Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
8+1 αλλαγές σε Γυμνάσια και Λύκεια

Πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά, θύματα βίας, εμπορίας και βασανιστηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν, υπενθυμίζει η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων | EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

8+1 αλλαγές σε Γυμνάσια και Λύκεια

  • A-
  • A+

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Παιδείας μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχεδιάζει αλλαγές σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Μάλιστα, σχετικά με τις αλλαγές αυτές που θα έρθουν με υπουργική απόφαση μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για ενημέρωση σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.

Στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση θα γίνουν κάποιες πρώτες αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα.

Οι αλλαγές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αφορούν:

Εξετάσεις Γυμνασίου

 Μείωση διδακτικών ωρών Γυμνασίου-Λυκείου

Αλλαγές στο ωρολόγιο και το αναλυτικό πρόγραμμα

«Ανοιγμα» των αναθέσεων μαθημάτων σε διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών

Θέσπιση ώρας συνεδρίασης συλλόγου διδασκόντων

Αύξηση του διδακτικού χρόνου

Μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται γραπτά

Περικοπές και αναμόρφωση της διδακτέας ύλης

Πιλοτικά από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17 η βαθμολογία του μαθητή θα συνοδεύεται και από περιγραφική αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει:

◼ Οσον αφορά το Γυμνάσιο, αντί για τρία τρίμηνα θα έχουμε δύο τετράμηνα. Εξετάσεις θα γίνονται στο τέλος του πρώτου τετραμήνου και στο τέλος του σχολικού έτους. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε 4-6 μαθήματα.

◼ Παράλληλα, από τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο τα Αρχαία Ελληνικά (από το πρωτότυπο) θα γίνονται 2 ώρες από 3 και τα Νέα Ελληνικά θα γίνονται 3 ώρες από 2. (Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2005 η διδασκαλία των Αρχαίων από το πρωτότυπο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αυξήθηκε κατά μία ώρα την εβδομάδα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και κατά δύο ώρες στην Α’ τάξη του Λυκείου και ξεκίνησε η διδασκαλία τους και στην Γ’ τάξη του Λυκείου για μία ώρα την εβδομάδα.)

◼ Το ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μειώνεται κατά τρεις ώρες εβδομαδιαίως.

◼ «Κόβεται» η ερευνητική εργασία (project) ως αυτοτελές αντικείμενο και ενσωματώνεται στη διδακτική των κανονικών μαθημάτων. Ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση αν και ποιο μάθημα θα μειωθεί επίσης καθώς η αφαίρεση του project δεν είναι αρκετή για να μειωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά 3 ώρες (από τις 35 στις 32).

◼ Θα υπάρξουν περικοπές και αναμόρφωση της διδακτέας ύλης. (Το ΙΕΠ ολοκληρώνει μια σειρά παιδαγωγικών και διδακτικών οδηγιών που θα στείλει στους εκπαιδευτικούς εντός του Ιουνίου.)

◼ Το διδακτικό έτος επεκτείνεται και μαθήματα γίνονται μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

◼ «Ανοίγουν» οι αναθέσεις μαθημάτων σε διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών: π.χ., οι καθηγητές των Γραφικών Τεχνών θα μπορούν να κάνουν και καλλιτεχνικά μαθήματα στο Δημοτικό και οι καθηγητές των επιστημών υγείας θα μπορούν να διδάσκουν στην ευέλικτη ζώνη στο Δημοτικό.

◼ Θεσμοθετούνται συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων μετά το τέλος του σχολικού χρόνου (μετά τη 1.15 το μεσημέρι) σε τακτά διαστήματα.

Μια πρώτη παρατήρηση που αφορά τις συνέπειες των αλλαγών αυτών στην εξοικονόμηση προσωπικού:

Με τη μείωση του ωρολόγιου προγράμματος κατά τρεις ώρες την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια εξοικονομούνται πάνω από 2.000 καθηγητές.

Αν ο αριθμός αυτός προστεθεί στους εκπαιδευτικούς που από τη νέα σχολική χρονιά δεν θα έχουν μείωση ωραρίου ως υπεύθυνοι στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής (φυσικοί, χημικοί, καθηγητές Πληροφορικής), τότε ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που εξοικονομούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση φτάνει στις 3.000.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να κάνει μόνιμους διορισμούς, υπερκαλύπτει τον αριθμό των καθηγητών που φεύγουν φέτος με σύνταξη και παράλληλα μειώνει την ανάγκη για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών κατά 1.500 περίπου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι... παραχαράξεις του ΟΟΣΑ στρώνουν τον δρόμο των μνημονίων
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Πόσο αξιόπιστος είναι ο... οικουμενικός αξιολογητής των εκπαιδευτικών συστημάτων; Είναι πολιτικά ουδέτερες οι τεχνοκρατικές...
Οι... παραχαράξεις του ΟΟΣΑ στρώνουν τον δρόμο των μνημονίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»
Η «Εφ.Συν.» συνεχίζει σήμερα τον φάκελο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία» με μια συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της...
«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»