Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατά παράβαση εσωτερικές αξιολογήσεις

Παρά την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας που έβαλε φρένο στις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών από τα ίδια τα ιδιωτικά σχολεία, οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να τις πραγματοποιούν

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κατά παράβαση εσωτερικές αξιολογήσεις

  • A-
  • A+

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο θέλουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Παρά την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής τον περασμένο Δεκέμβρη, με την οποία ουσιαστικά επιχειρηματολογεί υπέρ της απαγόρευσης των εσωτερικών αξιολογήσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, εξακολουθούν να πραγματοποιούν, κατά παράβαση, αξιολογήσεις προσωπικού, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Η ΟΙΕΛΕ, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, είχε καταγγείλει εγγράφως τη διενέργεια εσωτερικής αξιολόγησης στα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είχε ζητήσει τότε από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης της νομιμότητας, επικαλούμενος μια σειρά διατάξεων.

Οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται υπό την αποκλειστική εποπτεία της Πολιτείας, είναι ισότιμοι με τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων, ενώ η αξιολόγησή τους δύναται να πραγματοποιείται μόνο από τους σχολικούς συμβούλους της ειδικότητάς τους.

Εν συνεχεία, ο αρμόδιος διευθυντής Εκπαίδευσης ενημέρωσε σχετικά το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ζητώντας την άμεση ακύρωση οποιασδήποτε διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης.

Το σχολείο από την πλευρά του θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσει διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού του:

«Πρώτα απ’ όλα οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός στο έγγραφο προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι λανθασμένες. Γίνεται λόγος για το άρθρο 18 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο έχει να κάνει με τη διάθεση εγκαταλειμμένων εκτάσεων και την αποκατάσταση των ακτημόνων, αντί για το άρθρο 16 παράγραφο 8 του Συντάγματος. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι έγινε εκ παραδρομής, αυτό και μόνο δείχνει προχειρότητα. Οσο για το Π.Δ. 152/2013, έχει παγώσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Αντωνίου, διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη.

Τι ορίζει το Π.Δ.

Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ορίζει πως οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογούνται μόνο από τους σχολικούς συμβούλους ειδικότητας και ότι εξακολουθεί να ισχύει, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής.

«Το σχολείο είναι υποχρεωμένο να προσφέρει ποιότητα στους μαθητές του. Προκειμένου λοιπόν να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και όχι με σκοπό να καλυφθούν τυχόν απολύσεις, όπως θέλει να λέει η ΟΙΕΛΕ, πραγματοποιούνται οι αξιολογήσεις. Αλλωστε, η κείμενη νομοθεσία κατοχυρώνει τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία. Εφόσον κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να απολύσει κάποιον, μπορεί να το κάνει», συμπληρώνει ο κ. Αντωνίου.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το σχολείο και με χθεσινή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας ζητά παραδειγματική τιμωρία.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, μας λέει:

«Τα ιδιωτικά σχολεία θέλουν μεν να παρέχουν δημόσιο αγαθό, δίνοντας ισότιμους τίτλους σπουδών με αυτούς των δημόσιων σχολείων, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να είναι εντελώς αυτόνομα και να μην υπόκεινται στον κρατικό έλεγχο, λειτουργώντας με τους ασύδοτους όρους της ελεύθερης αγοράς.

»Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και άκρως επικίνδυνη πρακτική, καθώς πίσω από τις εσωτερικές αξιολογήσεις κρύβονται απολύσεις εκπαιδευτικών, προσλήψεις ατόμων χωρίς τυπικά προσόντα και προγραφές ανεπιθύμητων».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρίχνουν στον Καιάδα σχολεία και καθηγητές
Μια πρόταση-διαφήμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση παραδόθηκε στον Νίκο Φίλη, που βασικό στοιχείο έχει την ολοκληρωτική αποψίλωση, από το εκπαιδευτικό τοπίο, των στοιχείων που συγκροτούσαν τη δημόσια...
Ρίχνουν στον Καιάδα σχολεία και καθηγητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικά για το άρθρο 28. Οπως προκύπτει, η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι...
Οι θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ ο τομέας Παιδείας του κόμματος είχε ταχθεί υπέρ, η ανακοίνωση που εκδόθηκε...
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το «λόμπι» που χτυπά τον υπουργό Παιδείας
Τους πραγματικούς στόχους πίσω από την κίνηση της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» κόντρα στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και το πολυνομοσχέδιο, επιχειρεί να αναδείξει με...
Το «λόμπι» που χτυπά τον υπουργό Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά των συγχωνεύσεων ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης, καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου διαμαρτυρόμενη για τις συγχωνεύσεις ολιγομελών τμημάτων στα...
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά των συγχωνεύσεων ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας