• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  8 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  4 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  5 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  8 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.0°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.8°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  79%

Δεν επαρκούν οι διαθέσιμες πιστώσεις του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ενώ πολλά σχολεία... απλώς θα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού

Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι

 • A-
 • A+

Τις 10.974 έφτασαν οι προσλήψεις αναπληρωτών έως χθες, 10 Νοεμβρίου, στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της χώρας. Την ίδια ώρα, δύο μήνες μετά την έναρξη του διδακτικού έτους, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 4.000 κενά εκπαιδευτικών στην Π.Ε., ενώ οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα τα κενά.

Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Βασίλη Παληγιάννη, στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν 449 προσλήψεις στα σχολεία Ζωνών Εκπαιδευτικών Προτεραιότητας (ΖΕΠ), ενώ υπάρχουν άλλες 100 πιστώσεις για την Ειδική Αγωγή, 34 για Ολοήμερα Δημοτικά, 45 για Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και 28 για ειδικότητες εκπαιδευτικών (ξένες γλώσσες, πληροφορική κ.λπ.).

Συγχρόνως εκκρεμεί η κατανομή των 2.000 πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αντιστοιχούν περίπου σε 2.700 προσλήψεις αναπληρωτών Π.Ε. και Δ.Ε.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλά σχολεία θα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Θέλοντας και μη

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αιρετό του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, Λουκά Καβακλή, σε αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών προχωρά η διευθύντρια εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, με βάση αντιεκπαιδευτική ρύθμιση της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

Οπως επισημαίνει ο κ. Καβακλής, «τα κενά σε εκπαιδευτικούς, που τα περισσότερα υπάρχουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ούτε με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν! Το μόνο που θα γίνει είναι να καλυφθούν κάποια ελάχιστα κενά τάξεων, καταργώντας ολοήμερα τμήματα ή αφήνοντας κενά ωρών στα σχολεία από τα οποία μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί».

Ποσοστά πρόσληψης

Ωστόσο, άσχημη είναι η κατάσταση για πολλές ειδικότητες καθηγητών, καθώς, αν εξετάσει κανείς τον αριθμό των αιτήσεων πρόσληψης και τις τελικές προσλήψεις, θα έρθει αντιμέτωπος με το χάος.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά πρόσληψης των φιλολόγων, της πολυπληθέστερης ειδικότητας των υποψήφιων αναπληρωτών. Στους πίνακες οι εγγεγραμμένοι είναι 20.844 και εξ αυτών έχει προσληφθεί το 3,3% καθώς οι έως τώρα προσλήψεις ανέρχονται σε 688.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για τους γεωλόγους, που με 23 προσλήψεις το ποσοστό ανέρχεται στο 4,13%. Μονοψήφια ποσοστά έχουν οι φυσικοί και οι μαθηματικοί, ενώ διψήφια ποσοστά έχουν οι χημικοί και οι βιολόγοι.

Για τους τελευταίους, το ποσοστό πρόσληψης διαμορφώνεται με τα έως τώρα δεδομένα στο 36,54%, με 379 προσλήψεις σε σύνολο 1.347 αναπληρωτών.

Δεν πληρώνει υπερωρίες, λέει το υπουργείο

Παράλληλα, σύμφωνα με το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 177546/Ε2 - 11/2015, που υπογράφει η προϊσταμένη της Γεν. Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας, Ε. Καρδαμίτση, ενημερώνονται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες (ειδικά στα ολιγοθέσια σχολεία), όπου δεν δύναται να ασκήσει κανένας άλλος τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Σε ένα π.χ. μονοθέσιο ή διθέσιο σχολείο ο εκπαιδευτικός, εκτός από το γεγονός ότι κάνει 25 ώρες υποχρεωτικό ωράριο, αναγκάζεται (σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα) να διδάσκει 30 ώρες την εβδομάδα, τις οποίες επιπλέον 5 ώρες το υπουργείο αρνείται να πληρώσει, ενώ οι μόνιμοι και οι αναπληρωτές τακτικού προϋπολογισμού τις πληρώνονται κανονικά.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, που κάνει την παραπάνω καταγγελία, αναρωτιέται: «Μήπως αυτό εννοούσε ο υπουργός Παιδείας περί εθελοντικής εργασίας; Μήπως προσπαθούν να διαμορφώσουν εργασιακές συνθήκες διαφορετικών “ταχυτήτων” σε εκπαιδευτικούς που κάνουν την ίδια εργασία;».

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η λάθος λύση στην εξίσωση της εκπαίδευσης
​Αρνητικό ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στην Εκπαίδευση σημειώθηκε φέτος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Βασίλη Παληγιάννη, αιρετού στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) του υπουργείου...
Η λάθος λύση στην εξίσωση της εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2016/17. Σύμφωνα με την Υ.Α., στην...
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που καλούνται, τελευταία στιγμή, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να καταθέσουν αίτηση.
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν και φέτος τα πάγια κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας από τους 92.850 που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα...
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας