• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Πραγματοποιούνται σήμερα οι εκλογές για τους 110 νέους διευθυντές Εκπαίδευσης, με τα κόμματα να ερίζουν για τον θεσμό της συνέντευξης που μοριοδοτεί τα «δικά μας παιδιά»

EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Κόντρες για τα μόρια

 • A-
 • A+

Σήμερα Παρασκευή, πραγματοποιείται η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την επιλογή των νέων διευθυντών Εκπαίδευσης. Το κριτήριο της ψήφου των διευθυντών των σχολείων κάθε περιοχής, που ισούται με 12 μόρια, ακυρώνεται εάν δεν ψηφίσει το 65% του εκλεκτορικού σώματος.

Παράλληλα, δυνατότητα να προχωρήσουν με την υποψηφιότητά τους έχουν και όσοι δεν συγκεντρώνουν την αποδοχή των συναδέλφων τους.

Οπως αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, «υποψήφιο στέλεχος, το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων, συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής, χωρίς να προσμετράται στη συνολική του μοριοδότηση το ανωτέρω ποσοστό επί των 12 μορίων».

Οι θέσεις αφορούν 110 διευθυντές Εκπαίδευσης, ενώ ο αριθμός των διευθυντών και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων που καλούνται να ψηφίσουν ξεπερνάει συνολικά, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τους 10.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες έχουμε μια πρωτόγνωρη μορφή «προεκλογικής εκστρατείας» πολλών υποψηφίων οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις προσπαθούν «πόρτα πόρτα» να κερδίσουν ψηφοφόρους ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσπαθούν να προσεταιριστούν συνδικαλιστικά σχήματα για να τους υποστηρίξουν.

Μεγάλο μέρος των υποψηφίων προέρχεται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Η επίμαχη συνέντευξη

Στο μεταξύ, μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη συνέντευξη και τη μοριοδότησή της. Η συνέντευξη, όπως είναι γνωστό, είχε επιλεγεί μεταπολιτευτικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ως μέσο για την τοποθέτηση κομματικών φίλων και για τον έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης.

Η συνέντευξη καταργήθηκε στην πρώτη ολιγόμηνη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με τον νόμο 4327/15, ο οποίος πρώτη φορά θεσμοθέτησε την ψήφο των εκπαιδευτικών στην επιλογή των στελεχών (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνυπολογίζεται με τα ακαδημαϊκά προσόντα και την εμπειρία στη συνολική μοριοδότηση).

Η νέα ρύθμιση Φίλη για τους διευθυντές εκπαίδευσης «δίνει» ως άριστα στη συνέντευξη 15 μόρια, τα περισσότερα μόρια από όλα τα κριτήρια και πάνω από τα 12 μόρια που παίρνει όποιος πρωτεύσει στην ψηφοφορία.

Το γεγονός αυτό πριμοδότησε αντιδράσεις αρχικά από τη Ν.Δ. και αμέσως μετά από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το έναυσμα έδωσε ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., μάλιστα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη:

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Παιδείας ώστε να διορθωθεί η διαδικασία-έκτρωμα που διέπει την επιλογή των διευθυντών Εκπαίδευσης και να αποκατασταθούν οι αδικίες της τρέχουσας διαδικασίας;»

Τη σκυτάλη πήραν άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι μίλησαν για «στημένη» συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής (των οργάνων που βαθμολογούν τους υποψήφιους μέσω της συνέντευξης), ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για πλήρη κομματικοποίηση της εκπαίδευσης.

Υποστηρίζουν ότι, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι γνωστό, από τις 12 έως τις 19 Ιανουαρίου οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιθώριο «μαγειρέματος» της βαθμολογίας της συνέντευξης υπέρ «ημετέρων».

Οι πληροφορίες εκπαιδευτικών που γνωρίζουν την κατανομή των υποψηφίων συγκλίνουν στο ότι ένα μεγάλο τμήμα των νέων διευθυντών εκπαίδευσης θα συνδέεται οργανικά με το κυβερνών κόμμα.

Ενα άλλο μικρότερο μέρος θα είναι πρώην διευθυντές Εκπαίδευσης οι οποίοι υποστηρίχτηκαν πριν από περίπου 4 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, όμως τώρα πλέον συμπλέουν με το κυβερνών κόμμα.

Στην όλη διαδικασία είχε παρέμβει πριν από μερικές εβδομάδες και ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο οποίος σε επιστολή του προς την κυβέρνηση τόνιζε πως η βαθμολόγηση των υποψηφίων μέσω συνέντευξης ήταν αντίθετη με την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι κάπως αργά το θυμήθηκε – ή μάλλον η μνήμη του και οι ενστάσεις του είναι πολύ επιλεκτικές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάλι πρώτοι οι «ημέτεροι»...
Ενας στους δύο διευθυντές που διορίζονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάσει της διαδικασίας μοριοδότησης, προέρχεται ή στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν...
Πάλι πρώτοι οι «ημέτεροι»...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αδιάβαστος, αλλά πάντα «πρόθυμος» ο κ. Φορτσάκης
Με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση ανά χείρας, ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κάλεσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κυβέρνηση να την εφαρμόσει κατά γράμμα «για την κάλυψη των χιλιάδων...
Αδιάβαστος, αλλά πάντα «πρόθυμος» ο κ. Φορτσάκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΦάΠΑ για πενταροδεκάρες
Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ανοίγοντας νέα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά με μπροστάρη τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που επιτέθηκε ζητώντας «ντροπή» από τον Νίκο...
ΦάΠΑ για πενταροδεκάρες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
Ο υπουργός ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους του να υποβάλουν άμεσα πόρισμα μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων της υπόθεσης, που ανακινήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά,...
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρίχνουν στον Καιάδα σχολεία και καθηγητές
Μια πρόταση-διαφήμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση παραδόθηκε στον Νίκο Φίλη, που βασικό στοιχείο έχει την ολοκληρωτική αποψίλωση, από το εκπαιδευτικό τοπίο, των στοιχείων που συγκροτούσαν τη δημόσια...
Ρίχνουν στον Καιάδα σχολεία και καθηγητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας