Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από τη μάχη της αφίσας στα άδεια τραπεζάκια

Το Bloco της Φιλοσοφικής

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΙΧΑΗΛ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη μάχη της αφίσας στα άδεια τραπεζάκια

  • A-
  • A+

Σήμερα διεξάγονται οι λιγότερο συζητημένες φοιτητικές εκλογές των τελευταίων ετών. Παλιότερα αποτελούσαν γεγονός με αντίκτυπο και στην κεντρική πολιτική σκηνή και οι ετοιμασίες των παρατάξεων ξεκινούσαν μήνες πριν.

Δινόταν «μάχη» για το πού θα στηθούν τα τραπεζάκια, πού θα μπουν οι αφίσες, διεξάγονταν μεγάλα πάρτι και... «εξαφανίζονταν» κάλπες. Φέτος το κλίμα είναι υποτονικό και προβλέπεται αύξηση της αποχής, απόρροια -όπως μας είπαν φοιτητές- και του γενικότερου κλίματος απογοήτευσης από τις πολιτικές εξελίξεις.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε σε τρεις μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές (Νομική και Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, Πάντειο), όπου επικρατούσε σχετική ηρεμία και μόνο οι αφίσες θυμίζουν εκλογές. Συζητήσαμε με εκπροσώπους παρατάξεων, αλλά και φοιτητές που δεν θα ψηφίσουν, σε μία προσπάθεια ακτινογράφησης της αποχής.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Κατεβαίνει στις εκλογές με το σύνθημα «Βουλιάξτε τους φελλούς», που είχε χρησιμοποιήσει το 1986 απέναντι στο κραταιό τότε ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ΔΑΠ ζητά το πανεπιστήμιο να απαλλαγεί από πρακτικές που το κρατάνε στο παρελθόν και χαρακτηρίζει αναγκαία τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ώστε τα πανεπιστήμια να ανασάνουν οικονομικά.

ΠΚΣ. Δεύτερη ήρθε πέρυσι (σ.σ. σύμφωνα με όλες τις παρατάξεις, καθώς ανακοινώνουν ξεχωριστά αποτελέσματα) η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμά της ζητά από τους φοιτητές να την ενισχύσουν, για να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., το «sucess story» αλά Τσίπρα και τον μονόδρομο των μονοπωλίων και της Ε.Ε.

ΠΑΣΠ. Βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2012 και μετά και αποτελεί ερώτημα εάν θα μπορέσει να κρατήσει δυνάμεις. Πάντως, σε ορισμένες σχολές παραμένει υπολογίσιμη.

«Είμαστε πολυσυλλεκτικοί και προβάλλουμε διεκδικήσεις σε συγκεκριμένα φοιτητικά ζητήματα, είμαστε γενικά κατά των καταλήψεων, αλλά συμμετέχουμε για σοβαρά θέματα όπως το “σχέδιο Αθηνά” και οι διαγραφές παλιότερα», μας λέει ο Δημήτρης, τεταρτοετής φοιτητής στο Ιστορικό Αρχαιολογικό και γραμματέας της ΠΑΣΠ Φιλοσοφικής.

ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΔΙΝ. Μαζί κατεβαίνουν σε πολλές σχολές η ΑΡΕΝ, που δεν είναι πλέον η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συστήνεται ως αυτόνομο φοιτητικό σχήμα στον χώρο της Αριστεράς, σχήματα της ΕΑΑΚ και του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας (ΑΡΔΙΝ).

«Γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς στα πανεπιστήμια. Είναι σημαντική ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Η νεολαία αποτελεί πυριτιδαποθήκη, οι όποιες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ξεκινούσαν από εκεί. Η πρότασή μας δεν είναι μόνο όχι στη ΔΑΠ και το μνημόνιο, αλλά η οικοδόμηση της κοινωνίας και του πανεπιστημίου των αναγκών και των ονείρων μας», ακούμε από τον Λευτέρη, μέλος της ΑΡΕΝ στη Νομική.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κινούνται επίσης οι Αγωνιστικές Κινήσεις, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ (μ-λ) και διαφωνούν με την παραπάνω σύμπραξη, θεωρώντας την «εμπόριο ενότητας» με στόχο τον «εκβιασμό των αριστερών συνειδήσεων».

BLOCO. Πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη είναι το δίκτυο σχημάτων ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποια μέλη του Bloco είναι και στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με όλες τις επιλογές. Κατεβαίνουμε στους περισσότερους συλλόγους πανελλαδικά και στόχος είναι να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή. Θέλουμε να υπάρξει σύνδεση του προγράμματος σπουδών με την κοινωνία και όχι την αγορά.

»Σε όσους μας εξισώνουν με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ απαντάμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε το ίδιο, γιατί θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και όχι την αποπολιτικοποίηση, θέλουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, υπερασπιζόμαστε το άσυλο. Δεν απορρίπτουμε τα κλασικά μέσα πάλης φοιτητών και εργαζομένων, αλλά η κατάληψη δεν πρέπει να είναι φετίχ» μας λένε τα μέλη του Bloco που συναντήσαμε στη Φιλοσοφική.

Οι «ακομμάτιστοι»

Πέρα όμως από τις παρατάξεις, σημαντικό είναι το κομμάτι των φοιτητών που δεν εκφράζεται και συνειδητά δεν συμμετέχει: «Θεωρώ τις φοιτητικές εκλογές μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής με ψεύτικες υποσχέσεις.

Η μεν ΔΑΠ λειτουργεί σαν κόμμα εξουσίας και θέλει απλά να μετρήσει σε πόσες σχολές βγήκε πρώτη.

Οι αριστερές παρατάξεις λένε όλοι μαζί να αγωνιστούμε, που είναι σωστό, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των φοιτητών», μας λέει η Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο, που έχει ψηφίσει στο παρελθόν, αλλά όχι φέτος.

Ο Μάριος, φοιτητής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ, δεν έχει ψηφίσει ποτέ και ούτε θέλει, παρότι χαρακτηρίζει εαυτόν πολιτικά ενεργό, γιατί διαφωνεί με τη γενικότερη προσέγγιση και θεωρεί ότι το είδος του φοιτητικού συνδικαλισμού που έχει επικρατήσει δεν προσφέρει στο πανεπιστήμιο.

Μπορούν οι φοιτητές να επιστρέψουν στις μαζικές διαδικασίες; «Υπάρχει μια γενικότερη απογοήτευση από την πολιτική λόγω κρίσης και των πρόσφατων εξελίξεων. Σε πολλούς υπάρχει η αντίληψη του τύπου “εμένα με ενδιαφέρουν μόνο οι σπουδές μου”. Πρέπει κι εμείς που λειτουργούμε πολιτικά στις σχολές να αναθεωρήσουμε τα εργαλεία μας και τον τρόπο προσέγγισης. Εχει αλλάξει. Δεν υπάρχει πια το μοντέλο του συνδικαλιστή. Πρέπει να οργανώνουμε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και να κάνουμε παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή», μας λέει ο Θωμάς, φοιτητής στο Οικονομικό τμήμα του ΕΚΠΑ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με πρόσχημα την «ανομία», η ΔΑΠ προτείνει εκλογές εκτός Νομικής
Ολο και περισσότερο εντάσσεται στη συζήτηση στα αμφιθέατρα η μεταφορά των εκλογών εκτός Πανεπιστημίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άσυλο και το φοιτητικό κίνημα. Πίσω από την πρόταση βρίσκεται η «γαλάζια»...
Με πρόσχημα την «ανομία», η ΔΑΠ προτείνει εκλογές εκτός Νομικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικές εκλογές χωρίς φαινόμενα «βίας και ανομίας»
Σε ομαλό κλίμα και χωρίς ίχνος έντασης εξελίχθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, χθες, στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Δεν υπήρξε, βέβαια, συνωστισμός, ούτε το κάποτε εορταστικό αγωνιστικό κλίμα. Δεν υπήρξαν ούτε...
Φοιτητικές εκλογές χωρίς φαινόμενα «βίας και ανομίας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
Σε υποτονικό κλίμα και με τα γνωστά μικροεπεισόδια που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, έγιναν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Ομάδα περίπου 30 ατόμων προσπάθησε να εισέλθει...
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικές εκλογές: ούτε ένταση ούτε πάθος
Φοιτητικές εκλογές σήμερα σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Δεν αναμένονται αλλαγές στους συσχετισμούς σε σχέση με πέρυσι, που πρώτη ήταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και δεύτερη η Πανσπουδαστική. Αξιοσημείωτη η...
Φοιτητικές εκλογές: ούτε ένταση ούτε πάθος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεσηκώνονται οι φοιτητές
Εκατοντάδες φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της ΚΝΕ, είπαν χθες «όχι» στην κατάργηση του ασύλου πραγματοποιώντας συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου υψώθηκε γιγαντοπανό. Νέα συγκέντρωση...
Ξεσηκώνονται οι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια
Σε ήρεμο κλίμα με αξιοπρεπή -τηρουμένων των αναλογιών- συμμετοχή έγιναν χθες οι φοιτητικές εκλογές. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Πάντειο, όπου η διαδικασία αναβλήθηκε, και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στα...
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας