• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 32.7°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.5°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.1°C / 31.1°C
  0 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 32.0°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  63%

Η αναγόρευση του Χάντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα έχει προκαλέσει μαζικό κύμα αντιδράσεων με απρόβλεπτες εξελίξεις στην κοινωνία της Κρήτης αλλά και στους Κρήτες του εξωτερικού

Νέα «Ρίχτερ» στην Κρήτη

 • A-
 • A+

Οι έντονες αντιδράσεις για την «εν κρυπτώ» αναγόρευση του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσαν την παρέμβαση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου

Στα γεγονότα παρεμβαίνει και η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου ζητώντας να αλλάξει η απόφαση και καλεί τον λαό να αγωνιστεί για τη «διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών»

Την παρέμβαση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, Γιώργου Πατεράκη, προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις για την αναγόρευση του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η παρέμβαση έγινε μετά τον θόρυβο για την «εν κρυπτώ» αναγόρευση του καθηγητή, ενώ ως πρώτοι μάρτυρες για την υπόθεση αναμένεται να κληθούν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, που είχε ξεκινήσει με επιστολή του τον χορό των αντιδράσεων, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Το βιβλίο του

Η αναγόρευση αυτή έχει προκαλέσει σεισμό μεγάλης διάρκειας και με απρόβλεπτες εξελίξεις στην κοινωνία της Κρήτης αλλά και στους Κρήτες του εξωτερικού, για το απαράδεκτο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», Εκδόσεις Γκοβόστη.

Για το εν λόγω πόνημα, στο οποίο εξομοιώνονται αξιακά οι μαχητές Ελληνες, που ήταν κυρίως Κρητικοί, με τους εισβολείς ναζί, θέτοντας ζητήματα εμμέσως πλην σαφώς «ξηλώματος» και της Εθνικής Αντίστασης, παρεμβαίνει με επιστολή καταπέλτη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, ο Ιπποκράτης Μπελαδάκης προς τον πρύτανη του Ιδρύματος Ευριπίδη Στεφάνου, απαιτώντας εκ μέρους των Κρητικών του εξωτερικού την ανάκληση της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ και την άμεση παραίτηση του αναπληρωτή καθηγητή Ανδρέα Στεργίου που έκανε την πρόταση.

«Καταδικάζουμε την ενέργεια του κ. Α. Στεργίου να προβεί στη γνωστή πρότασή του. Καταδικάζουμε την ομόφωνη έγκριση που έτυχε αυτή η πρόταση από το σύνολο των καθηγητών του Τμήματος. Καταδικάζουμε την απονομή τέτοιων σημαντικών διακρίσεων με μονομερείς ενέργειες των Σχολών, απουσία της Πρυτανείας και της Συγκλήτου (εξαιτίας του σχετικού νόμου), που θα μπορούσε να δουλέψει ως ανασταλτικό φίλτρο», αναφέρει.

Προσθέτει επίσης πως «αν ο κ. Ρίχτερ ήταν “φιλέλληνας”, όπως τον παρουσιάζουν, θα έκανε παρέα με τους κοινούς αφανείς ταπεινούς Πατριώτες και όχι με “καθηγητές” που τάσσονται υπέρ των αδιευκρίνιστων συμφερόντων, των πρώην κατακτητών μας» και τονίζει πως: «Διαλέγουμε, μεταξύ της “Τιμής των Κρητικών αγωνιστών” και της διεθνούς εικόνας του Πανεπιστημίου, την “Τιμή των Κρητικών αγωνιστών”!»

«Δεν έγινε εν κρυπτώ»

Από τη δική της πλευρά, η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, κ. Ηβη Μαυρομούστακου, δηλώνει πως η τελετή δεν έγινε εν κρυπτώ και υποστηρίζει ότι «ως πρόεδρος του Τµήµατος είχα υποχρέωση να εφαρµόσω την απόφαση της Συνέλευσης του Τµήµατος, ενώ είναι προφανές ότι δεν είχα την αρµοδιότητα να αναβάλω ή να µαταιώσω ή, πολύ περισσότερο, να ανακαλέσω αποφάσεις κυρίαρχων θεσµικών οργάνων του Πανεπιστηµίου».

Στα γεγονότα παρεμβαίνει και η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ζητώντας να αλλάξει η απόφαση και καλεί τον λαό να αγωνιστεί για τη «διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών». Αναφέρει επίσης ότι η κρητική κοινωνία «δεν ανέχεται την προσβολή της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής μας Αντίστασης, των δύο, ίσως, πιο φωτεινών ορόσημων της πάλης του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια, της πάλης ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό και τη βαρβαρότητα».

Τέλος, σε ηλεκτρονικό του ειρωνικό μήνυμα, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως ο κ. Στεργίου έφερε προς συνεργασία το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που διάκειται εχθρικά προς τους Παλαιστινίους και ο ίδιος δηλώνει «αριστερός, προοδευτικός».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κακό δείγμα πολιτικής η κατάργηση της Νομικής Πατρών»
Ο αν. καθ. Φιλοσοφίας του Δικαίου του Παν. της Πάτρας, Μ. Παρούσης, μιλά για μια απόφαση «με βάση κομματικές στοχεύσεις ή και στενά κοινωνικές ή συντεχνιακές εξαρτήσεις», για μείζον θέμα της Παιδείας.
«Κακό δείγμα πολιτικής η κατάργηση της Νομικής Πατρών»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς ο φόβος επηρεάζει τη μάθηση
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ Κρήτης με σκοπό να εξηγήσουν πώς η αυξημένη κινητικότητα των...
Πώς ο φόβος επηρεάζει τη μάθηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
Το φαινόμενο της αντιγραφής στις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο αναπτύσσεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και της...
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον Χρ. Χατζηιωσήφ
Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στη Φιλοσοφική Σχολή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, παρέδωσε τον τιμητικό τίτλο στον κ. Χατζηιωσήφ, έναν κριτικό στοχαστή με συνθετική γνώση σε διαφορετικά...
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον Χρ. Χατζηιωσήφ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι πρυτάνεις ζητούν λεφτά και ασφάλεια
Οι αλλαγές του σχεδίου νόμου, που θεωρούν ότι είναι περισσότερες απ’ όσες ανέμεναν, «τα φαινόμενα βίας και οι παραβατικές συμπεριφορές» εντός των Πανεπιστημίων που «δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα» και...
Οι πρυτάνεις ζητούν λεφτά και ασφάλεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρίχτερ... για τη μάχη της Κρήτης
Σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου παραπέμπει ο εισαγγελέας Ρεθύμνου τον Γερμανό καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ γιατι στο περιεχόμενο του βιβλίου του «Η μάχη της Κρήτης», που στα γερμανικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η κατάληψη...
Ρίχτερ... για τη μάχη της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας