Με ενστάσεις για πρόσωπα και προθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διαβεβαιώσεις για έναν «διάλογο ισότιμο και ανοιχτό» από τον υπουργό Παιδείας γίνονται τα πρώτα βήματα της διαβούλευσης για την Παιδεία.
Η επιλογή του καθηγητή Αντώνη Λιάκου ως επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, με κορόνες από ορισμένες φωνές, όπως της ΟΝΝΕΔ, που μιλά για «προσβολή απέναντι στους αγώνες και την ιστορία του Εθνους».
Την ίδια στιγμή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η κοινοβουλευτική συζήτηση εγκαινιάστηκε με ενστάσεις και καχυποψία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ο διάλογος θα είναι ισότιμος και ανοικτός», διαβεβαίωνε χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας: «Επιδιώκουμε τη συμφωνία, κάτι που σχετίζεται και με τη συμπεριφορά των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Θέλουμε να λύνουμε προβλήματα».
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους αμφισβήτησαν τις προθέσεις επικαλούμενοι τα νομοθετήματα που ήδη προωθούνται.
«Είμαστε αναγκασμένοι να προωθούμε ρυθμίσεις και εκτός διαλόγου για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης», απάντησε ο υπουργός, συμμεριζόμενος πάντως τις ανησυχίες λόγω κακού παρελθόντος (προηγούμενους διαλόγους).
«Ως κοινωνία και ως εκπαίδευση είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε ότι στερεότυπα και νοοτροπίες δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά προς τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων, οι οποίοι αμφισβήτησαν μεν αλλά δεν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, εκτός ίσως από το Ποτάμι που έθεσε ως όρο την απόσυρση των μέχρι τώρα νομοθετικών ρυθμίσεων.
Η Ν.Δ. επιφυλάσσεται αλλά θα προσπαθήσει να δώσει το «παρών», το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη δέσμευση του υπουργού ότι το αποτέλεσμα του διαλόγου θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες μόνο αν υπάρξει συναίνεση των 2/3 της Βουλής και της Επιτροπής, το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο στην Επιτροπή Μορφωτικών και όχι σε άλλες και τέλος η Ενωση Κεντρώων είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.
Στη χθεσινή πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, παρών ήταν και ο κ. Λιάκος ο οποίος, πάντως, δεν μίλησε.
Νωρίτερα, είχε δεχτεί τις καταγγελίες της ΟΝΝΕΔ, ενώ ακόμα επικρατεί θόρυβος μετά τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το σύστημα εισαγωγής και τη νέα φιλοσοφία του Λυκείου.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις και ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τον διάλογο ο οποίος –όπως επιμένει– θα είναι αδιαμεσολάβητος.
Παρ' όλα αυτά, με δεδομένες και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, οι συζητήσεις φούντωσαν πριν καν αρχίσει ο διάλογος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιάκος έχει διατυπώσει την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις για όλες τις σχολές.
Λίγες πρέπει να είναι αυτές στις οποίες θα εισάγονται οι υποψήφιοι με εξετάσεις και μάλιστα με ένα σύστημα τα κριτήρια του οποίου θα ορίζονται από κοινού με τα ΑΕΙ.
Ακόμα, έχει αναφερθεί σε τρεις μεγάλες γνωστικές περιοχές για το Λύκειο, ανθρωπιστικές - θετικές - τέχνη και πολιτισμός.
Η ΟΝΝΕΔ, πάντως, σε ένα εθνικοπατριωτικό ξέσπασμά της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για ακόμη μία φορά, με τις εμμονικές ιδεοληπτικές του τάσεις προσπαθεί να επιβάλει τη δική του, ανθελληνική ατζέντα στον τομέα της Παιδείας».
Τονίζει, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. οφείλει να παύσει άμεσα από τα καθήκοντά του έναν αρνητή της ιστορίας με ανθελληνικές εξάρσεις, όπως το ίδιο έπρεπε να πράξει εδώ και καιρό με τον υπουργό Παιδείας».
Κατά τ' άλλα, χθες, κατατέθηκαν οι τροπολογίες για την επιλογή διευθυντών (που επαναφέρει τη συνέντευξη μεταξύ των κριτηρίων) για το ΙΕΠ αλλά και για θέματα που αφορούν μόνιμους και αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, ομογενείς εκπαιδευτικών σχολείων εξωτερικού, απόλυση μαθητών, απολυτήριους τίτλους ιδιωτικών σχολείων ισότιμων προς τα δημόσια, για τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων, θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια κ.ά.
Η τροπολογία για την ενισχυτική διδασκαλία και την πρόσθετη διδακτική στήριξη αποσύρθηκε για να προωθηθεί με τη μορφή υπουργικής απόφασης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας