρόγλου
Με την «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Παιδείας, με τον Κώστα Γαβρόγλου να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Παιδείας, αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία....
Η ατζέντα του Κώστα Γαβρόγλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας