• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  0 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  75%

Παρότι διανύουμε αισίως τον 4ο μήνα του σχολικού έτους, στην Ανατ. Αττική παραμένουν 270 κενές θέσεις εκπαιδευτικών

EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Καλές γιορτές... χωρίς καθηγητές

 • A-
 • A+

Βρισκόμαστε στον 4ο μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους και τα περισσότερα στην Ανατολική Αττική δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως το πρόγραμμά τους, καθώς μετά τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών παραμένουν πάνω από 270 κενά για την πλήρη κάλυψη πρωινού προγράμματος, ολοήμερου και υποστηρικτικών δομών (ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη).

Πιο συγκεκριμένα:

■ 149 κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (αγγλικών 20, εικαστικών 23, γυμναστών 37, μουσικής 22, θεατρολογίας 23, πληροφορικής 17, γερμανικών 7), και

■ 24 κενά δασκάλων, 9 κενά νηπιαγωγών (ολοήμερα που λειτουργούν μόνο το πρωί καθώς το ολοήμερο έχει στην πράξη καταργηθεί), 26 κενά στην ειδική αγωγή για τμήματα ένταξης, 67 κενά δασκάλων για παράλληλη στήριξη.

Στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής στις 23/11 οι σύμβουλοι του υπουργού είπαν ότι «διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν μόνο για 524 εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης, 29 ειδικής αγωγής, 28 μέσω ΕΣΠΑ, 45 για τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και 449 για τάξεις υποδοχής», δηλαδή 1.151 πιστώσεις, όταν το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 4.000!

Το ίδιο το υπουργείο παραδέχτηκε ότι θα παραμείνουν (όταν γίνουν οι επόμενες προσλήψεις -άγνωστο αν και πότε) περίπου 3.000 κενά, ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας είπαν ότι «δεν έχει προγραμματιστεί άλλο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών»!

Αρχές Δεκέμβρη και έχουμε: εκατοντάδες κενά στα σχολεία, χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να δημιουργούν σχολεία και εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων και εκπαιδευτικούς, για τους οποίους ακόμα και η μετακίνηση στον χώρο εργασίας τους καθίσταται πολύ δύσκολη, λόγω πολλών μετακινήσεων.

Αυτή την τραγική εικόνα προσπαθούν να κρύψουν το υπουργείο και η διοίκηση της εκπαίδευσης (περιφέρεια και διεύθυνση), καταφεύγοντας σε αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και κάθε είδους παραβίαση των προγραμμάτων των σχολείων και της κανονικής λειτουργίας τους.

Από τη μύγα ξίγκι

Ετσι, μετά την έκδοση εγκυκλίων του υπουργού Παιδείας που καλεί να καλύπτονται πρώτα όλες οι ώρες του πρωινού προγράμματος (για να μη φαίνεται η αδυναμία συμπλήρωσης του πρωινού κύκλου) και την προσπάθεια περικοπών και συρρίκνωσης στο ολοήμερο -με την οδηγία για παρακολούθηση πρωτίστως «των παιδιών, των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται»- η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής προσπαθεί να βγάλει και «από τη μύγα ξίγκι», προχωρώντας σε μονοπρόσωπες (με απόφαση της διευθύντριας) τοποθετήσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ. του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» και «Δελμούζος» την Τρίτη 1/12 στη διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών κατήγγειλαν:

1. Τις τοποθετήσεις των δασκάλων αναπληρωτών που έγιναν από τη διευθύντρια με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη περισσότερων κενών, αδιακρίτως αν ήταν κενά δασκάλων ή ειδικοτήτων και σε μια προσπάθεια να μοιράσει έναν εκπαιδευτικό σε δύο κενά!

Ετσι, τοποθετήθηκαν πολλοί αναπληρωτές σε δύο σχολεία για να μοιράσει τα κενά, χωρίς ουσιαστικά πουθενά να καλύπτει όλες τις ανάγκες, και έστειλε δάσκαλο αναπληρωτή σε κενά ειδικοτήτων (γυμναστών, εικαστικών, θεατρολόγων κ.λπ.).

2. Τις μετακινήσεις που επιχειρεί σε σχολεία, χαρακτηρίζοντας εκπαιδευτικούς ως πλεονάζοντες, και ώρες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.

Συγκεκριμένα, στο σχολείο της Αγ. Μαρίνας επιχειρεί να μετακινήσει αναπληρώτρια εικαστικών για 12 ώρες και να κάνουν εικαστικά οι δάσκαλοι (το σχολείο είναι ΕΑΕΠ) και να τη διαθέσει στο 3ο Καλυβίων το οποίο (είναι ΕΑΕΠ) έχει εικαστικό, για να συμπληρώσει τις ώρες θεατρολόγου που λείπουν!

Αντίστοιχα μετακινεί αναπληρώτρια από το 5ο Αρτέμιδας για 7 ώρες, όταν στο σχολείο υπάρχουν δύο κενά παράλληλης στήριξης που δεν έχουν καλυφθεί και τουλάχιστον 10 περιπτώσεις μαθητών με αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, καταργώντας κάθε ώρα ενισχυτικής διδασκαλίας που θα μπορούσε να διατεθεί!

Ανάλογη η κατάσταση και στο 3ο Γέρακα.

Η διευθύντρια δήλωσε ευθέως ότι ο υπολογισμός των «πλεοναζουσών» ωρών γίνεται με τον υπολογισμό των ωρών για το πρόγραμμα του κάθε σχολείου σε σχέση με το σύνολο των ωρών των εκπαιδευτικών του σχολείου, ανεξάρτητα από ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανικός για μια θέση αναπληρωτή
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές και 52.451 ως ωρομίσθιοι. Οσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες,...
Πανικός για μια θέση αναπληρωτή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν και φέτος τα πάγια κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας από τους 92.850 που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα...
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
Πώς τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, με οδηγό το σχέδιο-εφιάλτη του ΣΕΒ που στόχο έχει τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, επιχειρούν να περάσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών. Η εισαγωγή...
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και...
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας