Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εισέβαλε σε σχολείο και γρονθοκόπησε τον διευθυντή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Εισέβαλε σε σχολείο και γρονθοκόπησε τον διευθυντή

  • A-
  • A+

Την εβδομάδα που πέρασε εξωσχολικός επιτέθηκε και γρονθοκόπησε διευθυντή σχολικού συγκροτήματος στην πόλη της Ρόδου, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί του έκαναν πέντε ράμματα στο πρόσωπο!

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ένας 18χρονος εξωσχολικός έφθασε έξω από σχολικό συγκρότημα της πόλης μας και επιχείρησε να μπει μέσα σε αυτό.

Αμέσως οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί του ζήτησαν να φύγει αλλά ο ίδιος αρνήθηκε προκλητικά. Τότε έσπευσε στο σημείο ο διευθυντής του σχολείου που του ζήτησε να απομακρυνθεί και τότε ο 18χρονος του επιτέθηκε αιφνιδιαστικά , με μπουνιά στο πρόσωπο, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο!

Ο διευθυντής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Ρόδου όπου οι γιατροί του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες κάνοντάς του μάλιστα και πέντε ράμματα.

Το γεγονός πέρα του ότι προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Ρόδου, προκαλεί εκ των πραγμάτων και έντονο προβληματισμό στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία μας, για το αν και κατά πόσο τα σχολεία και οι μαθητές φυλάσσονται και προφυλάσσονται τις ώρες που βρίσκονται εκεί.

Ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα

Το γεγονός έφερε στο φως της δημοσιότητας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ροδιακή». Επειδή το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο αλλά αποτελεί συνέχεια και άλλων τέτοιων περιστατικών (βίας και προπηλακισμών σε βάρος των εκπαιδευτικών) ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίθεση σε βάρος του εκπαιδευτικού, επιστολή στην Εισαγγελέα Ρόδου, τον αστυνομικό διευθυντή και τον Δήμαρχο, ζητώντας να υπάρξουν άμεσες ενέργειες, που δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά να δημιουργηθεί τέτοιου είδους ένταση και επεισόδια που θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτη κατάληξη.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού, όπως και όλης της χώρας, λειτουργούν χωρίς την στοιχειώδη φύλαξη με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που επιτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της εφημερίας να αναγκάζονται καθημερινά να εκτελούν και χρέη... αστυνομικού και να έρχονται σε σύγκρουση με εξωσχολικούς που συγκεντρώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση έξω από τα σχολεία.

Η βία σε βάρος εκπαιδευτικών έχει ιστορία

Αντίστοιχο επεισόδιο σημειώθηκε πριν λίγους μήνες (Οκτώβριος 2015)  στο γυμνάσιο Συβρίτου στο ν. Ρεθύμνου, όταν 23χρονος ξυλοκόπησε με μαγκούρα τον διευθυντή του σχολείου, σαν αντίποινα για την τριήμερη αποβολή του μαθητή αδελφού του.

Για την ιστορία, ο σύλλογος είχε αποφασίσει να τιμωρήσει με τριήμερη αποβολή τον μαθητή λόγω απρεπούς ανάρτησης σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσε «πλάκες» μαθητών σε βάρος καθηγητών τους.

Ο 23χρονος αδελφός του μαθητή πήγε στο σχολείο, ζητώντας σε έντονο ύφος τον λόγο για την αποβολή. Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε βαθμό που ο διευθυντής αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει την Αστυνομία. Τότε ο 23χρονος, όπως καταγγέλλεται, πήρε μία μαγκούρα και προσπάθησε να χτυπήσει στο κεφάλι τον διευθυντή, ο οποίος πρόλαβε να προστατευτεί με το χέρι του. Γλίτωσε τα χειρότερα στο κεφάλι, όμως υπέστη κάταγμα στο δάχτυλο από το χτύπημα.

Το πρόβλημα της βίας στο σχολείο δεν είναι νέο. Σύμφωνα με αναλυτές του φαινομένου «ανέκαθεν, από το έτος μηδέν της εκπαίδευσης ως θεσμοποιημένης-οργανωμένης πρακτικής, η εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με καταστάσεις αντιδράσεων των μαθητών λιγότερο ή περισσότερο βίαιων», οι οποίες εκδηλώνονται είτε απέναντι στους εκπαιδευτικούς είτε απέναντι στο σχολείο σαν χώρο. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η αυξανόμενη βία εξωσχολικών στοιχείων σε βάρος εκπαιδευτικών.

Στον πίνακα χαρτογραφούνται ενδεικτικά κάποια συγκεκριμένα περιστατικά βίας, κοντολογίς, μια σειρά «επεισοδίων» ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, που σύμφωνα με την «κοινή» γνώμη, συνθέτουν το παζλ της βίας σε βάρος εκπαιδευτικών. Η έλλειψη προσωπικού φύλαξης των σχολείων (επιστατών) αυξάνει τα προβλήματα και αφήνει το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τους μαθητές ανυπεράσπιστους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γκάζια» στην αποκέντρωση, την αυτονομία και την αξιολόγηση των σχολείων
Στόχος του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας είναι απλά η μείωση των χρημάτων και των εκπαιδευτικών που διατίθενται για δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Στην πράξη, αυτό που θα γίνει, «για μια...
«Γκάζια» στην αποκέντρωση, την αυτονομία και την αξιολόγηση των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μητέρα ξυλοκόπησε καθηγήτρια γιατί η κόρη της έμεινε από απουσίες
Ένα περιστατικό που δεν είναι πρωτοφανές, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια, όλο και πιο συχνά, το σχολείο έρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας με αφορμή προστριβές, εντάσεις αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα στους...
Μητέρα ξυλοκόπησε καθηγήτρια γιατί η κόρη της έμεινε από απουσίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όλα τα νέα επιδόματα των στελεχών της εκπαίδευσης
Στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και στο Άρθρο 20 καθορίζονται τα ειδικά επιδόματα όλων των...
Όλα τα νέα επιδόματα των στελεχών της εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τους διορισμούς στην εκπαίδευση
Απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για την Παρασκευή. Το κεντρικό αίτημα συμπυκνώνεται στους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη...
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τους διορισμούς στην εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νομοθετική ρύθμιση για επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγηση σχολείων
Δημοσιεύτηκε η Έκθεση συμμόρφωσης της 3η αξιολόγησης για την Ελλάδα. Η έκθεση στις τελευταίες σελίδες χωρίζεται σε 2 μέρη: στο πρώτο μέρος περιγράφεται η εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών προκειμένου να...
Νομοθετική ρύθμιση για επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγηση σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταγγελία για ανάλγητη στάση σε εκπαιδευτικό μωρομάνα
Τουλάχιστον ανάλγητη είναι η στάση που επιδεικνύει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στην περίπτωση εκπαιδευτικού, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Αν. Αττικής...
Καταγγελία για ανάλγητη στάση σε εκπαιδευτικό μωρομάνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας