• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.0°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 10.2°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.6°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.9°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  73%

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Λιάκος, εμφανίζεται πανέτοιμος και δεν βλέπει λόγους καθυστέρησης ή τροποποίησης των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι προτάσεις και οι προτεραιότητες

 • A-
 • A+

Με χρονοδιάγραμμα, προτεραιότητες και σίγουρα χωρίς βιασύνη θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μια επισήμανση που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη από τους κύκλους του υπουργείου μετά την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου.

«Ο ένας κύκλος έκλεισε. Τώρα η ηγεσία του υπουργείου θα επεξεργαστεί τις προτάσεις, θα αποσαφηνίσει θέσεις και θα προσδιορίσει προτεραιότητες». Αυτή είναι η απάντηση στελεχών του υπουργείου όταν ρωτώνται για την ατζέντα των αποφάσεων, τον ρόλο του ΕΣΥΠ, που ξεκινά οσονούπω, και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

Για τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με τους επικεφαλής των επιτροπών τονίζεται ότι εκεί «θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, ποια θα είναι άμεσα, ποια μεσοπρόθεσμα και ποια μακροπρόθεσμα».

Με άλλα λόγια, γρήγορη προώθηση θα έχουν επείγοντα προβλήματα και αναγκαίες ρυθμίσεις κυρίως σε σχέση με την επόμενη σχολική χρονιά.

Για παράδειγμα, το Γυμνάσιο. Δεν θα γίνει από τώρα τετραετές, αφού απαιτείται χρόνος για έναν καλό νέο σχεδιασμό όλης της Δευτεροβάθμιας, αλλά θα γίνουν οι εφικτές αλλαγές που έχουν ήδη αναγγελθεί και αφορούν τη μείωση της ύλης, την κατάργηση των επαναληπτικών (τριμηνιαίων) εξετάσεων και τις πρώτες παρεμβάσεις σε αναλυτικά προγράμματα και βιβλία.

Από την άλλη, δεν θεωρείται απίθανο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις. Ισως και μια διαδικασία προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας, όχι όμως απαραίτητα για όλα τα επίμαχα θέματα, εκτός κι αν η διαβούλευση –που δεν έχει λήξει, παρά την αντίθετη αρχικά εικόνα– οδηγήσει σε πεδία σύγκλισης.

Πράγμα δύσκολο, ειδικά για την αναμόρφωση των ΤΕΙ ή το εξεταστικό.

Οι πιέσεις

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι πανταχόθεν πιέσεις και οι έντονες αντιδράσεις έχουν επιβραδύνει πολύ τον επιχειρούμενο ανασχεδιασμό, ενώ για το εξεταστικό, μόνον ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντωνης Λιάκος εμφανίζεται πανέτοιμος και δεν βλέπει λόγους καθυστέρησης ή τροποποίησης των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί ακόμα και εκ των συμμετεχόντων στις επιτροπές.

Εξού και η άτυπη συνέντευξή του, χθες, προς τους δημοσιογράφους προκειμένου να εξηγήσει καλύτερα το εξεταστικό που προτείνει. Βέβαια, έσπευσε να επισημάνει το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν θα ισχύσουν από του χρόνου οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξει το υπουργείο βάσει των κειμένων της Επιτροπής.

Ωστόσο, με τη φιλοδοξία και τον αέρα του προέδρου της Επιτροπής μίλησε για το όραμά του. Είπε ότι πρόκειται για ένα τρίπτυχο που συνίσταται στην αναμόρφωση του Λυκείου, την εισαγωγή συντελεστή βαρύτητας όσον αφορά τις προτεραιότητες για την επιλογή σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κινητικότητα μεταξύ πανεπιστημίων.

Κομβικό σημείο, οι αξιόπιστες ενδοσχολικές εξετάσεις που θα αντικαταστήσουν τις πανελλαδικές. «Με τις εξετάσεις αυτές, οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό εξετάσεων και αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο να συγκροτούν τα κριτήριά τους για τους υποψήφιους», είπε.

Τι θα κάνει το ΕΣΥΠ μέσα σε όλα αυτά; «Είναι φόρουμ διαρκούς διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς», απαντούν στελέχη του υπουργείου. «Μπορεί να ξεκινήσει με τα διαθέσιμα κείμενα και ανάλογα με τις προτεραιότητες του υπουργείου θα τροφοδοτείται με αποσαφηνισμένες θέσεις», συμπληρώνουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
Με πρόθεση να περιοριστεί στο ήμισυ η μείωση των εισακτέων αποφασίζεται σήμερα ο τελικός αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ όπου θα γίνει η ανακατανομή των θέσεων. Μετά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών που προκάλεσε η...
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ
​Οξύνεται η ένταση στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενόψει του τελικού σχεδίου συγχώνευσης των τμημάτων τους προκειμένου να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική δομή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αναβολές...
Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας